Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2011 22:05

Σταθμός μέτρησης ροής νερού στο Νέδοντα

Στη συλλογή στοιχείων που θα επιτρέψουν την εκτίμηση των πλημμυρικών ροών στην Ελλάδα θα συμβάλλει ο σταθμός μέτρησης της ροής του νερού, αλλά και του ύψους της βροχής, ο οποίος πρόκειται να εγκατασταθεί στο Νέδοντα.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο σταθμός αυτός είναι ένας από τους 6 που πρόκειται να εγκατασταθούν σε ισάριθμους χειμάρρους της χώρας μας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Δευκαλίων».
Στόχος του προγράμματος είναι ο ακριβέστερος υπολογισμός της αντιπλημμυρικής παροχής σε συσχετισμό με τη βροχόπτωση.
Το πρόγραμμα είναι 3ετούς διάρκειας, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, και στην υλοποίησή του μετέχουν η ΕΤΜΕ Πέππας και συνεργάτες Ε.Ε. -ως συντονιστής- το Γραφείο Μαχαίρα Α.Ε., ο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ερωτώμενος σχετικά ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Αρ. Τσαούσης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Ε», προσθέτοντας ότι ενήμεροι για το πρόγραμμα και τους στόχους του είναι τόσο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, όσο και ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Σαράντος Μαρινάκης.
Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε ότι ο σταθμός και τα στοιχεία που θα παρέχει θα αποτελέσουν σημαντικό «εργαλείο» στην όλη προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.