Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 09:19

Κάγκελα για να σωθεί το παραδοσιακό οτομοτρίς στο Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

Με κάγκελα στα παράθυρα και τις πόρτες προσπαθούν να σώσουν το παραδοσιακό οτομοτρίς που έχει καταστραφεί, στο υπαίθριο Μουσείο Τρένων του Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.
Το πιο ιστορικό τρένο στη γραμμή Καλαμάτα - Τρίπολη - Κόρινθος - Αθήνα, αυτό που έχει κάνει τα περισσότερα δρομολόγια και κράτησε το δίκτυο, βρίσκεται  σε τραγική κατάσταση στο πάρκο. Εσωτερικά έχει λεηλατηθεί, καθώς έχουν καταστραφεί τα περισσότερα σημεία του από τα καθίσματα έως τους χώρους του μηχανοδηγού, και εξωτερικά έχει τόσες "καλλιγραφίες" που μοιάζει με καρνάβαλο.
Για να σωθεί λοιπόν το οτομοτρίς, όσο αυτό είναι δυνατό, τοποθετήθηκαν σιδερένια κάγκελα σε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες - οι οποίες κολλήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν. Και αυτό γιατί στο εσωτερικό φαίνεται πως είχαν βρει καταφύγιο άστεγοι και ναρκομανείς.
Το θετικό είναι ότι το τρένο καθαρίστηκε εσωτερικά και είναι επισκέψιμο, αλλά η καταστροφή στα καθίσματα είναι φοβερή, σου ραγίζει την καρδιά.
Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας έχει διαφωνήσει με τα κάγκελα, υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνουν την εικόνα ενός σημαντικού μουσειακού είδους, κι έχει ζητήσει τη φύλαξη και την περίφραξη του χώρου του Μουσείου Τρένων στο πάρκο.
Να υπενθυμίσουμε ότι το υπαίθριο αυτό μουσείο της Καλαμάτας προβλήθηκε και από την εκπομπή της ΕΤ "Μετα-Μουσείο", παρά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.