Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011 19:31

Ανακοινώθηκε επίσημα η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Τριάντα στεφανιογραφίες και ένα στέντ «μετρά» ήδη μέσα σε περίπου 3 μήνες το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η λειτουργία του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα χθες το μεσημέρι από το διοικητή της 6ης ΥΠΕ καθηγητή Πάνο Γκούμα, σε εκδήλωση στο νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως, είναι η δήλωση του διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής Σπύρου Ζόμπολου, ο οποίος -με αφορμή τη 10χρονη καθυστέρηση υλοποίησης- υποστήριξε ότι «το έργο αυτό πολεμήθηκε και από την Καλαμάτα και από την Αθήνα», χωρίς πάντως να γίνει σαφέστερος.
«Το Νοσοκομείο Καλαμάτας προχωρεί σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα ουσιαστικής αναβάθμισης» επισήμανε από την πλευρά του ο Π. Γκούμας -ευχαριστώντας τις οικογένειες Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου για τη δωρεά τους- και πρόσθεσε:
«Η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού είναι το μοναδικό στα νοσοκομεία που υπάγονται σ’ αυτήν».
Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος εξέφρασε ικανοποίηση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά των οικογενειών Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου -οι δωρεές των οποίων έκαναν δυνατή την προμήθεια του εξελιγμένου ιατρικού εξοπλισμού. Παράλληλα, απηύθυνε ευχαριστίες προς το διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής Σπύρο Ζόμπολο για την δεκάχρονη επιμονή του στην υπόθεση αυτή -από το 2000 που έγινε η δωρεά μέχρι και την τελευταία στιγμή- όταν δεν φαινόταν να προχωρεί τίποτα.
Το εργαστήριο, είπε, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες της Πελοποννήσου να επιλέγουν το Νοσοκομείο Καλαμάτας για την διενέργεια καρδιακών καθετηριασμών και στεφανιογραφιών, αντί να αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε κέντρα της πρωτεύουσας με συνεπακόλουθο κόστος και ταλαιπωρία. Ταυτόχρονα, κατέληξε, συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος ασφάλειας  αλλά και υπερηφάνειας στους Μεσσήνιους πολίτες.
Εμφανώς συγκινημένος, ο διευθυντής της Καρδιολογικής Σπ. Ζόμπολος επισήμανε ότι η ιστορία του Αιμοδυναμικού στην Καλαμάτα «αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα».
Ο διευθυντής της Καρδιολογικής μίλησε για «τόνους μελάνι και χιλιάδες έγγραφα» που απαιτήθηκαν αυτά τα δέκα χρόνια για να γίνει δυνατή η αξιοποίηση των δωρεών από τις οικογένειες Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου -τις οποίες με τη σειρά του ευχαρίστησε, όπως και τον διατελέσαντα υποδιοικητή του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου Ντίνο Τσερώνη, χάρις στον οποίον, όπως είπε, το έργο εγκρίθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του εν λόγω φορέα.
Οπως τόνισε ο Σπ. Ζόμπολος, η -άτυπη, μέχρι και χθες- λειτουργία του Αιμοδυναμικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει ήδη αποσπάσει εύσημα και εξαιρετικές κριτικές από επιστημονικούς και ιατρικούς κύκλους σε διάφορα συνέδρια και φόρα στα οποία έτυχε ο ίδιος να παρευρίσκεται. Εξήρε επίσης την κατάρτιση του συναδέλφου του καρδιολόγου Περικλή Κλουφέτου, ο οποίος -όπως είπε- επί σειρά ετών έχει εκπαιδευθεί σε Αιμοδυναμικά Εργαστήρια νοσοκομείων της Αθήνας στη διενέργεια καρδιακών καθετηριασμών και στεφανιογραφιών.
Ο Σπ. Ζόμπολος τόνισε ότι η λειτουργία του Αιμοδυναμικού στην Καλαμάτας σημαίνει πρακτικά ότι θα γλυτώνουν ανθρώπινες ζωές -«η έγκαιρη παρέμβαση χάρις στο Αιμοδυναμικό καθιστά κατά 100% δυνατή την επιβίωση μετά από ένα έμφραγμα μυοκαρδίου.