Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2011 23:35

Διαμαρτυρίες για τον καθαρισμό του Ιστορικού Κέντρου

Αισθητή κάνει την απουσία του ακόμα και στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης ο Δήμος Καλαμάτας. Οι υπηρεσίες του δε φροντίζουν για την καθαριότητα, με αποτέλεσμα να καθαρίζουν όσοι διατηρούν καταστήματα που λειτουργούν είτε την ημέρα είτε τη νύχτα.
Η έντονη νυχτερινή ζωή στην περιοχή απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια από τη μεριά των επαγγελματιών που πρέπει να φροντίζουν η περιοχή να είναι καθαρή όταν θ' αρχίσει ο κόσμος να κυκλοφορεί το πρωί. Επίσης, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που κατά το παρελθόν έχουν αντικρίσει εικόνες βανδαλισμών.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού του Ιστορικού Κέντρου Κώστας Καστόρας δεν περιορίζεται μόνο στην απουσία του δήμου, αλλά αναφέρεται και στη γενικότερη έλλειψη αστυνόμευσης της περιοχής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οπως λέει, η προληπτική παρουσία της Αστυνομίας είναι αρκετή. Υπογραμμίζει όμως ότι "η αρμοδιότητά μας δεν είναι να προτείνουμε λύσεις, αφού αν ήταν θα είχαμε εισακουστεί. Οσοι έχουν εξουσία πρέπει να βρουν μια λύση, χωρίς όμως να επηρεαστεί η λειτουργία των νυχτερινών ή ημερήσιων καταστημάτων". Οπως εξηγεί το Ιστορικό Κέντρο αποτελεί… άκρη της πόλης καθώς δεν υπάρχει διερχόμενη κίνηση για να αποτρέπει τους επιτήδειους. Οπως λέει, δεν είναι μόνο οι μεθυσμένοι που θα σπάσουν και θα πετάξουν μπουκάλια ή θα χτυπάνε ξημερώματα τις καμπάνες αναστατώνοντας την περιοχή και θα μετατρέπουν σε αποχωρητήρια διάφορες γωνιές του Ιστορικού Κέντρου, αλλά κατά καιρούς εμφανίζονται και ομάδες που δρουν με στόχο να προκαλέσουν φθορές και προβλήματα.
Ο Κώστας Κουκούτσης λέει χαρακτηριστικά πως "κάθε πρωί κάνουμε τους σκουπιδιάρηδες" κι εξηγεί πως ελάχιστες φορές θα φανεί ο δήμος για να  πλύνει μόνο την πλατεία στους Αγίους Αποστόλους, αδιαφορώντας για την πλατεία στα Παπλωματάδικα. Σακουλάκια από πίτες, μπουκάλια μπίρας και βρώμα… αποχωρητηρίου είναι... καθημερινό φαινόμενο πια στη γειτονιά... Η σκούπα λέει περνάει σπάνια, αλλά και τότε δεν καθαρίζει. Και φυσικά ούτε τα φρεάτια έχουν απολυμανθεί ή καθαριστεί από το δήμο, κάτι για το οποίο επίσης σύμφωνα με τον κ. Κουκούτση, φροντίζουν ορισμένοι επαγγελματίες της γειτονιάς.
Η Τζένη Σπαράγγη περιγράφει πως "με τα χέρια μας καθαρίζαμε τις προάλλες τα φρεάτια" και δεν ξεχνά ν' αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα της φορτοεκφόρτωσης προϊόντων, αφού το ωράριο που ισχύει δεν καλύπτει τις ανάγκες των μαγαζιών.
Ο Στράτος Σταυριανέας περιγράφει σκουπιδαριό και σπασμένα μπουκάλια τα πρωινά για τα οποία όμως ο δήμος αδιαφορεί και όπως λέει, νοιάζεται μόνο για ό,τι έχει χαρακτήρα εισπρακτικό και κυρίως για κλήσεις και κολονάκια. Την πλατεία λέει πως καθαρίζει με φροντίδα των γύρω επαγγελματιών, είτε  τα καταστήματά τους λειτουργούν την ημέρα είτε τη νύχτα, την ώρα που ο δήμος είναι ανύπαρκτος. Κι ενώ μας περιγράφει πως η σκούπα του δήμου περνάει σπάνια και απομακρύνεται χωρίς να καθαρίσει την πλατεία, η μικρή σκούπα πέρασε από μπροστά μας ακριβώς σύμφωνα με την περιγραφή. Επίσης, μαζί με τον κ. Κουκούτση σχολίασαν τη… διχρωμία του σιντριβανιού εξηγώντας πως όλο το σιντριβάνι είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο. Λόγω της αδιαφορίας και της έλλειψης καθαριότητας όμως το επάνω του τμήμα έχει γίνει… καφέ. Κι ενώ όλα αποδεικνύουν την απουσία του δήμου, αντίθετα μας λένε πως η Δημοτική Αστυνομία, κάνει πολύ αισθητή την παρουσία της όταν γίνονται πέραν του ωραρίου φορτοεκφορτώσεις στα λιγοστά μαγαζιά της πλατείας.