Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016 08:01

Τον Κων. Δημόπουλο τίμησε το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης Τριφυλίας

Εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Κανελλάκης" στην Κυπαρισσία, όπου τιμήθηκε ο αείμνηστος πρύτανης Κωνσταντίνος Δημόπουλος τόσο για τη συνολική του προσφορά , όσο και για την προσφορά του προς την Μητρόπολη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο γιος του Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Υγείας και η σύζυγός του Κωνσταντίνα. Επίσης παρουσιάστηκε το έργο του Φιλόπτωχου Ταμείου με αναλυτική παρουσίαση των ευεργετών του, των εσόδων και των εξόδων κατά το 2015.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από την χορωδία των κατηχητικών σχολείων και αφιέρωμα στον Ιωάννη Βατατζή. Στη συνέχεια ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευλόγησε την πίτα και έκοψε κομμάτια μεταξύ άλλων για τον Αθανάσιο Δημόπουλο, το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, τα παιδιά των κατηχητικών, τους παρόντες δημοσιογράφους, το Φιλόπτωχο Ταμείο, ενώ τυχερή της βραδιάς στην οποία έτυχε το φλουρί, ήταν η Αγγελική Παπανικολάου.

Στην ομιλία του ο κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι σε αυτή την κρίσιμη εποχή αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες για φιλανθρωπίες, χωρίς όμως να αυξάνονται και οι φιλάνθρωποι. Τόνισε ότι φέτος τιμάται ένας αφανής μεγάλος ευεργέτης, ο οποίος τον εμπόδιζε να αποκαλύψει τις ευεργεσίες του και αυτός είναι ο αείμνηστος πρύτανης Κωνσταντίνος Δημόπουλος. Τον οποίο -όπως είπε- τον γνώρισε πριν 30 χρόνια, ενώ αποκάλυψε ότι αυτός ήταν που έπεισε τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Τουρκολιά να ανακαινίσει το μητροπολιτικό μέγαρο. Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στο βιογραφικό του κ. Δημόπουλου, με το σημαντικό του έργο σε πανεπιστημιακό και ερευνητικό επίπεδο, το συγγραφικό του έργο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την σημαντική του συμβολή σε αυτό.

Στον γιο του Αθανάσιο προσέφερε μια εικόνα, αντίγραφο της εφεστίου εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους τονίζοντας πως η Εκκλησία δεν ξεχνά, δεν αντιπαρέρχεται τον καλό συνεργάτη, αυτόν που συμπαραστέκεται στο έργο της, ούτε μετά το θάνατο.

Από τον πλευρά του ο Αθανάσιος Δημόπουλος ευχαρίστησε τον σεβασμιώτατο, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά για όλη την συμπαράσταση προς τον πατέρα του. Ευχήθηκε δε, να συνεχιστεί η στήριξη και η διακονία της Μητρόπολης στον πληθυσμό της περιοχής και στο δήμαρχο να συνεχίσει τις προσπάθειες, με την ελπίδα ότι σταδιακά θα επανέλθει η ανάκαμψη και η δημιουργική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Αναλυτική παρουσίαση του έργου του Φιλόπτωχου Ταμείου έκανε ο π. Δημήτριος Καραΐσκος, τονίζοντας ότι στο έργο αυτό βοηθούν και άλλοι αδερφοί τους οποίους και ευχαρίστησε, καθώς τόνισε ότι προσφέρουν σημαντικά ποσά. Μεταξύ αυτών, ο π. Ιωάννης που το έτος που πέρασε προσέφερε 5.900 ευρώ και πριν 3 μέρες άλλα 1.200, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος που παρέδωσε 32.000 μερίδες έτοιμου φαγητού το οποίο μεταφράζεται σε 250.000 ευρώ και συνεχίζει να παρέχει μερίδες φαγητού, η υπεραγορά Βασιλόπουλος που παρέδωσε 580 κιλά κρέας, ο Φώτιος Κωνσταντόπουλος που παρέδωσε 630 κιλά ψωμί κ.ά.

Μιλώντας αναλυτικά για τα έσοδα του Ταμείου, είπε πώς είναι: 5.900 από τον π. Ιωάννη, 1.400 από την περσινή γιορτή, 9.697 από ένα ενοίκιο, από διάφορες προσφορές 6.381 ευρώ, σύνολο 23.387 ευρώ.

Τα έξοδα έχουν ως εξής: για ενοίκια απόρων φοιτητών 9.840 ευρώ, για πληρωμή ΔΕΗ απόρων 1.425 ευρώ, για φάρμακα απόρων 1.177 ευρώ, για ύδρευση απόρων 150 ευρώ, για γενική βοήθεια 20.344 ευρώ, σύνολο 36.719 ευρώ.

Κ.Μπ.