Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017 11:02

Το 2ο Λύκειο Καλαμάτας σε Ισπανία, Φιλανδία και Σουηδία (φωτογραφίες)

Τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ισπανία, στη Φινλανδία και τη Σουηδία έκαναν φέτος, από το Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο, οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, στο  πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1.

Στην πρώτη αποστολή στην πόλη Alcalá de Henares της Ισπανίας (από 4 έως 10 Μαρτίου), που είχε θέμα «Coaching on educational contexts to reduce early school leaving», συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Ιωάννα Λαμπροπούλου και Θανάσης Λύκος. Σκοπός της επιμορφωτικής συνάντησης ήταν η μελέτη, η ανάλυση και η πρόταση τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης από τους εφήβους. Στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος καθηγητές από τη Λετονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Γερμανία, Εσθονία, Κύπρο, Κροατία και Γαλλία. 

Στην  δεύτερη αποστολή στην πόλη Joensuu της Φινλανδίας (από 3 έως 7 Ιουλίου), που είχε θέμα «Διοίκηση σχολικών μονάδων», συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Νίκη Κυβελέα και Γιώργος Δρέτας. 

Σκοπός της επιμορφωτικής επίσκεψης ήταν η διοίκηση σχολείων, η παιδαγωγική ανάπτυξη, η διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, η ανάπτυξη στόχων και οράματος, καθώς και οι στρατηγικές για την υλοποίησή τους. Στη συνάντηση αυτή, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης (το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο), συνέκριναν τη σχολική διοίκηση στην Ευρώπη και είχαν τη ευκαιρία να διευρύνουν το δίκτυο του σχολείου με Ευρωπαίους συνεργάτες.

Στην τρίτη και τελευταία αποστολή στην Στοκχόλμη της Σουηδίας (από 23 έως 29 Αυγούστου), που είχε θέμα «Reading the city», συμμετείχαν οι φιλόλογοι Αναστασία Κερκεμέζου και Αλεξάνδρα Κωνσταντάκη.

Σκοπός της επιμορφωτικής συνάντησης ήταν η γνωριμία με έναν άλλο ευρωπαϊκό πολιτισμό μέσα από τα μνημεία της Στοκχόλμης, η παρακολούθηση της πορείας του στο χρόνο, η συνειδητοποίηση της συνεισφοράς κάθε λαού στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η ανάγκη διαπολιτισμικής συνύπαρξης και επικοινωνίας. Στη συνάντηση αυτή, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις ΤΠΕ και με νέες μεθόδους και εργαλεία εκπαιδευτικής πρακτικής.

Σημειώνεται ότι τα συμπεράσματα, οι καλές πρακτικές και τα οφέλη που προέκυψαν από τις πιο πάνω επιμορφωτικές δράσεις, θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει σύντομα στην Καλαμάτα.

Στο μεταξύ τον προσεχή Οκτώβριο θα διεξαχθεί στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα η διακρατική συνάντηση εταίρων του νέου προγράμματος Erasmus+ KA2, με τη συμμετοχή και των μαθητών του 2ου Λυκείου την προσεχή διετία με τίτλο “Creative path for young social entrepreneurs” και θέμα την «Κοινωνική επιχειρηματικότητα» - το οποίο θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές επισκέψεις και συνεργασία με σχολεία της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Αυστρίας και Τσεχίας.