Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 21:26

Σωματείο Ειδικευμένων Γιατρών: «Δεν υπάρχει ασφαλής εφημερία στο Νοσοκομείο»

«Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, οι εφημερίες του Φεβρουαρίου και των μηνών που θα ακολουθήσουν απέχουν πολύ από το να θεωρούνται ασφαλείς».
Στην πιο πάνω καταγγελία προέβη χθες το μεσημέρι η διοίκηση του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών του νοσηλευτικού ιδρύματος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, διά του προέδρου και του αντιπροέδρου του -του διευθυντή Ορθοπαιδικής Χρήστου Λιαράκου και του επιμελητή β' Καρδιολογίας Μανώλη Μάκαρη, αντίστοιχα- αλλά και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλη Μιχαήλ, διευθυντή Ακτινολογικού.
Οπως γνωστοποίησαν οι γιατροί, «από την 1η Φεβρουαρίου δεν υπάρχουν πλέον καμία μέρα του μήνα σε ενεργό εφημερία ειδικότητες όπως γαστρεντερολόγος, ουρολόγος, πνευμονολόγος, οφθαλμίατρος και ψυχίατρος. Δεν υπάρχει ενεργός εφημερία στην ειδικότητα του ορθοπαιδικού μετά τις 9 το βράδυ. Στις παθολογικές κλινικές δεν υπάρχει παθολόγος σε ενεργό εφημερία την επόμενη της γενικής εφημερίας».

«ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

Για «άλωση της υγείας, στο ΕΣΥ και στον ΕΟΠΥΥ» έκανε λόγο ο Μιχ. Μιχαήλ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ως υπεύθυνοι γιατροί του ΕΣΥ δεν είναι δυνατόν να μην επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει ασφαλής εφημερίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας».
Την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση των γιατρών στην επιχειρούμενη διάλυση -επί της ουσίας- της νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Λιαράκος εξήγησε ότι οι περικοπές των ενεργών εφημεριών έγιναν μετά και την επιπλέον περικοπή κατά 50.000.000 ευρώ πανελλαδικά, στις ήδη δραστικά μειωμένες πιστώσεις για τις εφημερίες:
«Το κονδύλι εφημεριών 2012 του Νοσοκομείου μας και των Κέντρων Υγείας Μεσσήνης, Πύλου, Μελιγαλά και Αγίου Νικολάου ήλθε και πάλι περικομμένο κατά 180.000 ευρώ», σημείωσε και συνέχισε:

«ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ»

«Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο διοικητής να προσαρμόσει το πρόγραμμα εφημεριών στο νέο ποσό. Η προσαρμογή αυτή, για την οποία οι γιατροί έχουν μεγάλες ενστάσεις -και ταυτόχρονα καταγγέλλουν τμήμα της ως παράνομο- δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα κατά την διάρκεια της εφημερίας. Οχι μόνο σε θέμα ταλαιπωρίας ασθενών και συγγενών τους, αλλά αύξησε ταυτόχρονα την επικινδυνότητα της νοσηλείας».
Σύμφωνα με το Χρ. Λιαράκο, «μεγάλες κλινικές του  Νοσοκομείου Καλαμάτας έχουν μείνει  με ελλιπή σύνθεση εφημερίας (αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι κ.ά.) ή νοσηλεύουν ασθενείς με μεγάλα προβλήματα σε εσωτερική εφημερία με τον ειδικό γιατρό στο σπίτι.
Με αποκορύφωμα την Ορθοπαιδική, τη μεγαλύτερη κλινική του Χειρουργικού τομέα, που μετά από 25 και πλέον έτη λειτουργίας παρέμεινε τις καθημερινές με ειδικό γιατρό ώς τις 9 το βράδυ. Στη συνέχεια, η αντιμετώπιση των προσερχόμενων και νοσηλευόμενων, χειρουργημένων ή μη ασθενών, με πολλαπλά προβλήματα, αφήνεται στα χέρια λιγότερο ή περισσότερο άπειρων ειδικευόμενων ιατρών - και μάλιστα τις μισές ημέρες, άλλης ειδικότητας».

«ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ»


Οπως υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μανώλης Μάκαρης:
«Σαφώς και πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών και στο χώρο της υγείας. Αλλά από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να γίνει περιορισμός στις εφημερίες κρίσιμων για την υγεία του πληθυσμού ειδικοτήτων».
Παράλληλα κατήγγειλε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας,«ερήμην της Ενωσης των νοσοκομειακών γιατρών της Μεσσηνίας και ερήμην του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε η δραστική περικοπή των εφημερευόντων ιατρών σε μια σειρά ειδικότητες. Οι εφημερίες του Φεβρουαρίου και των μηνών που θα ακολουθήσουν απέχουν πολύ από το να θεωρούνται ασφαλείς».
Β.Γ.Μ.