Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011 01:19

Ιδιωτικές εταιρείες για τα μολυσματικά απόβλητα στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας

Ιδιωτικές εταιρείες αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τα αποκαλούμενα μολυσματικά απόβλητα, τα «ειδικά» απορρίμματα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, των ιδιωτικών κλινικών και αρκετών μικροβιολογικών εργαστηρίων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Μέσω ειδικής σύμβασης που έχουν υπογράψει το Νοσοκομείο και άλλοι φορείς και ιδιώτες, ειδικά εξοπλισμένο όχημα των εν λόγω εταιρειών έρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και παραλαμβάνει τα εν δυνάμει μολυσματικά απορρίμματα, για να τα μεταφέρει σε ειδικούς χώρους όπου και καταστρέφονται.

Συνήθως, η αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων -με τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα αυτόν να είναι κάθε άλλο παρά αξιοζήλευτες, με προεξάρχουσα την Πελοπόννησο- δεν περιλαμβάνει το θέμα των αποκαλούμενων μολυσματικών αποβλήτων.

Η διαχείριση του συγκεκριμένου είδους απορριμμάτων -από τις μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές- προβλέπεται βεβαίως από τη σχετική νομοθεσία, στην οποία περιγράφεται και ο τρόπος που πρέπει να γίνεται η διαχείρισή τους.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, κάποιες φορές δείχνει να απέχει από τις προβλέψεις του νόμου, τουλάχιστον σε σχέση με περιστατικά που -σύμφωνα με πληροφορίες- είχαν προκύψει στην Καλαμάτα πριν μερικά χρόνια.

Οι πληροφορίες υποστηρίζουν, ειδικότερα, ότι μολυσματικά, όπως αποκαλούνται, απόβλητα -μεταξύ των οποίων και χρησιμοποιημένες σύριγγες- είχαν βρεθεί σε κάδους μαζί με οικιακά απορρίμματα, ακόμα και σε κάδους ανακύκλωσης.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Παπαδόπουλος -διευθυντής στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Αμαξοστασίου του Δήμου Καλαμάτας- λέει στην «Ε» ότι ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας είχε ξεκινήσει, το 2006, προσπάθεια -σε συνεργασία με το νοσοκομείο, τη μονάδα υγείας του ΙΚΑ και τη συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου- να απομονώνονται τα αποκαλούμενα μολυσματικά απόβλητα και να αποκομίζονται με τον ενδεδειγμένο από το νόμο τρόπο.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια τότε, όσον αφορά στα ιδιωτικά ιατρεία, δεν είχε προχωρήσει με τον επιθυμητό τρόπο λέει ο Γ. Παπαδόπουλος, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει το λόγο που δεν ευοδώθηκε αυτή η απόπειρα.

Ωστόσο, πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι η υπόθεση αυτή είχε «κολλήσει» λόγω του ύψους του μηνιαίου τιμήματος το οποίο καλούνταν να καταβάλουν οι ιδιώτες γιατροί, προκειμένου να συμβληθούν με ειδική εταιρεία που θα απομάκρυνε από τα ιατρεία ή τα εργαστήριά τους τα αποκαλούμενα «μολυσματικά» απορρίμματα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο του Δήμου Καλαμάτας πάντως, αυτή τη στιγμή στην Καλαμάτα τόσο το Νοσοκομείο, όσο και η υγειονομική μονάδα υγείας του ΙΚΑ, αλλά και ιδιωτικές κλινικές όπως και μικροβιολογικά εργαστήρια, έχουν αναθέσει τη διαχείριση των μολυσματικών -όπως αποκαλούνται- αποβλήτων σε ειδικές εταιρείες που ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα παραλαμβάνουν προς καταστροφή τέτοιου είδους «σκουπίδια».

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είπε στην «Ε» ότι εν όψει του προγράμματος κομποστοποίησης που προωθεί ο Δήμος Καλαμάτας, θα υπάρξει και νέα πρωτοβουλία προς τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να αποφευχθεί και η οποιαδήποτε, αθέλητη, «ανάμειξη« ιατρικών απορριμμάτων με τα οικιακά -καθώς με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται στην πράξη η προσπάθεια για παραγωγή ποιοτικού κομπόστ.

«Ο δήμος θα κάνει την προσπάθειά του, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει λύσεις» είπε ο διευθυντής στη Διεύθυνση Καθαριότητας.