Δευτέρα, 06 Μαϊος 2019 07:49

"Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ΑΜΕΑ" σήμερα στην Τρίπολη

Γράφτηκε από την
"Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ΑΜΕΑ" σήμερα στην Τρίπολη

"Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ΑΜΕΑ": Αυτό είναι το θέμα εσπερίδας που συνδιοργανώνουν σήμερα Δευτέρα στις 6 το απόγευμα, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους πολίτες όπως τονίζει μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Πελοποννήσου Νίκος Καραλής, ο οποίος καλεί τον κόσμο να γεμίσει την αίθουσα.

Σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι καταγεγραμμένα ως ΑΜΕΑ 60.000 άτομα που στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν πλείστα όσα προβλήματα: από την ελεύθερη μετακίνησή τους μέσα στις πόλεις (και εδώ συμαντική είναι η συμβολή της Αστυνομίας με τροχονομικούς ελέγχους) έως την αδυναμία εξυπηρέτησής τους από δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες, αφού πολλά δημόσια κτήρια είναι απροσπέλαστα για ανθρώπους με αναπηρία.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών σήμερα είναι και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Δημήτρης Οικονομόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει για τη σχολική και κοινωνική ζωή των μαθητών με αναπηρία.

 

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την ΕΛΑΣ πέρυσι τον Οκτώβριο όταν το Αρχηγείο διοργάνωσε μια ανάλογη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Φέτος, μετά το Μάρτιο επεκτάθηκε και στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Ενας από τους ομιλητές στην εκδήλωση της Δευτέρας είναι και ο διοικητής της Τροχαίας Τρίπολης, αστυνόμος Β' Δήμος Θωμάς, ο οποίος θα πει για το αστυνομικό έργο, που έχει να κάνει κυρίως με τους τροχονομικούς ελέγχους. Θα αναφερεθεί και στην υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και στην συνεργασία της ΕΛΑΣ με την Ομοσπονδία Κωφών, που κατασκεύασαν μια ιστοσελίδα όπου παρέχονται οδηγίες για τον πολίτη στη νοηματική γλώσσα.

Επίσης, εκτός από τροχονομικούς ελέγχους, τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για να είναι προσβάσιμα τα κτήρια σε άτομα με αναπηρίες. Οπου αυτό δεν γίνεται, τότε επιστρατεύονται οι αστυνομικοί από τα γραφεία τους, ενώ στα χωριά αναλαμβάνουν την εξυπηρέτησή τους οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες.

 

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Μεταξύ των ομιλητών είναι και δύο Μεσσήνιοι: ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου "ΔιαφοροΖω" Γιώργος Λαζαρίδης και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καλαμάτας, Αθηνά Σπανού, η οποία θα μιλήσει για την καθημερινότητα των ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες και την αδιάκοπη προσπάθεια των οικογενειών τους.

Θα μιλήσουν επίσης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης και η κοινωνιολόγος και σύμβουλος ψυχικής υγείας, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Αρκαδίας «Ανέλιξη», Αναστασία Μπεντεβή.

Συντονίστρια θα είναι η αστυνόμος Α' Βασιλική Κάντα. Την εκδήλωση θα ανοίξουν με χαιρετισμό τους ο γενικός περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου, υποστράτηγος Κώστας Στεφανόπουλος, και ο Νίκος Καραλής.

 

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ο Ν. Καραλής με τη θεσμική του ιδιότητα σχολιάζει ότι σίγουρα έχουν γίνει πολλά από το 1992, οπότε και ιδρύθηκε ο σύλλογός τους. Θυμάται ότι εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν απαγορευτικό για ανθρώπους με αναπηρία να βγουν από τα σπίτια τους, για διάφορους λόγους. Ενας σημαντικό πρόβλημα βέβαια, που ακόμα και σήμερα τους ταλαιπωρεί, είναι η αυτονομία κινήσεων. Και μπορεί στα κέντρα των πόλεων της Πελοποννήσου να είναι καλύτερα τα πράγματα, ωστόσο στα περιφερειακά πεζοδρόμια δύσκολα κυκλοφορεί κανείς με αμαξίδιο (αναπηρικό ή και μωρού) ή αν έχει δυσκολία στην κίνηση όπως π.χ. ένας ηλικιωμένος.

"Θα συζητήσουμε και αυτά τα θέματα με τον κόσμο, να καταλάβει ο κάθε πολίτης ότι τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να εμποδίζονται στις μετακινήσεις τους, γιατί εμποδίζεται έτσι και η ένταξή τους μέσα στην κοινωνία", αναφέρει ο ίδιος.

 

ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και έχοντας ιδία αντίληψη "επειδή επισκέπτομαι όλη την Πελοπόννησο", όπως λέει, παρατηρεί ότι πρόβλημα υπάρχει με τα παλιά τραπεζικά κτήρια λόγω αρχιτεκτονικής - ενώ και "το 50% και παραπάνω των δημόσιων υπηρεσιών δεν είναι προσβάσιμες".

Αλλά και στο κομμάτι του τουρισμού, όπως επισημαίνει, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα: "Ψάχνοντας σε λουτρόπολη της Κορινθίας για προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ δωμάτια, δεν βρήκαμε", λέει. Σε αντίστοιχη αναζήτηση στην αρκαδική πρωτεύουσα, "τουαλέτες προσβάσιμες για ΑΜΕΑ βρήκαμε σε ένα ξενοδοχείο".

Απογοητευτικά -παρά τις προβλέψεις του νόμου- είναι συχνά τα πράγματα και στα καταστήματα εστίασης. Ειδικά για τις τουαλέτες, θα πρέπει κανείς να κατέβει και να ανέβει σκάλες!

 

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Νίκος Καραλής θεωρεί ότι αυτό που πρέπει να πετύχουμε σαν κοινωνία είναι η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία ως ισότιμα μέλη, όπως και η αναγνώριση των δυνατοτήτων τους, αφού μπορούν να πετύχουν ό,τι μπορεί και οποιοσδήποτε άλλος. Γι' αυτό και ο ίδιος είναι υπέρμαχος της συνεκπαίδευσης όλων των μαθητών, χωρίς εξαιρέσεις στα σχολεία, ώστε από μικρές ηλικίες να συναναστρέφονται μεταξύ τους και τα άτομα με αναπηρία να είναι αυτονόητα αποδεκτά ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.


NEWSLETTER