Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 08:32

6ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας: Διαμαρτυρία για τη διαδικασία επιλογής χώρου για το Ειδικό Σχολείο

Το Σχολικό Συμβούλιο του 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας με ανακοίνωση του «διαμαρτύρεται για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε σχετικά με την επιλογή χώρων του σχολείου, προκειμένου να στεγαστεί το Επαγγελματικό Ειδικό Σχολείο».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«1) Η διαμαρτυρία μας δεν αφορά τη συστέγαση του νέου σχολείου στο πολύπαθο κτηριακό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Σχολείου. Αντιθέτως, καλωσορίζουμε τον ερχομό του και θα ευχόμασταν τέτοιες ενέργειες να γίνονται πιο έγκαιρα και κατόπιν προσεκτικού σχεδιασμού και συντονισμού.

2) Στο κτηριακό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Σχολείου λειτουργούν, εκτός από τα δύο σχολεία της απογευματινής ζώνης (το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και το Δημόσιο ΙΕΚ), άλλα δυο σχολεία στην πρωινή ζώνη (το 6ο ΓΕΛ και το 4ο ΕΠΑΛ), των οποίων ο πλήρης διαχωρισμός δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του σχολείου μας προς τους αρμόδιους φορείς. Ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα αποτελεί η εξυπηρέτηση και των δυο σχολείων από το ίδιο κυλικείο. Είναι προφανές ότι η συστέγαση ενός τρίτου σχολείου, χωρίς να έχει λυθεί προηγουμένως το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

3) Οταν τέθηκε το ζήτημα της συστέγασης του Επαγγελματικού Ειδικού Σχολείου, ο Σύλλογος των Διδασκόντων του 6ου ΓΕΛ υπέδειξε συγκεκριμένους χώρους κατάλληλους (ισόγειους και εύκολα προσβάσιμους) για τη λειτουργία του νέου σχολείου, αποβλέποντας, ωστόσο, παράλληλα στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία και του ήδη υπάρχοντος σχολείου. Η γνώμη αυτή δεν ελήφθη υπόψη από τους αρμόδιους φορείς. Αντίθετα, χωρίς την προηγούμενη γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, μόνης αρμόδιας να καθορίσει τη χρήση των σχολικών χώρων, επιλέχθηκε αυθαίρετα μία από τις αίθουσες του σχολείου μας που ήταν σε πλήρη χρήση και λειτουργία.

Η συγκεκριμένη αίθουσα διαμορφώθηκε πριν από λίγα χρόνια, σχεδόν εκ του μηδενός και χωρίς καμιά επιβάρυνση της σχολικής επιτροπής, με προσωπική εργασία καθηγητών και μαθητών, και χρησιμεύει ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Βιολογίας.

Συνεπώς, καταγγέλλουμε τη διαδικασία και τον αυταρχικό τρόπο που υιοθετήθηκε μέχρι τώρα και ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν αρμόζει στο περιβάλλον ενός σχολείου.

Αποκρούουμε όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν περί υποτιθέμενου ρατσισμού από την πλευρά του Συλλόγου Διδασκόντων, και τα θεωρούμε ανάξια περαιτέρω σχολιασμού.

Τέλος, ζητούμε να ληφθεί υπόψη η γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τις ανάγκες και τα προβλήματα του σχολείου, δε “θεωρούν το σχολείο ιδιοκτησία τους” και δεν “επιζητούν τη βόλεψή τους”. Θέλουν μόνο να φέρουν σε πέρας, ανεμπόδιστα και με αξιοπρέπεια, το παιδαγωγικό τους έργο».