Τρίτη, 21 Μαϊος 2013 13:54

Εγκαίνια εθελοντικού κλιμακίου Πεταλιδίου από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια

Από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί, περί τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου, το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Πεταλιδίου. Η ημερομηνία των εγκαινίων, με πιθανότερη την 1η Ιουνίου, θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το πρόγραμμα του υπουργού, ενώ στόχος είναι το κλιμάκιο να λειτουργήσει κανονικά από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. 


Το κλιμάκιο θα στεγάζεται στο κτήριο του πρώην δημαρχείου Πεταλιδίου και θα έχει στη διάθεσή του 3 οχήματα πιθανότατα, ένα της Εθελοντικής Ομάδας "Αγία Σωτήρα" και δύο ακόμα. Θα στελεχώνεται από 30 εθελοντές, στην πλειοψηφία τους μέλη της Εθελοντικής Ομάδας "Αγία Σωτήρα", η εκπαίδευση των οποίων ολοκληρώθηκε χθες. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Σχολής του Πυροσβεστικού Σώματος και διήρκεσε 120 ώρες, οι μισές από τις οποίες αφορούσαν σε θεωρία και οι υπόλοιπες σε πρακτική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εθελοντικής ομάδας Δημήτρη Καρούντζο, οι εθελοντές θα πραγματοποιούν 3 8ωρες βάρδιες το μήνα και θα επεμβαίνουν είτε μετά από ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είτε μετά από κλήση πολίτη. Επισημαίνει μάλιστα την ανάγκη οι πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι και να βρίσκονται σε εγρήγορση, για να υπάρχει άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.

Ο Χρήστος Καπετανάκης μέλος της εθελοντικής ομάδας και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πανιπερίου χαρακτηρίζει πολύ σημαντική τη λειτουργία του κλιμακίου στην περιοχή αλλά και τη δραστηριότητα της ομάδας, η οποία δημιουργήθηκε από την ανάγκη των εθελοντών να προσφέρουν στον τόπο τους, μετά τις φωτιές του 2007. Επιπλέον, πέρα από το γεγονός πως η ομάδα αναζήτησε τρόπους να συμμετέχει πιο ενεργά και ουσιαστικά στην προστασία του τόπου, ο ίδιος στέκεται στο γεγονός πως μέχρι τώρα όλες οι υπηρεσίες έφευγαν από την περιοχή. Τώρα λέει είναι μια ευκαιρία ο κόσμος να αντιληφθεί πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός και να συμμετέχει ενεργά, με στόχο να αυξηθούν οι εθελοντές και το κλιμάκιο να γίνει πυροσβεστικός σταθμός τα επόμενα χρόνια αποκτώντας φυσικά και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.  Ως πρόεδρος του Πανιπερίου, τόνισε τη μεγάλη συμβολή όλων των εθελοντών και ειδικά των μελών της εθελοντικής ομάδας, του προέδρου του Συλλόγου "Αγία Σωτήρα", του δημάρχου Μεσσήνης και των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Ο Θανάσης Κατσάς συμμετέχει στην ομάδα για να βοηθήσει και να προστατέψει τον τόπο του. Θεωρεί πως το κλιμάκιο δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες να μειωθούν οι πιθανότητες κάποιας καταστροφής, αφού θα υπάρχει άμεση επέμβαση, με όχημα, από το Πεταλίδι.

Η Ελένη Τριπύλα, μία από τις γυναίκες που συμμετέχουν στην εθελοντική ομάδα είναι αισιόδοξη πως όλα θα πάνε καλά, αλλά επισημαίνει πως χρειάζεται βοήθεια και προσπάθεια απ' όλους. "Οι εθελοντές να είμαστε ενωμένοι γιατί ο σκοπός είναι κοινός" επισημαίνει και παρατηρεί πως "όσο και αν σε ορισμένους φαίνεται περίεργο να συμμετέχει μια γυναίκα, τους διαβεβαιώνω ότι έχουμε  και θέληση και δύναμη να προσφέρουμε πολλά".