Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 17:22

Επιστρέφει στη Θεσσαλία η ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας - Αναχώρησαν για Τρίκαλα για την επιχείρηση απολύμανσης

Μόλις λίγες μέρες από την επιστροφή της αποστολής της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας από την πλημμυρισμένη Θεσσαλία, όπου εθελοντές συνέβαλαν στις επιχειρήσεις διάσωσης, μέλη της ίδιας ομάδας πήραν ξανά τον δρόμο για τις πληγείσες περιοχές.

Αυτή τη φορά για να συνδράμουν στην προσπάθεια απολύμανσης των περιοχών, όπου ελλοχεύουν υγειονομικοί κίνδυνοι από τα χιλιάδες νεκρά ζώα, τα γεωργικά φάρμακα που έχουν χυθεί ανεξέλεγκτα σε περιοχές, αλλά και από μολυσμένα νερά που έχουν αναμιχθεί με το δίκτυο αποχέτευσης.

Η υγειονομική βόμβα που απειλεί χιλιάδες κατοίκους στη Θεσσαλία οδήγησε τις Αρχές να ζητήσουν ξανά τη συνδρομή καλά οργανωμένων και εξοπλισμένων εθελοντικών ομάδων ανά την Ελλάδα, ανάμεσά τους και η ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας.

Μέλη της ομάδας αναχώρησαν σήμερα το μεσημέρι από την Καλαμάτα με προορισμό τα Τρίκαλά. Νωρίτερα είχε φθάσει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα νταλίκα του Πυροσβεστικού Σώματος, στην οποία φορτώθηκε ένα μεγάλο υδροφόρο όχημα με σύστημα ψεκασμού στο μπροστινό μέρος με σκοπό να ενταχθεί, μαζί με 3 Μεσσηνίους εθελοντές, στην προσπάθεια για την οργανωμένη απολύμανση των περιοχών.

Αντίστοιχα στην ίδια προσπάθεια ταυτόχρονα, υπό τον συντονισμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης (μέλος της είναι και η ΟΑΚ), μπαίνουν ακόμα 9 εθελοντικές ομάδες από διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων έχουν, όπως μάθαμε, ήδη εξοπλιστεί πλήρως με μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, φόρμες, γυαλιά κ.α.), ενώ παράλληλα τους έχουν εφοδιάσει με το ειδικό απολυμαντικό υγρό με το οποίο θα ψεκάζουν όπου τους υποδειχθεί με το ψεκαστικό που έχει το όχημά τους, ώστε να μην χρειάζεται να κατεβαίνουν συχνά και να εκτίθενται στα μολυσμένα νερά.

Μιλώντας στην “Ε” ο επικεφαλής της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας Κώστας Βλαχονικολός, που είναι ένας εκ των τριών που αναχώρησαν ξανά για τη Θεσσαλία εξήρε τη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων, ενώ μας ενημέρωσε ότι με μέριμνα της εν λόγω υπηρεσίας κάθε φορά που θα ολοκληρώνουν την ημερήσια αποστολή τους θα οδηγούνται σε στρατόπεδο της περιοχής για να ξεκουραστούν αφού πρώτα απολυμανθούν τα ρούχα και ο εξοπλισμός τους.

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας προχώρησε σε γραπτό απολογισμό της συνδρομής στη Θεσσαλία, όπου συνολικά 7 εθελοντές της ομάδας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών, ζώων, αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας στο Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Πιο αναλυτικά, το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

“Από την πρώτη στιγμή των συνεπειών της κακοκαιρίας με την ονομασία «Daniel» ενεργοποιήθηκε η εθελοντική μας Ομάδα με σκοπό την συνδρομή στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος, σε περιοχές οι οποίες είχαν πληγεί.

Από τις 5 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου η ΟΑΚ Μεσσηνίας επιχείρησε σε Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα για έρευνα, διάσωση, αντλήσεις υδάτων, καθώς και παροχές βοηθείας.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Καλαμάτας τους Δήμους των πληγέντων περιοχών για την αμέριστη στήριξη της αποστολής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πυρόσβεσης-Δασοπροστασίας για τον συντονισμό και την στήριξη, το Μ.Κ.Σ. ΔΕΣΜΟΣ για την έγκαιρη αποδοχή του αιτήματός μας σχετικά με την προμήθεια μιας διασωστικής λέμβου, καθώς και όλες τις συνάδελφες εθελοντικές Οργανώσεις μέλη της ( ΠΟΕΟΔΠ) για την υποδειγματική συνεργασία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να εκφράσουμε στην Π.Υ. Τρικάλων για την άρτια συνεργασία.

Απολογισμός συνδρομής στη Θεσσαλία:

Εθελοντές ΟΑΚ: 7.

Πυροσβεστικά οχήματα: 2.

Διασωστική λέμβος: 1.

Σύνολο αντλητικών συστημάτων: 6.

Σύνολο διασωθέντων ανθρώπων: 4.

Σύνολο διασωθέντων ζώων: 85.

Αντλήσεις υδάτων: 15.

Παροχές βοηθείας: 4.

Η εθελοντική μας Ομάδα παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή για τυχόν συνδρομή εκ νέου.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων και ευχόμαστε καλή δύναμη στους κατοίκους της Θεσσαλίας”.