Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 19:14

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου υλοποιεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Loop”

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Loop” υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής), σε συνεργασία με άλλα 6 πανεπιστήμια, 3 υπουργεία και 4 ερευνητικούς οργανισμούς από 7 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία και Κροατία).

Στόχος του προγράμματος αποτελεί ο σχεδιασμός, η αξιολόγηση και η διατύπωση προτάσεων πολιτικής για την εφαρμογή του θεσμού του μέντορα προκειμένου οι νέοι εκπαιδευτικοί να εισέρχονται ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα και να υποστηρίζονται κατά τα πρώτα στάδια της επαγγελματικής τους διαδρομής.
Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε το Μάρτιο του 2020 με τον πορτογαλικό ερευνητικό οργανισμό “INOVA+” και τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Σχολείων του υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Πορτογαλίας σε ρόλο συντονιστών. Αρμόδιες για την υλοποίηση του προγράμματος είναι 3 δημόσιες αρχές στον τομέα της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Πορτογαλίας, το υπουργείο Παιδείας, Επιστημών και Αθλητισμού της Σλοβενίας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής από την Ελλάδα, 6 Πανεπιστήμια και 4 ερευνητικοί οργανισμοί από 7 ευρωπαϊκές χώρες.
Οι 3 Ελληνικοί φορείς που συμμετέχουν στο έργο είναι: Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας και παρέχει υποστήριξη στον/στην εκάστοτε υπουργό σε θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, τη μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την κατάρτιση εκπαιδευτικών και την πρόωρη εγκατάλειψη των σχολικών σπουδών. Στο πλαίσιο του έργου, το ΙΕΠ θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο συμβάλλοντας στον σχεδιασμό μέτρων και εργαλείων πολιτικής, αλλά και στην ανάλυση των συμπερασμάτων των πιλοτικών δοκιμών. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει ως σκοπό του να συμβάλει δημιουργικά στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα με υψηλά πρότυπα ποιότητας, που ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο των σπουδών, της έρευνας και της διδασκαλίας ενός σύγχρονου πανεπιστημίου με εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια. Το ΠΑΠΕΛ ηγείται της υλοποίησης του έργου σε εθνικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλους ερευνητικούς οργανισμούς, τη δημόσια αρχή (ΙΕΠ) και τα συνεργαζόμενα σχολεία του Δικτύου “Loop” στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στη δεύτερη διακρατική συνάντηση του έργου, η οποία φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία στις 14-15 Δεκεμβρίου, όπου και πραγματοποιήθηκε μια Ημερίδα Αντιστοίχισης Πολιτικών (Policy Matching Workshop) με τη συμμετοχή εκπροσώπων δημόσιων εκπαιδευτικών αρχών από τις χώρες- μέλη του προγράμματος καθώς και συναντήσεις εκπαιδευτικών, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους προγράμματα εισαγωγικής επιμόρφωσης με βάση το θεσμό του μέντορα μπορούν να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν στις χώρες τους.