Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2013 22:06

Με επιτυχία εκδήλωση κατά των Ναρκωτικών στους Μολάους

Το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης θεωρείται πλέον ως μία από τις πιο σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό, τόσο ως προς την αιτιολογία του όσο και ως προς την αντιμετώπιση του, που επηρεάζει τις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας, τη συνοχή των κοινωνικών δεσμών και τη δομή και την προοπτική της παγκόσμιας κοινωνίας.  

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, ο εορτασμός της οποίας έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να γίνεται στις 26 Ιουνίου κάθε έτους, οι μονάδες και δομές του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)  και του ΚΕΘΕΑ, πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης. Στόχος των εκδηλώσεων, στις οποίες  συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των 72 Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης.

 Στα πλαίσια λοιπόν της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας, το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ», θέλοντας να δυναμώσει μαζί με τόσες άλλες φωνές αυτό το ΟΧΙ στα ναρκωτικά, διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Δ. Μονεμβασίας και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Πολιτεία 90,7» τα ακόλουθα:    

Την Τετάρτη 26η Ιουνίου και ώρα: 09.00-10.00π.μ., πραγματοποιήθηκε η ραδιοφωνική εκπομπή του «Διαύλου» με τίτλο «Κάνε add στη Ζωή» στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Πολιτεία 90,7» αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις από τους:

·       Γαζγαλίδη Κων/νο, Νευρολόγο-Ψυχίατρο, Αναπληρωτή Πρόεδρο Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ & Συντονιστή ΟΚΑΝΑ Β.Ελλάδος

·       Τσιουγκρή Βίκυ, Επιστημονικά Υπεύθυνη του νέου εξωτερικού προγράμματος «Δανάη» του 18 ΑΝΩ

·       Παπαμακάριο Γεώργιο, Υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Κέντρου ΚΎΤΤΑΡΟ ΚΕΘΕΑ της Καλαμάτας,  οι οποίοι ενημέρωσαν το Λακωνικό κοινό σε θέματα ουσιοεξάρτησης

 Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα: 19.30  πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία των Μολάων εκδήλωση με τίτλο: «Κάνε add στη Ζωή», η οποία περιελάμβανε: α)  Πορεία δρόμου παίδων, β) παρουσίαση του προγράμματος «Εξάρτηση και Πρόληψη» από τους μαθητές του Γυμνασίου Μολάων γ) προβολές ταινίας μικρού μήκους και spots κατά των ναρκωτικών, δ) δημιουργική δραστηριότητα  για παιδιά και εφήβους με ζωγραφική με τη βοήθεια εθελοντών,       ε) έκθεση αφίσας από φορείς πρόληψης και θεραπείας του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, στ) συναυλίες από την Ορχήστρα Νέων της Φιλαρμονικής Δημοτικής  Ενότητας Μολάων & το Νεανικό Ροκ συγκρότημα “Seven Signs”, που συμμετείχαν αφιλοκερδώς & η) ενημερωτική ομιλία  από το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», δίνοντας έτσι το μήνυμα κατά των εξαρτήσεων.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτραπεί να ευχαριστήσω όλα τα τοπικά ΜΜΕ ως χορηγούς επικοινωνίας καθώς και τους συμμετέχοντες φορείς:

·         Νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Μονεμβασίας

·         Μαθητές του Γυμνασίου Μολάων που υλοποίησαν το πρόγραμμα «Εξάρτηση & Πρόληψη» με υπεύθυνους τους εκπαιδευτικούς κα Κόικα Χρυσούλα και Σχοινοχωρίτη Πέτρο

·         Προοδευτικός Σύλλογος Μολάων

·         Ορχήστρα Νέων της Φιλαρμονικής της Δημοτικής Ενότητας Μολάων

·         ΑΠΟΕΛ

·         Ο.Φ. Μολαϊκός

 που βοήθησαν στην διοργάνωση και υλοποίηση της εκδήλωσης η οποία είχε μεγάλη επιτυχία και ενθουσιώδη συμμετοχή από τους κατοίκους των Μολάων και κυρίως τα παιδιά και τους εφήβους, τους οποίους και ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς γιατί πιστεύουμε πως έδωσαν το μήνυμα πως οι ουσίες από θεραπεία για τους πόνους της ψυχής και του σώματος γίνονται εθισμός, ανελεύθερη φύση, αδυναμία, πόνος, ασθένεια, θάνατος, αλλά και εμπόριο, κερδοσκοπία και έγκλημα.

Οι ουσίες δεν λύνουν τα προβλήματα, τα προβλήματα είναι εκεί, της ύπαρξής μας, της εικόνας μας, των άλλων, εμείς «φεύγουμε» δυσχεραίνοντάς τα και δημιουργώντας άλλα, σε εμάς, στις οικογένειές μας, στους άλλους.

Δεν χρειαζόμαστε τις ουσίες. Μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να αντέξουμε τον πόνο και το δυσάρεστο, κρατώντας την αξιοπρέπειά μας και χτίζοντας την αυτοεκτίμησή και τη δύναμή μας.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.