Σάββατο, 28 Μαϊος 2016 14:10

Το Μανιατάκειο σε διάσκεψη για τη μεσογειακή διατροφή  

Στην 6η διακυβερνητική διάσκεψη για τη μεσογειακή διατροφή, που με πρωτοβουλία του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5 και 6 Μαΐου στην Ιταλία -στη Νάπολη και στην Πολίκα- μετείχε το Μανιατάκειο Ιδρυμα.

Οι πιο πάνω πόλεις ειδικότερα -όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση- φιλοξένησαν την 6η διακρατική διάσκεψη των χωρών που ενέγραψαν τη μεσογειακή διατροφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO.

Στη διάσκεψη, συνεχίζει η ανακοίνωση, παρουσιάστηκαν από την πλευρά της Ιταλίας η «Λευκή Βίβλος για τη Μεσογειακή Διατροφή» καθώς επίσης και οι δράσεις προώθησης της μεσογειακής διατροφής στην EXPO 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των υπουργείων των 7 χωρών παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν αναπτύξει για την προστασία και προώθηση της μεσογειακής διατροφής, καθώς και τις συνέργειές τους με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Με τη διάσκεψη αυτή ολοκληρώθηκε η θητεία της Ιταλίας ως συντονίστριας χώρας των κοινών δράσεων της «οικογένειας» της μεσογειακής διατροφής, τόσο σε υπουργικό όσο και σε επίπεδο εμβληματικών κοινοτήτων.

Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν, από το υπουργείο Πολιτισμού η Βίλλυ Φωτοπούλου, διευθύντρια νεότερου πολιτιστικού αποθέματος και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η γεωπόνος Αμαλία Λιάτου και από το Μανιατάκειο Ιδρυμα η διευθύντριά του Βίκυ Ιγγλέζου, η οποία παρουσίασε την εργασία «Το ταξίδι της μεσογειακής διατροφής μετά την εγγραφή στον κατάλογο της UNESCO: Η αφήγηση του Μανιατάκειου Ιδρύματος ως τεχνικός σύμβουλος της Κορώνης-Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας».

Η ομιλία της, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «επικεντρώθηκε στις δράσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και το Μανιατάκειο Ιδρυμα, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή βιωσιμότητα της μεσογειακής διατροφής με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι στο τέλος της πιο πάνω διάσκεψης παραδόθηκε ο συντονισμός στην Πορτογαλία, «η οποία ως συντονίστρια χώρα θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την εφαρμογή κοινών δράσεων της "οικογένειας" της μεσογειακής διατροφής τόσο σε υπουργικό όσο και σε επίπεδο εμβληματικών κοινοτήτων».