Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 07:54

Μεσσήνιοι μαθητές ετοιμάζονται για τη φοιτητική ζωή

 

 

Ρεπορτάζ: Γιούλα Σαρδέλη, Τάσος Ανδρικόπουλος

Τις πιο χαρούμενες στιγμές τους ζουν αυτές τις μέρες οι απόφοιτοι των λυκείων της Μεσσηνίας που τα πήγαν καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις. Με τα μόρια που συγκέντρωσαν συνειδητοποιούν πως η φοιτητική ζωή δεν είναι πια ένα μακρινό όνειρο, αλλά η πρώτη σημαντική επίτευξη των στόχων τους, βάζοντας τις βάσεις για το μέλλον που φαντάζονται και επιθυμούν.

 

ΓΕΛ Καρδαμύλης

Εχοντας συγκεντρώσει 16.976 μόρια η Γεωργία Περδικέα έχει όνειρο να εισαχθεί στη Νομική Αθηνών ή σε κάποια άλλη πόλη στην ίδια σχολή. Οπως είπε, οι περιορισμοί που προέκυψαν λόγω της πανδημίας την βοήθησαν επειδή ένιωθε περισσότερη ασφάλεια στο σπίτι. Το μάθημα που την δυσκόλεψε σχετικά ήταν αυτό της Εκθεσης. Πλέον η Γεωργία έχει το χρόνο να κάνει πιο πολλές βόλτες με την παρέα της, τις οποίες στερήθηκε λόγω του απαιτητικού της προγράμματος. “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του σχολείου μου και φυσικά την οικογένειά μου για τη στήριξή τους” ανέφερε.

Με 15.712 μόρια η Ολγα Κορκονέα έχει ως στόχο να μπει στο Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. “Ορισμένες στιγμές εν μέσω αυτής της χρονιάς ήταν αρκετά δύσκολες λόγω της τηλεκπαίδευσης και των περιοριστικών μέτρων. Η διά ζώσης παρουσία δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με την εκπαίδευση από απόσταση” επισήμανε η Ολγα, κάνοντας λόγο για μια χρονιά που έκλεισε με θετικό πρόσημο. “Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τους καθηγητές και τους φίλους μου που με βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του” υπογράμμισε.

 

1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας

Βαλίτσες για την Αθήνα ετοιμάζει η Ζωή Λυγίζου, έχοντας συγκεντρώσει 18.600 μόρια. Η ίδια θέλει να εισαχθεί στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στόχος απόλυτα εφικτός δεδομένων των περσινών βάσεων. Η Ζωή έκανε λόγο για μια χρονιά χωρίς δυσκολίες. Ο περισσότερος χρόνος στο σπίτι ο οποίος της προσέφερε την οργάνωση που ήθελε όπως και η μειωμένη ύλη, συνετέλεσαν στο να πετύχει τον στόχο της. Η ίδια υπογράμμισε πως δεν στερήθηκε κάτι εν μέσω της σχολικής χρονιάς, έχοντας βάλει ένα σταθερό πρόγραμμα στην καθημερινότητά της. “Ευχαριστώ τους καθηγητές μου και τους γονείς μου για τη στήριξή τους σε αυτή την απαιτητική χρονιά” δήλωσε.

Εχοντας συγκεντρώσει 18.360 μόρια η Σταυρούλα Μπάκα στοχεύει να περάσει στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Θεσσαλονίκης. Οπως ανέφερε, η χρονιά ήταν δύσκολη στο κομμάτι της ψυχολογίας, λόγω κυρίως του εγκλεισμού. Παράλληλα, παρατήρησε πως τα διαδικτυακά μαθήματα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα διά ζώσης. “Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει καλύτερη επαφή με τον καθηγητή, θα εξηγήσει μια απορία διαφορετικά, ενώ στην πρώτη είχαμε αρκετές φορές πρόβλημα με το Ιντερνετ. Οποιο παιδί έχει πρόγραμμα και το τηρεί μπορεί να αντεπεξέλθει, όποια προβλήματα και αν προκύψουν” εξήγησε η Σταυρούλα, προσθέτοντας πως πλέον μπορεί να επιστρέψει σε ένα χόμπι που είχε αποχωριστεί λόγω του διαβάσματος, τον παραδοσιακό χορό. “Προσωπικά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ πρωτίστως στους γονείς μου που με στήριξαν σε όλη αυτή τη δύσκολη χρονιά, στους καθηγητές μου οι οποίοι προσαρμόζονται στον χαρακτήρα του κάθε παιδιού, μπαίνοντας στη διαδικασία να μας καταλάβουν ξεχωριστά και να διδάξουν ανάλογα με τον κατάλληλο τρόπο. Επίσης τα αδέρφια μου ήταν κοντά μου και με στήριζαν σε κάθε πρόβλημά μου” σημείωσε.

Η Δήμητρα Μηνά, έχοντας συγκεντρώσει 18.190 μόρια θέλει να εισαχθεί στην Πολεμική Αεροπορία ή στη Σχολή Αστυφυλάκων αν δεν τα καταφέρει στην πρώτη της επιλογή. Οπως είπε, η κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία ήταν δύσκολη, ωστόσο με τη βοήθεια των καθηγητών οι συνθήκες βελτιώθηκαν, προσπαθώντας να βοηθήσουν μέσω της τηλεκπαίδευσης τα παιδιά. “Από τη μεριά μας το γεγονός πως δεν μπορούσαμε να πάμε στο σχολείο και να ξεσκάσουμε δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Μόνη διέξοδος ήταν οι προπονήσεις στο στίβο για τις στρατιωτικές σχολές, αποτελώντας μια αφορμή για να βγούμε από το σπίτι. Εχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο σκέφτομαι να συνεχίσω τις προπονήσεις στο στίβο, μιας και η όλη διαδικασία μου άρεσε πολύ το περασμένο διάστημα” δήλωσε, τονίζοντας πως ευχαριστεί την οικογένειά της, τους καθηγητές της, καθώς και την προπονήτρια του στίβου.

Η Ανδρομάχη Μηνά, αδερφή της Δήμητρας, με 18.105 μόρια έχει ως πλάνο να δηλώσει κάποια στρατιωτική σχολή, με την Αεροπορία ίσως πρώτη. “Η παράδοση των μαθημάτων στο σχολείο μας «λειτουργούσε» εξαιρετικά, κάνοντας μάθημα μαζί με τους καθηγητές από κοντά. Το γεγονός έτσι πως η παράδοση μεταφέρθηκε μέσω του υπολογιστή λόγω της πανδημίας μάς δυσκόλεψε πολύ, ιδίως στα μαθήματα ειδικότητας. Προσωπικά πίστευα πως θα τα είχα πάει καλύτερα, ωστόσο η Εκθεση ήταν αυτή που έριξε ελαφρώς τη βαθμολογία μου. Πλέον θέλω να επιστρέψω σε χόμπι που είχα αφήσει λόγω των πανελλαδικών, όπως το μπάσκετ” ανέφερε, ευχαριστώντας τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της για τη βοήθειά τους.

Με 18.095 μόρια ο Γιάννης Πήλιος σκέφτεται να δηλώσει την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με έδρα την Αθήνα. Ο ίδιος είπε πως η παράδοση του μαθήματος με τον τρόπο που έγινε σε αυτή τη σχολική χρονιά ήταν δύσκολη, μη μπορώντας να συγκριθεί με τη φυσική παρουσία στο σχολείο καθηγητή και μαθητών. Ωστόσο, παρατήρησε πως η μείωση της ύλης ήταν μια θετική εξέλιξη, κάνοντάς τον να επικεντρωθεί στην υπόλοιπη. “Με περισσότερο χρόνο στην καθημερινότητά μου σκοπεύω να ολοκληρώσω τα μαθήματα Πληροφορικής που είχα αφήσει στη μέση και συγκεκριμένα την πιστοποίηση expert” σχολίασε, επισημαίνοντας πως ευχαριστεί τους γονείς του, τους καθηγητές του σχολείου του, όπως και τον καθηγητή που του έκανε ιδιαίτερα μαθήματα.

 

Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Η Χρυσάννα Κουκούτση με 15.576 μόρια επιθυμεί να εισαχθεί στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στην Κομοτηνή ή στο Ηράκλειο. Εν συνεχεία σκοπεύει να δηλώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε η Χρυσάννα είπε ότι από τη μία πλευρά είχε περισσότερο χρόνο για διάβασμα και ξεκούραση, ωστόσο από την άλλη δυσκολεύτηκε λόγω του γεγονότος πως αποχωρίστηκε τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές της. “Η φυσική παρουσία δεν έχει καμία σχέση με την τηλεκπαίδευση, καθώς στη δεύτερη περίπτωση προέκυπταν διάφορα προβλήματα, όπως με το Διαδίκτυο” ανέφερε, προσθέτοντας πως πλέον θέλει να ασχοληθεί εκ νέου με τον αθλητισμό, τον οποίο στερήθηκε το τελευταίο διάστημα, και συγκεκριμένα με το μπάσκετ. “Θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές που ήταν συνεχώς δίπλα μας και μας στήριζαν, καθώς και τους γονείς μου που ήταν πάντα στο πλάι μου” κατέληξε.

 

4ο Λύκειο Καλαμάτας

Η Μυρτώ Βαλμά δηλώνει στην “Ε” πως όσον αφορά το σύστημα των πανελλαδικών, το θεωρεί αγχωτικό και παρωχημένο ως τρόπο επιλογής των μαθητών. “Τα μόρια που συγκέντρωσα είναι 17.265. Η σχολή που κατά πάσα πιθανότητα θα δηλώσω πρώτη, είναι η Κοινωνιολογία και αυτό γιατί η Κοινωνιολογία είναι το αγαπημένο μου μάθημα και το πρόγραμμα σπουδών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Επίσης, το  μεταπτυχιακό που έχει στην Εγκληματολογία θα με ενδιέφερε  σε 4-5 χρόνια πιστεύω. Αυτό που μπορώ να πω για τη φετινή χρονιά, είναι ότι ήταν δύσκολη με ιδιαίτερες απαιτήσεις για μαθητές και καθηγητές και πιστεύω πως όλοι ανταποκρίθηκαν με δυναμισμό σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό που μου στοίχισε, ήταν ότι δεν ήμασταν στο σχολείο. Η άμεση επαφή με τους καθηγητές μας θεωρώ ότι είναι μείζονος σημασίας για μια σωστή και εποικοδομητική προετοιμασία και την στερηθήκαμε. Εύχομαι να μην συμβεί αυτό και στους μαθητές που τώρα ξεκινούν την προετοιμασία τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται αλλαγές για να μην νιώθουν οι μαθητές ότι η τελευταία χρονιά της φοίτησής τους είναι "χαμένη" και να μην χρειάζεται να απομακρύνονται από όλα τα άλλα δημιουργικά ενδιαφέροντά τους για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός συστήματος που “στειρώνει” και χωρίζει τις ικανότητες σε "χρήσιμες" και "άχρηστες”, τοποθετώντας στην κατηγορία των δεύτερων ό,τι καλλιεργεί το πνεύμα” καταλήγει η ίδια.

 

 

Λύκειο Μελιγαλά

Η Αφροδίτη Λυμπεροπούλου συγκέντρωσε 16.900 μόρια και η σχολή που επιθυμεί να περάσει είναι η Ψυχολογία ως πρώτη επιλογή και ως δεύτερη το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στην Αθήνα. “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου και την οικογένειά μου που με στήριξαν σε αυτόν τον αγώνα! Φέτος ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας. Επίσης θα ήθελα να πω ένα μπράβο σε όλα τα παιδιά για την προσπάθειά τους σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που δώσαμε” τονίζει.

Εχοντας συγκεντρώσει 15.502 μόρια, για την Αγγελική Νικολαροπούλου στόχος είναι το Χημικό. “Επέλεξα αυτό το τμήμα, διότι θεωρώ πως έχει πολλές προοπτικές και ανοίγει πολλές πόρτες στο μέλλον. Φέτος ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλους μας, καθώς τα σχολεία και τα φροντιστήρια παρέμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, χάρη στη βοήθεια των καθηγητών μου και της οικογένειάς μου κατάφερα το επιθυμητό αποτέλεσμα” έχει να πει.

 

 

Λύκειο Πεταλιδίου

“Η φετινή χρονιά ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω τηλεκπαίδευσης” λέει η Αγγελική Ζέρβα, η οποία συγκέντρωσε 18.861 μόρια, συμφωνώντας με τους συνομηλίκους της. “Παρόλα αυτά με τη βοήθεια των καθηγητών μου και την ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειάς μου, κατάφερα να πετύχω το στόχο μου. Η σχολή η οποία με ενδιαφέρει είναι το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Ελπίζω η επόμενη χρονιά να με βρει φοιτήτρια "διά ζώσης" και να συνεχίσω να ασχολούμαι με τη μουσική και τη ρομποτική, χόμπι τα οποία είχα παραμελήσει λόγω του σκληρού και εντατικού διαβάσματος που απαιτούν οι πανελλήνιες” λέει κλείνοντας.

 

 

Το ρεπορτάζ της “Ε” θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Οποιος γονέας ή απόφοιτος ή καθηγητής θέλει να προβάλει την επιτυχία κάποιου υποψηφίου, μπορεί να επικοινωνήσει στο elefklm@gmail.com.