Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2012 09:45

Δωρεάν εξετάσεις για τους ανασφάλιστους την Τετάρτη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ "ΕΙΣIΤΗΡΙΟ"

Δωρεάν εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία για τους άπορους και τους ανασφάλιστους -αρχικά κάθε Τετάρτη και προοδευτικά περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Με τον τρόπο αυτό «απαντούν» οι νοσοκομειακοί γιατροί στο «εισιτήριο» των 25 ευρώ που -όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο- επιδιώκει η κυβέρνηση να καταβάλλει από το 2014 όποιος εισάγεται για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Την πρόθεση για δωρεάν πρόσβαση αναξιοπαθούντων στα δημόσια νοσοκομεία εκφράζει η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η υλοποίηση της εξαγγελίας της ΟΕΝΓΕ αναμένεται να γίνει «μέσα στις επόμενες εβδομάδες», αναφέρουν στην ίδια ανακοίνωση οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Οπως χαρακτηριστικά δε τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους, «μόνο διεστραμμένα μυαλά θα μπορούσαν να έχουν συγγράψει τις ρυθμίσεις που αφορούν τις νέες δραματικές επιβαρύνσεις στους ασθενείς. Ενώ η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 30% και ο μισός πληθυσμός δεν διαθέτει πλέον υγειονομική κάλυψη προτίθενται να ψηφίσουν "εισιτήριο" 25 ευρώ για κάθε άνθρωπο που πάσχει και έχει ανάγκη νοσηλείας».

Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει επίσης ότι στο πλαίσιο της ίδιας ρύθμισης, η νοσηλεία του ασθενή θα κοστολογηθεί «σύμφωνα με τα υπέρογκα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και σε περίπτωση που αδυνατεί να καταβάλλει το κόστος θα στείλουν το λογαριασμό στο Δημόσιο Ταμείο, ώστε να γίνει αναγκαστική είσπραξη ή κατάσχεση της περιουσίας του».

Για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, καταλήγει η Ομοσπονδία, «η κίνηση αυτή είναι μια προσπάθεια να καταστήσουν τα νοσοκομεία απροσπέλαστα στους φτωχούς και αδύναμους συνανθρώπους μας, “τους οποίους θα αναγκάζουν σε αυτοσχέδιες κατ’ οίκον θεραπείες και οδυνηρό τέλος από τα εγκόσμια».