Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 07:18

Μόνιμες θέσεις στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία ζητούν 116 επαγγελματίες του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας

Τη μόνιμη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας ζητούν με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο 116 επαγγελματίες της περιοχής. Ζητούν να δημιουργηθούν με κανονιστική απόφαση 2 μόνιμες θέσεις στην πλατεία 23ης Μαρτίου και 2 στην πλατεία Οθωνος. Τονίζουν ότι το τριήμερο της Υπαπαντής όταν εφαρμόστηκε το μέτρο αποκόμισαν οφέλη όλα τα καταστήματα του Ιστορικού Κέντρου. Παρατηρούν όμως ότι τις ίδιες μέρες λειτούργησε παράνομα πάρκινγκ επί της οδού Μητροπολίτη Μελετίου με διπλοπαρκαρισμένα τουριστικά λεωφορεία. 

 

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλαν οι επαγγελματίες στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου: 

"Το τριήμερο Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή με τις γιγαντιαίες προσπάθειες των τεσσάρων δημοτικών αστυνομικών και των στελεχών τους, όπως και τις προσπάθειες της Τροχαίας και των στελεχών τους, το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας γνώρισε επιτέλους τις ευλογίες που μπορεί να φέρει ο τουρισμός στην περιοχή τους. Εκφράζουμε κατ’ αρχάς τις θερμές μας ευχαριστίες προς τη Δημοτική Αστυνομία και Τροχαία που δούλεψαν τα μαγαζιά μας, που μπήκε κόσμος σ’ όλα τα δημοτικά μουσεία ως και επίσης Στρατιωτικό Μουσείο και τη Μονή Καλογραιών.

Ενεκα τούτου παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού τεθεί σαν θέμα το αίτημά μας, να πάρει κανονιστικές αποφάσεις με ομόφωνη γνώμη Τροχαίας, Δημοτικής Αστυνομίας, αφού βέβαια ρυθμιστεί το κυκλοφοριακό. Η κανονιστική αυτή απόφαση θα είναι νόμος απαραβίαστος.

Ομως είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε και μερικά αρνητικά γεγονότα που έγιναν εις βάρος του Ιστορικού μας Κέντρου.

Υπενθυμίζουμε τα λόγια του δημάρχου μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δήμαρχος: Υπάρχει ένα αίτημα από τους κατοίκους, έπρεπε να ενταχθεί, με συγχωρείτε που άργησα να έρθω, μαζί με το θέμα το οποίο συζητήσατε διότι συνδέεται με τον εορτασμό της Υπαπαντής, προφανώς. Από εκεί και πέρα ως μόνιμο θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο υπηρεσίας, σε επίπεδο κυκλοφοριακού, Δημοτικής Αστυνομίας και να έρθει ως εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει κατά καιρούς το Δήμο, την Εισαγγελία, την Αστυνομία, χρόνια και χρόνια, είναι ιστορία η οποία είναι δύσκολη στην αντιμετώπισή της. Εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχει καμία διαφωνία, αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί ως θέμα έκτακτο αν δεν πάρει από τη γνώμη της Τροχαίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και του κυκλοφοριακού, δεν γίνεται διαφορετικά, από το νόμο δεν γίνεται. Ομως για να υπάρξει μια απεμπλοκή της κατάστασης προτείνω να γίνει αποδεκτό αυτό για τις ημέρες του πανηγυριού 4-5 μέρες, να δοθούν 4 θέσεις στην πλατεία, δύο μπροστά στο μνημείο και δύο απέναντι, οι οποίες θα περιφρουρούνται, όσο είναι δυνατόν, γιατί τέσσερις δημοτικούς αστυνομικούς έχουμε σε υπηρεσία, να πηγαίνει να αποβιβάζει το πούλμαν, να κατεβαίνουνε κάτω στο Ιστορικό Κέντρο και να περιμένουν τον κόσμο, να επιβιβαστεί εκεί με τα πόδια. Να μην υπάρχει δηλαδή στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων επί της πλατείας Υπαπαντής. Να δοθεί μια δυνατότητα στον κόσμο περπατώντας να ενισχύσει και το Ιστορικό Κέντρο. Η μόνιμη αντιμετώπιση του ζητήματος, στο πλαίσιο του κυκλοφοριακού, έχει γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν παραχωρηθεί 2 θέσεις στην πλατεία Οθωνος.

Ομως είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε μερικά αρνητικά γεγονότα που έγιναν εις βάρος του Ιστορικού μας Κέντρου. Υπογραμμίζουν τη φράση του δημάρχου μας στην ομιλία του.

«Η μόνιμη αντιμετώπιση του ζητήματος στα πλαίσια του κυκλοφοριακού έχει γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν παραχωρηθεί δύο (2) θέσεις στην πλατεία Οθωνος. Αυτή είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζουμε και υπογραμμίζουμε, κύριε δήμαρχε, αυτή την απόφαση την είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημάρχου Κουτσούλη, πάνω από δέκα χρόνια.

Μ’ αυτή την απόφαση, κύριε δήμαρχε, που ήταν κανονιστική, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε τα αρνητικά γεγονότα που συνέβησαν την ημέρα της Υπαπαντής και την επομένη (Κυριακή 03/02/2013), που παρουσία εκπροσώπων των καταστηματαρχών, είδαμε εφτά (7) πούλμαν διπλοπαρκαρισμένα επί της οδού Μητροπολίτη Μελετίου κοντά στο ναό Αγίου Νικολάου Εφεσίου, ν’ αφήνουν και παρκάροντας μόνιμα να περιμένουν να πάρουν τον κόσμο και όταν έφυγαν ερχόντουσαν καινούργια. Ηταν ένα πάρκινγκ το οποίο παραβίασε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το τριήμερο.

Το πάρκινγκ στην πλατεία Οθωνος παρ’ όλο ότι ήταν νόμος, ένεκα κανονιστικής απόφασης προ δεκαετίας και πάνω δεν λειτούργησε καθόλου. Πράγματι, το εν λόγω πάρκινγκ, ενώ τηρούσε όλες τις προδιαγραφές, τις υπογραμμίζουμε.

Πρώτον: Μπορούσε ο κόσμος σε απόσταση 50 μέτρων να φτάσει στους Αγίους Αποστόλους και στο Ιστορικό Μουσείο και ακολούθως να μεταβεί ή στο Λαογραφικό Μουσείο ή στην Υπαπαντή.

Δεύτερον: Ολα τα εστιατόρια της περιοχής θα τα έβλεπε ο κόσμος και πραγματικά θα γινόταν σ’ αυτό πραγματικό πανηγύρι όπως και τα μαγαζιά γύρω από την πλατεία Οθωνος, που είναι πάρα πολλά π.χ. ζαχαροπλαστεία, ψησταριές, καφενεία, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, φούρνος και μαγαζιά με ενδύματα.

Τρίτον: Και το πιο σημαντικό. Με τις υποδείξεις των δημοτικών αστυνομικών και της Τροχαίας, όταν το πούλμαν θ’ άφηνε τον κόσμο θα του έδειχναν οι ίδιοι πού να παρκάρει (περιοχή ΚΤΕΛ επί της Νέδοντος) ή στο πάρκινγκ της κεντρικής αγοράς.

Σας επισυνάπτουμε κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου απόσπασμα πρακτικού συνεδρίασης 03/2013. Απόφαση 29/2013 που αφορά τα λεχθέντα. Βάσει αυτής της αποφάσεως, αφού τη διαβάσουν θα υπογράψουν ξανά ώστε το θέμα των πάρκινγκ για το Ιστορικό μας Κέντρο να έρθει για οριστική κανονιστική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο που εσείς θα μας καθορίσετε.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων ελήφθησαν κανονιστικές αποφάσεις την 23η Μαρτίου 1821 διά τη σωτηρία της πατρίδος και η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη, η οποία απελευθερώθηκε.

Με αφορμή την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και την αγωνία που βιώνουμε όλοι οι Ελληνες, ο νους μας έκανε μια αναδρομή προς τα πίσω, όταν πριν από 153 χρόνια η πατρίδα μας είχε βρεθεί σε σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο" 

 

Οι καταστηματάρχες του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας

Χριστίνα Φλέσσα, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ευγενία Γυφτέα, Χαράλαμπος Καλύβας, Παναγιώτης Φωτάκης, Γεώργιος Καλογερόπουλος, Λεωνίδας Βουτέλης, Ηλίας Αγγελόπουλος, Πέτρος Νίκας,, Αναστασία Λεβέντη, Χαρά Βούλγαρη, Παναγιώτης Περρέας, Ελένη-Μαρία Μάραντου, Ιωάννης Κολοβός, Γιώργος Μαυρέας, Αναστασία Φραγκούλη, Τούλα Χριστοπούλου, Μαριάννα Κέρβα, Α. Μουτζούρη, Γιώργος Μανεσιώτης, Βενέτα Παπαχρήστου, Ιωάννα Οικονόμου, Γιάννης Χειλάς, Αικατερίνη Κονταργύρη, Γεωργία Λύγκρη, Αγγελική Λεωτσάκου, Γεώργιος Πατσιώτης, Γιώργος Μπάρκας, Λάμπρος Βαλσαμάκης, Μάρθα Σπυροπούλου, Νίκη Νίκα-Μούντανου, Ιωάννης Κούμπλας, Διονύσης Λυμπερόπουλος, Μιχαήλ Κουμουνδούρος, Ευάγγελος Τζαμαλής, Κατερίνα Σιγούρου, Παν. Φασσέας, Χρήστος Σταυρόπουλος, Δ. Καπουλέας, Ιωάν. Κιρκινέζος, Μελιτσιώτης, Ηλίτσα Σκαρπαλέζου, Παναγιώτα Μητσέα, Μαρία Κρόμπα, Κωνσταντίνα Καννά, Ελπινίκη Καννά, Γεωργία Καννά, Σ. Κανελλόπουλος, Δημήτριος Ανδριώτης, Παν. Γεωργουλάκου, Ανασ. Γεωργουλάκου, Ελένη Χελά, Κωνσταντίνος Στεφανέας, Παναγιώτα Κάτσαρη, Κωνσταντίνος Δημητρούλης, Σταύρος Δημητρούλης, Ευστράτιος Σταυριανέας, Κωνσταντίνος Καστόρας, Ευάγγελος Βατσινέας, Γεώργιος Μιχαλέας, Θεώνη Εμμ. Κατσίρα, Αριστομένης Γιακουμής, Αναστασία Μπέκου, Βασ. Σαΐνη, Γεωργία Καραμπούλα, Γιώργος Σκλήκας, Εφη Μαυρίκη, Δημήτρης Περρέας, Κωνσταντίνος Μούζος, Θεώνη Παπαδάκου, Νικήτας Μήτρος, Γεώργιος Βουτέλης, Κωνσταντίνος Γάλλος, Φώτιος Κασκάνης, Φώτιος Κασκάνης, Ιωάννης Κόσσυβας, Χαρίκλεια Κουτσαϊμάνη, Αγγελική Ανδριανού, Παναγιώτης Μούτογλου, Βάσω Βαμβακά, Δημήτριος Κοντόπουλος, Χρήστος Χουντάλος, Γρηγ. Λιακόπουλος, Νικόλαος Δημητρούλης, Τζένη Κοσταντίνοβα, Ευγενία Σκρίκα, Γιώργος Αριστομενόπουλος, Γιώργος Καραμπάγιας, Καλλιόπη Καταβέλη, Κωνσταντίνος Κουραμπάς, Παναγιώτης Κουραμπάς, Ιωάννης Παπαθεοδωρίδης, Γιάννης Παπαθεοδωρίδης, Αντρέας Παπαθεοδωρίδης, Ελένη Κουρή, Γεώργιος Σπίνος, Καλλιόπη Διονάτου, Π. Σαραντόπουλος, Δήμητρα Κουκούτση, Γιάννης Τσιλίκος, Διον. Χουλιάρας, Θόδωρος Τσούκλερης, Δήμητρα Βάγγαλη, Αφοί Μπαλίκη, Μ. Αθανασοπούλου, Μπιλίανα Γεωργοπούλου, Ζηνοβία Μπαζίγου, Νίκη Καίσαρη, Καίτη Αθανασοπούλου, Γ. Σπυρόπουλος, Γεώργιος Κουτέλας, Χρήστος Παπαχρήστου, Δημήτρης Ηλιόπουλος. (σ.σ. έχουν υπογράψει και 3 επαγγελματίες με δυσανάγνωστη υπογραφή)