Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 06:15

Ουρές και γκρίνια στη ΔΟΥ Καλαμάτας μετά τη μετακίνηση των περιφερειακών Εφοριών

Ατελείωτες ουρές, γκρίνιες και παράπονα συνθέτουν το σκηνικό στη ΔΟΥ Καλαμάτας, όπου πλέον εξυπηρετούνται όλοι οι φορολογούμενοι της Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΔΟΥ Καλαμάτας Ευγενία Κούβελα, τη Δευτέρα πρόκειται να λειτουργήσουν τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της Πύλου και της Κυπαρισσίας σε χώρους των δήμων, με περιορισμένο όμως αντικείμενο για αρχή. Εκτιμά πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται πως θα έχει εγκατασταθεί στις υπηρεσίες το νέο Taxis, που θα δώσει τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι με ενιαίο κωδικό. Ετσι πιστεύει ότι θα πάψει η ταλαιπωρία του κόσμου, ο οποίος τώρα αναγκάζεται να μετακινείται στην Καλαμάτα. 

 

Η κατάσταση στη ΔΟΥ Καλαμάτας είναι απερίγραπτη αυτό το διάστημα, καθώς σύμφωνα με την κ. Κούβελα το προσωπικό που υπήρχε στην υπηρεσία συν 5 ακόμη άτομα από τον υπόλοιπο νομό καλούνται να εξυπηρετήσουν 164.000 φορολογούμενος από όλη τη Μεσσηνία. Και αυτό, γιατί οι υπόλοιποι υπάλληλοι των άλλων ΔΟΥ του νομού δεν έχουν μετακινηθεί ακόμα στην Καλαμάτα, καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία για την παράδοση - παραλαβή των 6 υπηρεσιών που έκλεισαν. 

Οι φορολογούμενοι των μέχρι πρότινος 7 ΔΟΥ του νομού εξυπηρετούνται σε 4 διαφορετικά ταμεία της ΔΟΥ Καλαμάτας, ανά περιοχές, ώστε το κάθε ταμείο να διαχειρίζεται συγκεκριμένους κωδικούς υπηρεσιών. Γενικά, η κ. Κούβελα περιγράφει πως πρόκειται για μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο κατά την οποία επικρατεί ιδιαίτερη ένταση. Ευελπιστεί όμως ότι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί σχετικά σύντομα, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που υπάρχουν, ότι η ΔΟΥ Καλαμάτας θα είναι από τις πρώτες στις οποίες θα εγκατασταθεί το νέο Taxis. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην εκτόνωση της κατάστασης θα παίξει η υποχρεωτική πληρωμή όλων των φόρων κ.λπ. στις τράπεζες - όπου ήδη από τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή ορισμένων.

Η προϊσταμένη της ΔΟΥ ζητά την κατανόηση του κόσμου γι' αυτό το δύσκολο μεταβατικό στάδιο. Εκφράζει πάντως την ανησυχία της πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη, ειδικά την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα είναι αυξημένη η προσέλευση φορολογούμενων λόγω του ότι τελειώνει ο μήνας και παράλληλα θα είναι σε εξέλιξη η μετακόμιση εξοπλισμού από τις άλλες υπηρεσίες.