Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2011 20:08

Καθημερινά φαινόμενα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ταξίδι στο άγνωστο με... αρχαία ασθενοφόρα

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο αποτελεί να «μένουν» από διάφορα μηχανικά προβλήματα τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, «φορτωμένα» πια με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, μιας και το... νεώτερο μετρά 20ετία.
Από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσφατα περιστατικά -τον περασμένο Αύγουστο- είναι η επιστροφή δύο ασθενοφόρων στην Καλαμάτα πάνω στην καρότσα φορτηγών οδικής βοήθειας, καθώς... ξέμειναν στο δρόμο, ευτυχώς αφού είχαν ολοκληρώσει τη διακομιδή.
Ελάχιστες ημέρες αργότερα, ένα ακόμα όχημα «έμεινε» στην ανηφόρα του Ασπροχώματος, στον κόμβο Ζαφείρη, με τον οδηγό του να καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να το επανεκκινήσει -με τη βοήθεια μηχανικού από παρακείμενο συνεργείο.
Τα πιο πάνω αποτελούν ορισμένα «ανώδυνα» περιστατικά, ωστόσο η κατάσταση -όπως αναφέρουν πληροφορίες- είναι πλέον στο «μη παρέκει».
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για αυτοκίνητο με 1.600.000 χιλιόμετρα, ενώ κανένα από τα εν λειτουργία ασθενοφόρα του νοσοκομείου δεν έχει διανύσει λιγότερα από 800.000.
Τα πληρώματα διαμαρτύρονται σε καθημερινή βάση ότι τα γερασμένα αυτά αυτοκίνητα δεν αντέχουν άλλο να αντεπεξέρχονται στην αποστολή τους, ανεξαρτήτως την όποια συντήρηση. Παράλληλα σημειώνουν ότι δεν αποτελεί λύση να διατίθενται στο νοσοκομείο μεταχειρισμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ -επίσης με πολλά χιλιόμετρα στα κοντέρ τους.
Σε συνάντηση των οδηγών με τη διοίκηση του νοσοκομείου, στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, διατυπώθηκε με έμφαση το αίτημα να υπάρξει σταδιακή ανανέωση του στόλου, έτσι ώστε η κάθε διακομιδή να μην αποτελεί... ταξίδι στο άγνωστο για το πλήρωμα του ασθενοφόρου.
Ας σημειωθεί ότι η πρόσφατα ανακοινωμένη προμήθεια τετρακλινητων ασθενοφόρων από την 6η ΥΠΕ -10 από τα οποία προορίζονται για την Περιφέρεια Πελοποννήσου- αφορούν στο ΕΚΑΒ, τα ασθενοφόρα του οποίου ανήκουν σε διαφορετικό φορέα και δεν υπάγονται απ’ ευθείας στα κατά τόπους δημόσια νοσοκομεία.