Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 21:16

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού - Καμιά ανησυχία από τα 4,5 Ρ. στην Οιχαλία

Φυσιολογικά εκτιμούν οι σεισμολόγοι ότι εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας μετά τα 4,5 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Κυριακής -περί τα 32 χιλιόμετρα βόρεια/βορειοδυτικά της Καλαμάτας- με επίκεντρο κοντά στο Διαβολίτσι.
Οι σεισμολόγοι δεν ανησυχούν πάντως, όπως είπε χθες το μεσημέρι στην «Ε» ο Κώστας Χουσιανίτης, σεισμολόγος, ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που συνέστησε να μην έχουν ανησυχία ούτε και οι κάτοικοι της περιοχής.
«Η ακολουθία έχει την αναμενόμενη, φυσιολογική, εξέλιξη για έναν επιφανειακό σεισμό του συγκεκριμένου μεγέθους» είπε ο Κ. Χουσιανίτης.
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο συνεχώς και εκτιμώ ότι μπορούμε πλέον να πούμε ότι τα 4,5 Ρίχτερ της Κυριακής ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός, δεδομένου ότι και περί τις 4 τα ξημερώματα σήμερα (Σ.Σ. χθες) σημειώθηκε στην περιοχή δόνηση κοντά στα 3,5 Ρίχτερ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως ο μετασεισμός της κύριας δόνησης είναι περίπου ένα βαθμό μικρότερος από τον κύριο» εξήγησε ο σεισμολόγος.
Ο Κ. Χουσιανίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε», δήλωσε ότι η εκδήλωση πλήθους σεισμών μικρού μεγέθους εξηγείται από την ενεργοποίηση μικρών επιφανειακών ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, μετά από τον -επίσης χαρακτηριζόμενο ως επιφανειακό- σεισμό τα ξημερώματα της Κυριακής, το εστιακό βάθος του οποίου ήταν 10 χιλιόμετρα.