Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 04:39

Μετά τις φήμες για μεταφορά στην Καλαμάτα: Αντιδράσεις στην Πάτρα για το Τμήμα Φιλολογίας

Διαστάσεις παίρνουν οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο μεταφοράς του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην Καλαμάτα, μετά τις σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν. Αυτό φαίνεται και από μακροσκελή ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν τα μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
"H φήμη που κυκλοφόρησε πρόσφατα για τη συγχώνευση του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (στο εξής ΤΦΠΠ) με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Καλαμάτα, αναστάτωσε όπως ήταν φυσικό φοιτητές και διδάσκοντες, αλλά και τους πολίτες, δεδομένου ότι το 60% των φοιτητών προέρχονται από την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα.
Ασφαλώς ο ανορθολογισμός και οι καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας πρότασης είναι προφανείς για όσους έχουν στελεχώσει αυτό το τμήμα και για όσους μπορούν να αντιληφθούν την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών σε ένα θετικής κατεύθυνσης πανεπιστήμιο, ώστε να υπάρχει η επιθυμητή επιστημολογική και πολιτισμική ώσμωση. Η αναζήτηση αυτής της ισορροπίας και της δυναμικής διάδρασης μεταξύ των αντικειμένων ήταν που ώθησε πριν από αρκετά χρόνια πρυτανικές αρχές και υπουργείο Παιδείας να επεκτείνουν το τεχνοκρατικά εύρωστο Πανεπιστήμιο Πατρών προς το χώρο των Ανθρωπιστικών Επιστημών. Και το πείραμα πέτυχε, όπως αποδεικνύεται όχι μόνο από την πρόσφατη εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος Φιλολογίας, αλλά κυρίως από τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του εν λόγω τμήματος και τμημάτων σχολών θετικής κατεύθυνσης και από άλλες παραμέτρους που θα παρουσιασθούν παρακάτω.
Ασφαλώς, μια ορθολογική και πολιτικά ορθή (δηλαδή δίχως πολιτικές σκοπιμότητες) αναδιοργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης θα έπρεπε να στοχεύει στην συσπείρωση των επιμέρους τμημάτων που σπάρθηκαν για λόγους μικροκομματικής πολιτικής ανά την Πελοπόννησο, σε έναν ενιαίο γεωγραφικό χώρο, ώστε να υπάρξει η διεπιστημονική πνευματική ζύμωση, που ήταν και είναι πάντα ζητούμενο και προϋπόθεση για την ακαδημαϊκή κοινότητα (και καίριο μέλημα των πανεπιστημίων του εξωτερικού)". Στην ανακοίνωση ακόμη τονίζεται ότι "η πρόταση για συγχώνευση/μετακίνηση θα πρέπει να στηριχθεί σε επιχειρήματα ακαδημαϊκά και όχι στα ήδη πολυσυζητημένα προσωπικά πολιτικά κίνητρα του πρωθυπουργού να ενισχύσει τη γενέτειρά του, διαλύοντας το κραταιό Πανεπιστήμιο Πατρών".
Για να τεκμηριώσουν τη θέση τους οι πανεπιστημιακοί καταθέτουν ένα τετρασέλιδο κείμενο στο οποίο περιγράφονται η δραστηριότητα του Τμήματος, το διεθνές του κύρος και ο ρόλος του στην προσέλκυση φοιτητών από άλλες χώρες.