Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 08:52

«Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» φώναξαν επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Καλαμάτας (βίντεο)

"Διαλύει την ασφάλιση και μένουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο": Αυτό βροντοφώναξαν χθες στην πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία των βουλευτών Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ -των οποίων η απουσία από τη συγκέντρωση που προηγήθηκε σχολιάστηκε με δυσμενή τρόπο-, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οδοντίατροι, αρχιτέκτονες, συμβολαιογράφοι και επαγγελματίες - μέλη της Ομοσπονδίας ΕΒΕΣ Μεσσηνίας.

Είχε προηγηθεί από τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του νομού ανοιχτή συγκέντρωση στο αμφιθέατρο "Αλ. Κουμουνδούρος" του Διοικητηρίου, όπου αποφάσισαν να μην σταματήσουν να μάχονται ενωμένοι για την κατάργηση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, εκπροσωπώντας όλους τους φορείς που συμμετείχαν, δήλωνε λίγο μετά την ικανοποίησή του για τη μαζική και δυναμική συγκέντρωση επιστημόνων και επαγγελματιών χθες στο Διοικητήριο, όπου το "παρών" έδωσαν επίσης συμβολαιογράφοι και μηχανικοί από την Τριφυλία. Πάντως, μια... γκρίνια υπήρξε τόσο για τον αριθμό των συμμετεχόντων, που όπως ειπώθηκε από κάποιους θα μπορούσαν να είναι πολλοί περισσότεροι, όσο και για την απουσία των βουλευτών Μεσσηνίας.
Οσοι από τους παρευρισκόμενους πήραν το λόγο στη χθεσινή συγκέντρωση, χαρακτήρισαν ως "ταφόπλακα" για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Ενα νομοσχέδιο -που όπως είπε ο Κ. Μαργέλης- επιβάλλει μια ληστρική επιδρομή στα εισοδήματα των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Σημείωσε δε πως κοινός σκοπός από εδώ και πέρα είναι όλες οι κοινωνικές ομάδες και όλοι οι επαγγελματίες να συμπαραστέκονται σε κάθε μορφή αγώνα που επιλέγει κάθε ομάδα, και θα υπάρχουν κοινές δράσεις. «Το ασφαλιστικό, θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας, ότι δεν πρέπει ποτέ να περάσει. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω το νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου», ανέφερε κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Στα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μόνο μια υπάλληλος, η οποία ανέλαβε το καθήκον να μεταφέρει στους βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα τις απόψεις των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων για το σχέδιο νόμου. Οση ώρα διήρκεσε η επίσκεψη στα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία φώναζαν συνθήματα. Διά στόματος Κώστα Μαργέλη, η αντιπροσωπεία ζήτησε την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου πάνω σε αυτό, καθώς και τη σύνταξη σχετικής αναλογιστικής μελέτης. Ενώ τονίστηκε πως οι βουλευτές θα πρέπει να καταλάβουν ότι γίνεται λεηλασία στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και αν περάσει τελικά το σχέδιο νόμου στη Βουλή, οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να κλείσουν τα γραφεία τους.
Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, συμπλήρωσε ότι το σχέδιο νόμου αφανίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο Γιώργος Τζαμουράνης εκπροσωπώντας τους εργολάβους μίλησε και για προσωπική ευθύνη των βουλευτών, υπενθυμίζοντας ότι ζουν στην κοινωνία της Καλαμάτας και αύριο θα έχουν να αντικρίσουν γνωστούς, φίλους, συγγενείς και τον κόσμο. Ο Αντώνης Κατσάς παρενέβη για να προειδοποιήσει ότι ακόμα κι αν ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό οι αγώνες δεν θα σταματήσουν και σε αυτή την περίπτωση οι βουλευτές «να ιδρύσουν ελικοδρόμιο, θα τους χρειαστεί».



Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ
Νωρίτερα, στη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Διοικητήριο, το λόγο πήραν οι πρόεδροι φορέων που συμμετείχαν στο προεδρείο, καθώς και επαγγελματίες. Τις διαδικασίες άνοιξε με χαιρετισμό του ο Κ. Μαργέλης και ακολούθησαν: Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, ο οποίος χαρακτήρισε έκτρωμα το επίμαχο σχέδιο νόμου, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτραπεί η κατάθεσή του στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕΣ Μεσσηνίας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται για την εξυγίανση του ασφαλιστικού είναι η εφαρμογή ενός αναπτυξιακού προτύπου που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο Παναγιώτης Δουμουλάκης, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου - Καλαμάτας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενότητα που δείχνουν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι στον κοινό σκοπό για την κατάργηση του σχεδίου νόμου. Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, η οποία χαρακτήρισε ως αφανιστικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες το σχέδιο νόμου. Η Νατάσα Κυριακοπούλου, πρόεδρος της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ, η οποία τόνισε ότι το σχέδιο νόμου οδηγεί σε πλήρη αποδόμηση την κοινωνική ασφάλιση. Κάλεσε ακόμη τους μηχανικούς να συμμετάσχουν αύριο Πέμπτη στη διαδήλωση του κλάδου τους στην Αθήνα, αναχωρώντας από την Καλαμάτα με λεωφορεία.
Το λόγο επίσης πήραν για να εκφράσουν τις απόψεις τους ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, η πολιτικός μηχανικός Ειρήνη Μουντανέα, οι δικηγόροι Αντώνης Κατσάς και Πιπίνα Κουμάντου, ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας και μέλος της Λαϊκής Ενότητας Θανάσης Πετράκος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών Ν. Μεσσηνίας Κώστας Πετρόπουλος, η Γιώτα Μπαξιβανάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νόμου Μεσσηνίας και ο Νίκος Αναστασόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τριφυλίας.
Ν.Κ.