Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 08:15

Δυσαρέσκεια στο ΤΕΙ για το "ΑΘΗΝΑ": Μένει η Λογοθεραπεία αλλά δεν εισάγονται σπουδαστές - θα λειτουργεί μέχρι το 2018

Δεν ικανοποιεί το ΤΕΙ Καλαμάτας η ανακοίνωση του τελικού σχεδίου "Αθηνά" από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο το Τμήμα Λογοθεραπείας θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2018 ώστε να αποφοιτήσουν οι σπουδαστές χωρίς να μετακομίσουν στην Πάτρα. Ουσιαστικά το τμήμα καταργείται καθώς τίθεται εκτός μηχανογραφικού και δε θα εισαχθούν νέοι σπουδαστές, παρατήρησε ο πρύτανης του ΤΕΙ Δ. Βελισσαρίου μιλώντας στην "Ε", στο περιθώριο της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ, που έγινε χθες στην Αθήνα.

 

Η Σύνοδος δεν αποδέχεται το σχέδιο "Αθηνά" επειδή "δεν έγινε με ακαδημαϊκά κριτήρια και δεν τηρήθηκαν τα θεσμικά πλαίσια που είχαν τεθεί από το Νόμο" εξηγεί ο κ. Βελισσαρίου αναφερόμενος στη διαβούλευση που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.
Οσον αφορά στους σπουδαστές, θεωρούν πως η παραμονή του τμήματος στην Καλαμάτα, έστω και σε μεταβατικό στάδιο, είναι θετική εξέλιξη. Σκοπεύουν όμως να διεκδικήσουν τη μόνιμη παραμονή του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και την εισαγωγή νέων σπουδαστών από του χρόνου. Αντίστοιχα τοποθετείται και ο προϊστάμενος του τμήματος Δημήτρης Πετρόπουλος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του υπουργείου να τεθεί σε μεταβατικότητα το τμήμα ως "νίκη των σπουδαστών".
Οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών συνεχίζονται καθώς πέρα από την παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας διεκδικούν και τη μη συγχώνευση των Τμημάτων Διοίκησης Μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα νέο Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα γίνει ενημέρωση από σπουδαστές για το Τμήμα Λογοθεραπείας στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και στις 7 το απόγευμα θα γίνει πορεία από σπουδαστές όλων των σχολών, από την πλατεία 23ης Μαρτίου. Να θυμίσουμε πως η κατάληψη συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Επίσης, με ψήφισμα των γενικών συνελεύσεων των σπουδαστών όλων των σχολών ζητούνται γενικότερα διευκρινίσεις και απαντήσεις από τη διοίκηση του ΤΕΙ για το χειρισμό του όλου ζητήματος σχετικά με το σχέδιο "Αθηνά".

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΕΙ
Ο πρύτανης του ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου μιλώντας χθες στην "Ε", εξέφρασε τον προβληματισμό της πλειοψηφίας των προέδρων ΤΕΙ της χώρας για το αν και κατά πόσο μπορεί να είναι πράγματι το τελικό σχέδιο "Αθηνά" αυτό που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, καθώς η υπό μορφή μηχανογραφικού ανακοίνωση έγινε πριν την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα τμήματα.
Ειδικά για τη μεταβατικότητα του Τμήματος Λογοθεραπείας επεσήμανε: "Δε μας ικανοποιεί γιατί εμείς είχαμε ζητήσει να παραμείνει και να έχει εισακτέους. Μεταβατική κατάσταση σημαίνει ότι δε θα δέχεται εισακτέους, άρα το 2018 δε θα υπάρχει τμήμα Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα. Είναι βέβαια ευνοϊκό για τα παιδιά που φοιτούν τώρα καθώς δε μεταφέρεται στην Πάτρα, αλλά ως ίδρυμα δεν είναι αυτό που ζητάμε".
Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της Συνόδου σχολίασε: "Η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ, με τον τρόπο που έγινε το σχέδιο "Αθηνά" δεν το αποδέχεται γιατί δεν έγινε με ακαδημαϊκά κριτήρια και δεν τηρήθηκαν τα θεσμικά πλαίσια που είχαν τεθεί από το νόμο. Για παράδειγμα, η γνώμη που διατυπώθηκε από το Συμβούλιο του ΤΕΙ Καλαμάτας δε γνωρίζουμε καν εάν διαβάστηκε. Αρα... πού είναι η διαβούλευση;". Επίσης, ενημέρωσε πως οι πρόεδροι ΤΕΙ ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Λογοθεραπείας Δημήτρης Πετρόπουλος σχολίασε αναφορικά με την ανακοίνωση του τελικού σχεδίου "Αθηνά": "Σε πρώτη φάση μας ικανοποιεί η εξέλιξη με δεδομένο ότι έτσι δείχνουν σεβασμό στους 400 φοιτούντες σπουδαστές του τμήματος. Εάν κι εφόσον ισχύσει αυτό, δε θα ταλαιπωρηθούν και δε θα υποβαθμιστούν οι σπουδές τους πηγαίνοντας στην Πάτρα. Εχουμε όμως τα περιθώρια μέχρι το 2018 πλέον να διεκδικήσουμε το τμήμα να παραμείνει στην Καλαμάτα και να στελεχωθεί. Ευελπιστούμε να αντιληφθεί το υπουργείο το ρόλο και το επίπεδο σπουδών του τμήματος".
Το ότι το Τμήμα Λογοθεραπείας τίθεται σε μεταβατικότητα μέχρι το 2018 και δε μεταφέρεται στην Πάτρα, το χαρακτήρισε ως "νίκη των σπουδαστών, που οφείλεται στην ενεργή συμμετοχή τους και στα μαθήματα και στις κινητοποιήσεις τους". Παρατήρησε δε πως "θα εμφανιστούν πολλοί που θα καπηλευθούν τη νίκη αυτή, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι οφείλεται στους σπουδαστές".

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ο Βασίλης Ισσαρης, νέος πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας, στην οποία υπάγεται το Τμήμα Λογοθεραπείας, επεσήμανε πως "δεν ήταν η ιδανική εξέλιξη αυτό που έγινε". Ωστόσο, το θεωρεί θετικό βήμα προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας των σπουδαστών με στόχο να παραμείνει το τμήμα μόνιμα στην Καλαμάτα και να υπάρξουν εισακτέοι από την επόμενη χρονιά. Τόνισε πως ο αγώνας συνεχίζεται και για το Τμήμα Λογοθεραπείας αλλά και για τη συγχώνευση των δύο τμημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας.
Ο τέως πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου της ΣΕΥΠ Τάσος Μανεσιώτης σχολίασε μεταξύ άλλων: "Κερδίσαμε μια μεταβατικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι από του χρόνου ξεκινά αξιολόγηση βάσει των προτύπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν αποκλείεται το τμήμα να παραμείνει στην Καλαμάτα". Υπενθύμισε την αποψινή πορεία διαμαρτυρίας και τόνισε πως ο αγώνας γίνεται και για τα Τμήματα Διοίκησης Μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συγχωνεύονται σε ένα τμήμα,  Διοίκηση Επιχειρήσεων, με κατευθύνσεις.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Με κοινό προχθεσινό ψήφισμα των γενικών συνελεύσεων των σπουδαστών όλων των σχολών του ΤΕΙ Καλαμάτας ζητούνται απαντήσεις από τους υπεύθυνους του ιδρύματος και καταγγέλλονται μεθοδεύσεις. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις συνέπειες του σχεδίου "Αθηνά" στα τμήματα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και Λογοθεραπείας και μεταξύ άλλων οι σπουδαστές καταγγέλλουν "την μέχρι τώρα αδράνεια της διοίκησης που σιωπά μπροστά στη σφαγή και κατάργηση ζωτικών τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας και στην καλύτερη περίπτωση ανέχεται τα μικροκομματικά επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη μας και στην πλάτη των οικογενειών μας".
Μεταξύ πολλών παρατηρήσεων κι ερωτημάτων των σπουδαστών περιλαμβάνονται και τα εξής: "Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ψυχολογική κατάσταση των φοιτητών και την αρνητική επίδραση  πάνω τους;  
Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το ψυχολογικό μας κόστος ξέχωρα από το υλικό, με τι θράσος έρχονται να μας πουν ότι καταστρέφονται οι καριέρες μας και οι επιλογές ζωής που έχουμε κάνει στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων και με πρόσχημα την εξυγίανση και τον ορθολογισμό και  την τρόικα; Ποιος από μας ή και εσείς οι ίδιοι θα θέλατε αύριο τα παιδιά σας να είναι απόφοιτοι ενός ανύπαρκτου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τμήματος; Μιας ανύπαρκτης για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση επιστήμης;".
Στο μακροσκελές ψήφισμα αναφέρεται ακόμα: "Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η συγχώνευση χωρίς ακαδημαϊκή συνάφεια των δύο δυνατών τμημάτων της ΣΔΟ, Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και Τ.Α. μόνο αποδυνάμωση του ΤΕΙ θα φέρει έως τον πλήρη θάνατό του". Τίθενται επίσης ερωτήματα σχετικά με εξοπλισμούς κόστους εκατομμυρίων ευρώ και σχολιάζεται η μεταφορά γραφείων κι εργαστηρίων στο νέο κτήριο της ΣΕΥΠ.