Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 08:37

Έστειλε μήνυμα η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας: «Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών»

 

Να γίνουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών και να σώσουμε μια ζωή, μας προέτρεψε χθες η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας μέσα από την εσπερίδα που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης με θέμα «Εθελοντές δότες μυελού των οστών. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν» ήταν η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Καλαμάτας «Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος». Μάλιστα σε όσους το επιθυμούσαν δόθηκε η δυνατότητα να εγγραφούν ως δότες μυελού, συμπληρώνοντας μια ειδική αίτηση και δίνοντας δείγμα σάλιου. 

Ομιλητές ήταν ο διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος - Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του ΚΕΔΜΟΠ - «Χάρισε ζωή» Κέντρου Ενημέρωσης Δοτών Μυελού των Οστών, καθηγητής Αιματολογίας Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης και ο διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αιματολόγος Γιάννης Αδαμόπουλος.

Στη συλλογή των δειγμάτων και την εγγραφή δοτών βοήθησαν το ΚΕΔΜΟΠ, η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Καλαμάτας «Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος» και ο αργολικός Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Δεσμοί Αίματος». 

ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΗ

Πώς όμως μπορεί να γίνει κανείς ένας πιθανός δότης μυελού των οστών; Είναι απλό: Συμπληρώνεις την αίτηση εγγραφής, δίνεις λίγο σάλιο ή λίγες σταγόνες αίμα στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του νοσοκομείου ή σε αντίστοιχη εκδήλωση με τη χθεσινή και το ΚΕΔΜΟΠ - «Χάρισε ζωή» αναλαμβάνει την εξέταση ιστοσυμβατότητας και την ένταξή σου στην Ελληνική Δεξαμενή Δοτών (ΕΟΜ) και την Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών (BMDW). 

Να σημειωθεί ότι οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος δότης συμβατός με έναν ασθενή ο οποίος χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών, είναι 1 προς 20.000. Εάν και εφόσον κληθείς να χαρίσεις σε κάποιον ζωή, η διαδικασία είναι σαν να δίνεις αίμα: Τα προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα φεύγουν από το ένα χέρι και συλλέγονται μέσω ενός μηχανήματος, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφει στο άλλο χέρι. Πώς γίνεται; Κάθεσαι συνδεδεμένος με το μηχάνημα γύρω στις 3 με 4 ώρες, μαζεύουν κάποια κύτταρα τα οποία είναι τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, τα μητρικά κύτταρα του αίματος και αυτά υπό μορφή μετάγγισης τα δίνεις μετά στον άρρωστο. Ο δότης τελειώνοντας τη διαδικασία των 3 ωρών φεύγει, πάει σπίτι του ή επιστρέφει στη δουλειά του χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. 

Οσον αφορά ηλικιακούς περιορισμούς, εγγράφεσαι από τα 18 και οι εθελοντές δότες δίνουν μέχρι τα 55. Η αίτηση δε που συμπληρώνει ο υποψήφιος δότης αφορά κυρίως χρόνιες παθήσεις -γιατί αν έχει κάποιος αποκλείεται εξαρχής- και το βασικό είναι να δώσει μια διεύθυνση και μια δεύτερη εναλλακτική για να μπορούν να τον βρουν. 

Ν.Κ.