Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 16:04

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτικές και Διοίκηση Εκπαίδευσης» στο ΤΕΙ Πελοποννήσου

Στην υπογραφή Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας με τρία ιταλικά πανεπιστήμια προχωρά το ΤΕΙ Πελοποννήσου, γεγονός που οδηγεί σε άμεση διασύνδεσή του με πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας.

Πολύ σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η από κοινού οργάνωση ενός ΜΠΣ με τίτλο «Πολιτικές και Διοίκηση Εκπαίδευσης», το οποίο θα απευθύνεται σε Ελληνες και Ιταλούς υποψήφιους και θα γίνεται παράλληλα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Θα απευθύνεται δε όχι μόνο σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε επαγγελματίες κοινωνικών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα της οικονομίας, του ιδιωτικού, καθώς και του τρίτου τομέα (κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας). 

Συγκεκριμένα τα μέλη ΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΤΕΙ Πελοποννήσου Ευγενία Π. Μπιτσάνη καθηγήτρια, Θεόδωρος Τσέκος αν. καθηγητής και Δημήτριος Π. Σωτηρόπουλος αν. καθηγητής εκπροσώπησαν το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και το ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Διεθνές Συνέδριο Σπουδών και στις συνδιασκέψεις που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Λ' Ακουιλα της Ιταλίας και στο Πανεπιστήμιο Ρόμα 3 στη Ρώμη, με αντικείμενο τη συνδιοργάνωση κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος και κοινών ερευνητικών δράσεων και προτάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε, στη Λ' Ακουιλα στις 14 Φεβρουαρίου, Διεθνές Συνέδριο Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Università degli Studi dell’ Aquila στο Τμήμα Dipartimento dell’ Uomo με θέμα «Οι νέες μορφές πολιτικών και διοίκησης εκπαίδευσης», στο οποίο συμμετείχαν με εισηγήσεις οι εκπρόσωποι καθηγητές του ιδρύματος και το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 400 φοιτητές και εξέχοντα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας των πανεπιστημίων της Ιταλίας. Ακολούθησε ευρύς διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα πάνω στο θέμα αυτό.

Στη συνέχεια στις 16 Φεβρουαρίου, στη Ρώμη και στην έδρα του Πανεπιστημίου Università degli Studi Roma Tre, έγινε σύσκεψη για την μορφή και το περιεχόμενο της συνεργασίας. Από την ιταλική πλευρά συμμετείχαν οι καθηγητές Loredana Giani, Annarita Iacopino, Marco Antonio D’Arcangeli από το Università degli Studi dell’Aquila, Rocco Marcello Postiglione από το Università degli Studi Roma Tre και ο Andrea Giacomantonio από το Università degli Studi di Parma. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι: Ευγενία Π. Μπιτσάνη, Θεόδωρος Τσέκος και Δημήτριος Π. Σωτηρόπουλος καθηγητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Στη σύσκεψη αυτή συμφωνήθηκαν τα εξής: α) Η από κοινού οργάνωση του ΜΠΣ με τίτλο «Πολιτικές και Διοίκηση Εκπαίδευσης». β) Η σύναψη μόνιμης στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των τμημάτων και των ιδρυμάτων για έρευνα και από κοινού δράσεις. Ως εκ τούτου  ως πρώτο βήμα θα υποβληθεί από κοινού πρόταση στο Erasmus+ στην επόμενη περίοδο (όπου θα ενταχθεί το κοινό μάστερ με παράλληλη πλαισίωση ερευνητικών δράσεων) και κοινή πρόταση στο Interreg III Adriatico Ionio. Στη σύναψη της μόνιμης στρατηγικής συμφωνίας για την ανάπτυξη της έρευνας θα συμμετέχουν εκτός των ήδη αναφερομένων ιδρυμάτων, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με έδρα τη Λευκωσία,  το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ιταλίας με έδρα τη Ρώμη, το Κέντρο Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής και Θεσμών του Παντείου Πανεπιστημίου, η έδρα Jean Monnet «Δημόσια Διοίκηση και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» του Παντείου Πανεπιστημίου. Διερευνάται επίσης η προοπτική συμμετοχής και άλλων ΑΕΙ και ερευνητικών φορέων.

γ) Η υπογραφή της κοινής στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των ιδρυμάτων θα γίνει στην Καλαμάτα και στην έδρα του ΤΕΙ Πελοποννήσου τον ερχόμενο Ιούνιο, σε ανάλογο διεθνές συνέδριο σπουδών από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου.