Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 19:32

Καλαματιανή μαθήτρια σε τελικούς για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

 

Μέχρι τους τελικούς των debates για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση έφτασε στις Βρυξέλλες η μαθήτρια της Β’ τάξης του 1ου Λυκείου Καλαμάτας Ανθή Μπουσούνη, εκπροσωπώντας άξια τη Μεσσηνία σε όλη την Ευρώπη και φέρνοντας τη 2η θέση.

Οι αγώνες έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος «Climate of Change», το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα από την ΑctionAid.

Εννιά νέοι και νέες από την Ελλάδα ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες από τις 10 ως τις 13 Νοεμβρίου, για να πάρουν μέρος στους αγώνες. Συνολικά 113 μαθητές και φοιτητές από 13 χώρες της Ε.Ε. συμμετείχαν στους τελικούς του ευρωπαϊκού διαγωνισμού επιχειρηματολογίας, με στόχο να κερδίσουν χρησιμοποιώντας την καλύτερη διαλεκτική τακτική τους σε θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και την οικονομία. Η Ελλάδα έστειλε δύο ομάδες στο διαγωνισμό, μία αποτελούμενη από 6 εφήβους (16 - 17 ετών) και μία αποτελούμενη από 3 φοιτητές. Oταν έφτασαν στις Βρυξέλλες οι εθνικές ομάδες χωρίστηκαν σε 26 ευρωπαϊκές ομάδες νέων από διαφορετικές εθνικότητες, εξαμελείς για τους μαθητές και τριμελείς για τους φοιτητές. Οι καλύτερες ομάδες και οι καλύτεροι συζητητές ανακηρύχθηκαν «Πρωταθλητές για μια ανθρώπινη οικονομία» και κέρδισαν ένα ταξίδι στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να γίνουν νέοι πρεσβευτές και υπέρμαχοι για ένα #ΚλίμαΑλλαγής (#ClimateOfChange).

Το μαγικό “ταξίδι” στον κόσμο των διττών λόγων και της επιχειρηματολογίας ξεκίνησε με τη συμμετοχή της Ανθής στους Πελοποννησιακούς Αγώνες Ρητορικής, στους οποίους “κατέβηκε” μαζί με τις συμμαθήτριές της Δήμητρα Λαγούδη και Βασιλική Παλάτζα, πριν από κάποιους μήνες. Τα θέματα των debates αφορούσαν την Ελληνική Επανάσταση και τα κορίτσια ήρθαν πρώτα στην κατηγορία των Διττών Λόγων. Στη συνέχεια πήγαν στους Πανελλήνιους Αγώνες Ρητορικής, που έγιναν από την Ελληνική Ενωση Ρητορικής σε συνεργασία με την ActionΑid. Φτάνοντας στον τελικό, νίκησε η ομάδα της Καλαμάτας και άλλη μία ομάδα από τη Θεσσαλονίκη.

Στα debates που ακολούθησαν πια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι ομάδες προέκυψαν από κλήρωση μέσα από 13 χώρες. Τα θέματα που κλήθηκαν να αναπτύξουν οι έφηβοι αφορούσαν τους κλιματικούς πρόσφυγες, την υποδοχή τους από τις χώρες, την αποτροπή των φυσικών καταστροφών, την οικοκτονία (ecocide), την τιμωρία των περιβαλλοντικών εγκλημάτων. Οι ομάδες έπρεπε να εργαστούν από κοινού στα αγγλικά, ενώ τα μέλη δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Η ομάδα της Ανθής, η οποία και έφτασε τόσο ψηλά, αποτελείτο από άτομα από την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία. Ολοι έλαβαν αναμνηστικά δώρα, ενώ η ομάδα του τελικού θα ταξιδέψει στην Κένυα για να δει από κοντά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η μαθήτρια του 1ου Λυκείου γύρισε ενθουσιασμένη από την εμπειρία της, ενώ παρατήρησε πόσο διαφορετικό είναι το εκπαιδευτικό σύστημα σε κάθε χώρα και πόσο αλλιώτικες οι προσλαμβάνουσες του κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Η ίδια τέλος δεν παραλείπει να αναφέρει τη σημαντική βοήθεια που παρείχε στην προετοιμασία των μαθητριών η φιλόλογος Αννα Καπράλου. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της Βάλιας Λουτριανάκη προέδρου της Ελληνικής Ενωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Γ.Σαρ.