Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 07:45

Στα σχολεία από την Πυροσβεστική: Ασκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού και σενάριο απεγκλωβισμού από αμάξι στο Νέδοντα

Ασκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωί στα δημοτικά σχολεία, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας. Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί άσκηση απεγκλωβισμού και διάσωσης οδηγού αυτοκινήτου από την κοίτη του Νέδοντα, στο ύψος της γέφυρας της οδού Μακεδονίας στην Καλαμάτα.

Η δεύτερη αυτή άσκηση διοργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και εθελοντικών οργανώσεων. Χθες το απόγευμα έγινε η προετοιμασία του χώρου και πρόβα για την άσκηση. Η παρουσία πυροσβεστών, οχημάτων και εθελοντών με τον εξοπλισμό τους στο σημείο προκάλεσε αναστάτωση σε διερχόμενους πολίτες, που πίστεψαν πως είχε συμβεί πραγματικό ατύχημα.
Το σενάριο της άσκησης προβλέπει αναλυτικά τα εξής: Στη διάρκεια κακοκαιρίας με ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση το αυτοκίνητο βγαίνει από την πορεία του, προσκρούει στα προστατευτικά κάγκελα και πέφτει στην κοίτη του ποταμού. Για τη διάσωση χρησιμοποιείται αερογέφυρα, κόβεται και αφαιρείται η οροφή του αυτοκινήτου και πραγματοποιείται ο απεγκλωβισμός του οδηγού, ο οποίος μεταφέρεται σε ασφαλές σημείο.
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας επιπυραγό Δημήτρη Γεωργανά, σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης εθελοντές θα βρίσκονται κατά μήκος της κοίτης και θα ενημερώνουν για την κατάσταση του Νέδοντα, προκειμένου να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η άσκηση.

Κ.Δ.