Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011 22:22

Το Αστεροσκοπείο παρακολουθεί τους μικροσεισμούς στην Οιχαλία

Το γεωλογικό φαινόμενο των μικροσεισμών στην περιοχή Οιχαλίας, Μερόπης και των γύρω χωριών παρακολουθείται συστηματικά από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Τη σχετική ενημέρωση παρείχε στον αντιδήμαρχο Οιχαλίας Ηλία Σταυρόπουλο ο σεισμολόγος Δημήτρης Παπαναστασίου, διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο, με τον οποίο ο αντιδήμαρχος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία.
Οπως είπε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος, ο σεισμολόγος του είπε πως ο σεισμογραφικός σταθμός στην Ιθώμη παρακολουθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια το φαινόμενο και -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία- δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας.
«Οι σεισμοί που γίνονται είναι εξαιρετικά μικρού μεγέθους -ο ισχυρότερος, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ήταν 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ- αλλά γίνονται τόσο έντονα αισθητοί επειδή η περιοχή που εκδηλώνονται είναι κατοικημένη» δήλωσε ο Ηλ. Σταυρόπουλος ότι του μετέφερε ο Δ. Παπαναστασίου.
Ο σεισμολόγος, πρόσθεσε -σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο- ότι καθημερινά στην Ελλάδα, χώρα ιδιαίτερα σεισμογενή, προκύπτουν ανάλογου μεγέθους μικροσεισμικές εκδηλώσεις που δεν γίνονται αντιληπτές από τον άνθρωπο.
«Η δική μας περιοχή -όπως μου είπε ο κ. Παπαναστασίου- στην οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο, τυχαίνει να είναι κατοικημένη, οι σεισμοί είναι "ρηχοί" και γι’ αυτό γίνονται αισθητοί με τόση ένταση» δήλωσε ο Ηλ. Σταυρόπουλος.
Καταλήγοντας δε, πρόσθεσε ότι από την πλευρά της δημοτικής αρχής Οιχαλίας έχουν γίνει 3 έγγραφα προς τις αρμόδιες επιστημονικές αρχές σχετικά με το φαινόμενο στην περιοχή.