Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 08:49

Εθελοντική αιμοδοσία στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 από τον Ερυθρό Σταυρό Καλαμάτας

Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Δεν αγοράζεται, δεν πουλιέται. Μόνο προσφέρεται.

Κι επειδή κάθε μονάδα αίματος είναι πολύτιμη, δράσεις όπως αυτή που συνδιοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού την προσεχή Τρίτη στο χώρο του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Καλαμάτας (οδός Λακωνικής 152), 9 το πρωί έως 1 το μεσημέρι, με τον τομέα Υγείας και Αθλητισμού του εκπαιδευτικού ομίλου και την Υπηρεσία Αιμοδοσίας της νοσηλευτικής μονάδας της πόλης, στοχεύουν στην εξασφάλιση επάρκειας αίματος από εθελοντές αιμοδότες.   

Η πρόεδρος του ΕΕΣ Καλαμάτας Κατερίνα Γκόνου κατά τη συνέντευξη Τύπου χθες Παρασκευή στα γραφεία του Οργανισμού για την αναγγελία της δράσης, τόνισε την ανάγκη για ανταπόκριση ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες σε μονάδες αίματος -το οποίο δεν παράγεται αλλά δωρίζεται στον συνάνθρωπο σε ανάγκη.

Στη σημαντικότητα της δράσης και το συμβολισμό της συνεργασίας με έναν εκπαιδευτικό οργανισμό της πόλης όπως είναι το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς αιμοδοτών, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του ΕΕΣ Καλαμάτας Μαριλένα Γυφτέα. Επεσήμανε δε πως το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ενώ μόνο 1,5% του πληθυσμού είναι αιμοδότες.

Ο υπεύθυνος Marketing του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Καλαμάτας Νίκος Στραβάκος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής προς όλους όσους μπορούν να αιμοδοτήσουν. Η δράση, άλλωστε, δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους σπουδαστές του ομίλου αλλά, όπως επεσήμανε ο ίδιος, σκοπεύει  να συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας αιμοδοσίας.

Η νοσηλεύτρια Γεωργία Κουρή εκπροσωπώντας την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να δίνει κανείς συστηματικά αίμα και πως συμβάλλουν σε αυτή την ανάγκη οι συνέργειες φορέων -ώστε το πολύτιμο αυτό αγαθό για τη ζωή, το αίμα, το οποίο δεν παράγεται στα εργαστήρια, να το έχουμε με την εθελοντική αιμοδοσία.

Ν.Κ.