Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 08:15

Πανελλαδική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Καλαμάτα

Πανελλαδική αντιφασιστική κινητοποίηση και πορεία διοργανώνεται το Σάββατο 20 Ιουλίου στην Καλαμάτα. Πρόκειται για πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων, της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας, φορέων και άλλων συλλογικοτήτων.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην πορεία έχουν εκδηλώσει μέλη πάρα πολλών αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινήσεων από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, από την Αθήνα, αλλά κι από άλλες περιοχές της χώρας. Ως σημείο συνάντησης έχει οριστεί η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στις 7 μ.μ.

Αντιφασιστική συναυλία στις 14 Ιουλίου στο λιμάνι

Δράσεις για "την ιδεολογική απομόνωση του φασισμού - ναζισμού" διοργανώνουν σωματεία εργαζομένων στην Καλαμάτα. Οπως έγινε γνωστό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες εκπρόσωποί τους, την Τετάρτη το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να επιδοθεί ψήφισμα σε εκπρόσωπο του Λιμενικού Ταμείου, αντιδρώντας στη διοργάνωση του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα. Θα ακολουθήσει η επίδοση του ψηφίσματος σε φορείς, κόμματα και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ έχει προγραμματιστεί συναυλία την Κυριακή 14 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ στο λιμάνι.

Στη χθεσινή συνέντευξη μίλησαν για το συγκεκριμένο θέμα ο Παναγιώτης Κουφαλάκος από το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Σταύρος Μάρκου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλαμάτας Λευτέρης Πουρνάρας, ενώ συμμετείχε και το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κώστας Ζάννης.

Ο Π. Κουφαλάκος κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν στη συνείδησή τους τις φασιστικές ενέργειες και τις εκδηλώσεις τους. Μεταξύ άλλων παρατήρησε πως η Χρυσή Αυγή "στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων", και κάλεσε φορείς, εργαζομένους, νέους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να την απομονώσουν.

Ο Λ. Πουρνάρας τόνισε μεταξύ άλλων πως το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου καταγγέλλει "την προκλητική-απαράδεκτη εξαγγελία του φασιστικού κόμματος της Χρυσή Αυγής να διοργανώσει στις 3-4 Αυγούστου του 2013 πανελλαδικό φεστιβάλ στην Καλαμάτα με αφορμή την επέτειο της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά". Αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή σχολίασε μεταξύ άλλων πως "χρησιμοποιείται κατά περίσταση εναντίον όσων αγωνίζονται κατά της αδικίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία προς όφελος του λαού". Οσον αφορά το φεστιβάλ, ανέφερε μεταξύ άλλων: "Το συγκεκριμένο φεστιβάλ προπαγανδίζει το μίσος, επιδιώκει να δηλητηριάσει το μυαλό και τη συνείδηση των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων με την απάνθρωπη - ρατσιστική αντίληψη που τη διακρίνει, να αθωώσει τις εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών της προγόνων, του δικτάτορα Μεταξά, της χούντας των συνταγματαρχών και των εγκληματιών ναζί του Χίτλερ".

Ο Στ. Μάρκου τόνισε πως το Συνδικάτο Οικοδόμων "καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική αξίωση για τη διοργάνωση φεστιβάλ νεολαίας στις 3,4 Αυγούστου στην Καλαμάτα από το φασιστικό ναζιστικό μόρφωμα Χρυσή Αυγή προκειμένου να υμνήσει το φασίστα Μεταξά". Μεταξύ άλλων σημείωσε πως "εμείς οι οικοδόμοι αντιμετωπίζουμε πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αφού κυνηγάμε το μεροκάματο με το τουφέκι. Στο συνδικάτο παλεύουμε Ελληνες και ξένοι οικοδόμοι μαζί. Η Χρυσή Αυγή, που λέει ότι είναι ενάντια στο σύστημα, πού είναι;".

Κ.Δ.