Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 14:47

Απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας 

Απεργιακή συγκέντρωση κάνουν στην Καλαμάτα, αύριο 10.30 το πρωί, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, έξω από το χώρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, στην οδό Αριστομένους.

Χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης και η πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας Νικολίνα Λέκκα, απηύθυναν κάλεσμα για βροντερό "παρών" των εργαζομένων στην απεργία. Ο Σ. Τσώνης είπε ότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μια διαφορετική από τις άλλες απεργία. Οπως εξήγησε, έχει ξεχωριστή σημασία γιατί τα μέτρα που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση οδηγούν στην πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, του εργατικού δικαίου, αλλά και των συλλογικών συμβάσεων. «Θα μιλάμε πια για ζούγκλα στα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά - και πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων σήμερα δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη εξαιτίας της μαύρης εργασίας και της περιστασιακής απασχόλησης. Είπε ακόμα ότι το ασφαλιστικό θα έπρεπε να συζητηθεί πριν παρθούν οι όποιες αποφάσεις, λέγοντας ότι στη Σουηδία το συζητούσαν 10 χρόνια. 

Σε άλλο σημείο ο Σ. Τσώνης ανέφερε ότι οι κλαδικές συμβάσεις έχουν εξαφανιστεί και πως υπάρχουν πιέσεις για την κατάργηση της 3ετίας και την περαιτέρω συρρίκνωση του κατώτατου μισθού. Αναφορές έκανε και στην ανεργία, που όπως είπε φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 30%, αλλά και στην καθυστέρηση της καταβολής στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων που κυμαίνεται από 3 - 12 μήνες. Πρόσθεσε δε πως αν δεν ξεκινήσει η ανάπτυξη, «θα αναπαράγουμε συνέχεια τη φτώχεια μας» - και κάλεσε όλους να αντισταθούν, γιατί η κυβέρνηση όπως είπε έχει υποκύψει στις πιέσεις, και, παρότι το συνδικαλιστικό κίνημα πλήττεται, εξακολουθεί να είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας για την εξεύρεση κάποιων λύσεων. 

Η Νικολίνα Λέκκα είπε ότι το ελληνικό κράτος έχει πτωχεύσει και τα δύο προηγούμενα μνημόνια αλλά και το 3ο που ήρθε μετά, είχαν ως σκοπό να φανερώσουν σταδιακά την πραγματικότητα, για να μην σοκαριστεί ο λαός. Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει πλέον κοινωνικό κράτος και αναφέρθηκε στο συνταξιοδοτικό. Μίλησε για τη συρρίκνωση των συντάξεων και την κατάργηση των επικουρικών και ανέφερε πως το κράτος είναι ανίκανο να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και να προτείνει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για το ασφαλιστικό. 

Ν.Κ.