Πέμπτη, 16 Μαϊος 2013 09:27

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στα δάση της Μεσσηνίας

Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Μεσσηνίας, μετά από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συνεδρίασε χθες στο Διοικητήριο, στην Καλαμάτα. 

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, το συγκεκριμένο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται έλεγχοι σε πολίτες και οχήματα από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό, το Δασαρχείο, καθώς και από πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις. Εκδηλώσεις και ελεύθερη κατασκήνωση θα πραγματοποιούνται μόνο με ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία - και αφού ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα πυρασφάλειας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της  Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, της 120 ΠΕΑ, του Δασαρχείου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, των δήμων, εθελοντών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Μεσσηνίας, αποφασίστηκε να προωθηθεί προς έγκριση στην Περιφέρεια η αντίστοιχη περυσινή απόφαση, όσον αφορά τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση. 

Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων τέθηκε η ανάγκη χαρακτηρισμού του Ταϋγέτου ως εθνικού δρυμού, πράγμα στο οποίο συμφώνησαν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς όσο και ο γεν. γραμματέας του Δήμου Καλαμάτας Βασ. Χαντζής, ο οποίος ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Μεταξύ των παρατηρήσεων που έκαναν εκπρόσωποι φορέων και εθελοντικών ομάδων, ο Αργύρης Βλάχος από τους "Σαμαρείτες" του ΕΕΣ αναφέρθηκε στον κίνδυνο πυρκαγιάς που υπάρχει στη Νέδα λόγω των κατασκηνωτών που δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις, ενώ ο επικεφαλής του κλιμακίου συντήρησης του δρόμου Καλαμάτας - Σπάρτης Τάσος Νανόπουλος ζήτησε, λόγω της εξαίρεσης της εθνικής οδού, να γίνεται ιδιαίτερα προσεκτικός έλεγχος στα οχήματα που κυκλοφορούν τις ώρες της απαγόρευσης. 

 

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΙΣΧΥΕΙ 

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

 

Οπως επεσήμανε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Μ. Κοβάτσης, η απαγόρευση θα ισχύει για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη περυσινή απόφαση, η οποία προέβλεπε τα εξής:

• Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και ευπαθείς περιοχές του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου με εξαίρεση των δρόμων: Εθνική οδός Καλαμάτας  - Σπάρτης. Διασταυρώσεις εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης (προς Μενινά  - Περιβολάκια - Ελαιοχώριο - Αράχοβα - Φαραί. Προς Καρβέλι - Λαδά - Αρτεμισία. Μέχρι Νεοχώριο. Μέχρι Νέδουσα. Από Τουριστικό Περίπτερο μέχρι Αγία Μαρίνα). Νέδουσα - Αλαγονία - Πηγές - Αρτεμισία. Διασταύρωση εθνικής οδού Καλαμάτας - Αρεόπολης μέχρι Εξωχώριο.

Στην απόφαση είχαν προστεθεί και οι περιοχές: από Ανω Βέργα μέχρι Προφήτη Ηλία στο Καλάθι, η περιοχή "Ρεγκουζενίτσα" Ταϋγέτου, ο δρόμος προς Αγιάννη στην Πολιανή του Δήμου Καλαμάτας και η περιοχή Αγίου Νικολάου στον Πύργο Μεθώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Της απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται οι κάτοικοι των περιοχών, οι εργαζόμενοι σε δασικές εργασίες στο δάσος του Ταϋγέτου, οι κτηνοτρόφοι καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων.

• Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και ευπαθείς περιοχές: Στον ορεινό όγκο Μαγκλαβάς (Δήμοι Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος). Στις δασικές περιοχές της Νέδας, Σκληρού και Κακαλετρίου (Δήμος Οιχαλίας). Στις δασικές περιοχές Μάκραινας - Βούταινας και αυτές που περικλείονται από τα χωριά Πλατανόβρυσης - Χορεύτρας - Ράδου - Κουτήφαρη - Κεφαλόβρυσου (Δήμος Μεσσήνης). Στις δασικές περιοχές Δασοχωρίου - Μέλπειας - Αγ. Θεοδώρας (Δήμος Οιχαλίας). Στις δασικές περιοχές Πολιανής και Αρφαρών (Δήμος Καλαμάτας). Στις δασικές περιοχές Μάλης (Δήμος Τριφυλίας). Στις δασικές περιοχές Μεταξάδας, Αγυιάς και Μάλης προς Παλαιό Λουτρό και Φλεσσιάδα (Δήμος Πύλου-Νέστορος). Στις δασικές περιοχές Νέδας (Δήμος Οιχαλίας), Σιδηροκάστρου και δάσους Πηγαδούλας - Παναγιάς (Δήμος Τριφυλίας). Στις δασικές περιοχές Μαυροβουνίου - Ζαρναούρας - Χρυσοκελλαριάς (Δήμος Πύλου-Νέστορος). Στο δάσος της Βασιλικής με εξαίρεση τους δρόμους προς Εξωχώρι και Παναγιά Γιάτρισσα (Δήμος Δυτικής Μάνης). Στη δασική περιοχή Μαγγανιακού (Δήμος Μεσσήνης). Στις δασικές περιοχές Σελλά και Καλογερεσίου  (Δήμος Τριφυλίας). Στην περιοχή του Λυκόδημου, και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί στις  κεραίες (Δήμος Μεσσήνης).   

Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι.

• Απαγόρευση επίσης, σε 24ωρη βάση και για όλο το χρόνο, της κυκλοφορίας στους δρόμους από ε.ο. Καλαμάτας - Σπάρτης προς τη θέση Μαραθόλακκα του Δήμου Καλαμάτας, με εξαίρεση τους έχοντες εργασία και τους παρόδιους κτηματίες.