Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2023 08:30

Σύμφωνα με στοιχεία του “Χαμόγελου του Παιδιού”: Αυξήθηκαν οι γονικές αρπαγές παιδιών το 2023

 

“Η περιπέτεια του Γ.Λ. 2 ετών έληξε καθώς το παιδί βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία του”: Έτσι ξεκινά η ανακοίνωση του “Χαμόγελου του Παιδιού” με την οποία ενημερώνει ότι βρέθηκε το αγόρι, για το οποίο ο οργανισμός ενεργοποίησε στις 5 του μήνα -κατόπιν εισαγγελικής εντολής- το μηχανισμό Amber Alert Hellas.

Σήμερα, ο πατέρας του αγοριού θα καθίσει στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, κατηγορούμενος για την αρπαγή του γιου του, που φέρεται να έγινε στις 26 του περασμένου Αυγούστου από την Αθήνα. Ο 40χρονος πατέρας θυμίζουμε ότι συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης στην παραλία Διβάρι Πυλίας, όπου εντοπίστηκε από αστυνομικούς μαζί με το δίχρονο γιο του.

Φέτος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του “Χαμόγελου του Παιδιού”, ο οργανισμός μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους χειρίστηκε 16 γονικές αρπαγές (αύξηση 16,33% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022), χωρίς όμως να ενεργοποιηθεί για καμία από αυτές το Amber Alert. Πέρυσι όλο το χρόνο το “Χαμόγελο” χειρίστηκε συνολικά 17 γονικές αρπαγές (το Amber Alert ενεργοποιήθηκε για μία από αυτές), καταγράφοντας ποσοστό αύξησης 8,54% σε σύγκριση με το 2021.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Γενικότερα τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού καταγράφουν μία αυξητική τάση στις εξαφανίσεις ανηλίκων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι κάθε δύο ημέρες ένα παιδί εξαφανίζεται -ενώ η πλειονότητα των παιδιών και εφήβων που εξαφανίζονται συνεχίζουν να είναι έφηβα κορίτσια ελληνικής καταγωγής, ηλικίας από 13 έως 18 ετών, λόγω ενδοοικογενειακών προβλημάτων, σχέσεων με το άλλο φύλο και ενδοσχολικής βίας. Έτσι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του οργανισμού δέχτηκε 5.734 κλήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και χειρίστηκε 134 αιτήματα για την αναζήτηση 98 παιδιών, από τα οποία βρέθηκαν τα 75 παιδιά.

Σε ποιες περιπτώσεις ενεργοποιείται το Amber Alert Hellas:

Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων για τις οποίες μπορεί να ενεργοποιηθεί το Amber Alert Hellas θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Μικρή ηλικία του παιδιού/παιδιών.
  • Σαφείς ενδείξεις που να δηλώνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία του παιδιού.
  • Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού.
  • Η ενεργοποίηση του συστήματος θα βοηθήσει στον εντοπισμό του παιδιού.
  • Η Αστυνομία αποφασίζει ότι η ενεργοποίηση του συστήματος δεν θα θέσει σε κίνδυνο το παιδί.

 

Πώς μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά:

Μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού ενός παιδιού που αγνοείται εγγραφόμενοι στην υπηρεσία Amber Alert Hellas μέσω του κινητού μας τηλεφώνου.

Συγκεκριμένα για να εγγραφούμε (σχύει για όλους τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας) πρέπει να αποστείλουμε μόνο τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής ή των περιοχών στις οποίες κατοικούμε ή και εργαζόμαστε, έτσι ώστε σε περίπτωση εξαφάνισης ανηλίκου να λάβουμε SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του εξαφανισμένου παιδιού.

 

Εγγραφή στην υπηρεσία Amber Alert Hellas:

  • Αποστολή SMS στο 116000 από το κινητό μας τηλέφωνο με τον ταχυδρομικό κώδικα που επιθυμούμε (χρέωση απλού SMS).
  • Λήψη απαντητικού SMS (άνευ χρέωσης για το συνδρομητή), το οποίο θα επιβεβαιώνει την εγγραφή μας στην υπηρεσία.
  • Σε περίπτωση ενεργοποίησης Amber Alert Hellas ο κάθε εγγεγραμμένος συνδρομητής θα λαμβάνει ένα SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του αγνοούμενου ανήλικου (άνευ χρέωσης για το συνδρομητή).

Αντίστοιχα, όποιος επιθυμεί να διαγραφεί από την υπηρεσία Amber Alert Hellas στέλνει SMS στο 116000 από το κινητό του τηλέφωνο γράφοντας τη λέξη STOP ή ΣΤΟΠ και αυτόματα θα διαγραφεί από την υπηρεσία (χρέωση απλού SMS).

 * Μάθετε περισσότερα για το Amber Alert Hellas στο http://www.hamogelo.gr/gr/el/eksafanismena-paidia:ambert-alert-hellas/

Για περισσότερες πληροφορίες: Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις - 116000», email: 116000@hamogelo.gr