Πέμπτη, 19 Μαϊος 2016 16:06

Εκθεση ιστορικών κειμηλίων στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής 

Στην έκθεση ιστορικών κειμηλίων του Μεσσήνιου συλλέκτη ερευνητή Χρήστου Κατσαμπάνη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, συμμετείχε ως συνδιοργανωτής ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας με το Σύλλογο Ρουμελιωτών Ηρακλείου Αττικής «Ο Καραϊσκάκης», το Σύνδεσμο Κρητών Ηρακλείου Αττικής «Η Μεγαλόνησος Κρήτη», το Σύλλογο Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος», το Σύλλογο Ποντίων Ν. Ιωνίας «Η Σινώπη», το Σύλλογο Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και το Σύλλογο Μεσσηνίων Ηρακλείου Αττικής «Ο Παπαφλέσσας».

Για μία εβδομάδα, από 8-13 Μαΐου, οι πολίτες του Δήμου Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις υπέροχες αυθεντικές φορεσιές, τα περίτεχνα στολίδια, τα όπλα, τα παλαίτυπα από τον 15ο αι., ενώ ο συλλέκτης έκανε καθημερινά ξεναγήσεις σε σχολεία. 

Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου και την ιδέα για την πραγματοποίησή της είχαν από το 2014 ο πρόεδρος Ρουμελιωτών Ηρακλείου «Ο Καραϊσκάκης» Βαγγέλης Νικολάου και η πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας Μαρία Κ. Λιακάκη. 

Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στη Ρούμελη, η Δευτέρα στην Κρήτη, η Τετάρτη στη Μακεδονία, η Πέμπτη στον Πόντο και η Παρασκευή, τελευταία ημέρα την έκθεσης, στον Μοριά, με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, τον Σύλλογο Αρκάδων Ηρακλείου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και τον Σύλλογο Μεσσηνίων Ηρακλείου «Ο Παπαφλέσσας» και με ομιλητές τον ίδιο τον συλλέκτη Χρήστο Κατσαμπάνη εκ μέρους του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών, καθώς και τον εκπαιδευτικό κ. Πηλιχό εκ μέρους των Αρκάδων. Παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος και ο πρόεδρος Καλονεριτών Τριφυλίας Δημήτριος Παπακωνσταντόπουλος. Μέλη του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών ντύθηκαν με αυθεντικές φορεσιές-κειμήλια 150 ετών από τη συλλογή του κ. Κατσαμπάνη.  

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών κ. Λιακάκη στην εναρκτήρια ομιλία της ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οσα βλέπετε στην έκθεση συγκεντρώθηκαν με πολύ κόπο και μεράκι από τον κ. Κατσαμπάνη. Και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, γιατί είναι από εκείνους τους λίγους Ελληνες που πασχίζουν για τη διάσωση του ελληνικού πολιτισμού, με δική του δαπάνη σε ομολογουμένως δύσκολες εποχές. Οι φορεσιές και τα όπλα του Χρήστου Κατσαμπάνη που εκτίθενται δεν είναι άψυχα αντικείμενα! Εχουν ψυχή και αυτό γιατί τα ρούχα έχουν φορεθεί από γυναίκες που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά. Τα όπλα έχουν και αυτά ψυχή, γιατί τα κράτησαν εκείνα τα χέρια που έφεραν τη λευτεριά. Οφείλουμε να μεγαλώνουμε τις νέες γενιές εμφυσώντας τους την αγάπη για την Ελλάδα, τον σεβασμό στους προγόνους και εδώ, σ’ αυτή την έκθεση βλέπουν ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πατρίδας τους». 

Κ.Μπ.