Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 08:27

Λύκειο Αρφαρών και Εσπερινό ΕΠΑΛ στο πρόγραμμα “Σχολείο-Πρεσβευτής”

 

Το Αρμένειο Γενικό Λύκειο Αρφαρών και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας είναι ανάμεσα στα 10 σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν την τρέχουσα χρονιά στο εμβληματικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου “Σχολείο-Πρεσβευτής” (EPAS).

Τα δύο σχολεία από τη Μεσσηνία εντάσσονται κατά τη φετινή σχολική χρονιά στη μεγάλη οικογένεια του δικτύου EPAS σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές να εμπλουτίσουν τη γνώση τους γύρω από τη λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις αξίες της Ένωσης.

Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα “απώτερος κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η εμπέδωση της έννοιας της ενεργού πολιτειότητας στους συμμετέχοντες μαθητές, αλλά και ευρύτερα -μέσω της διάχυσης των δράσεων των σχολείων- σε όσο το δυνατό περισσότερους συμπολίτες μας”.

Το κεντρικό μήνυμα του προγράμματος, ιδιαίτερα κατά τη φετινή χρονιά που συμπίπτει με τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του χρόνου στις 9 Ιουνίου, είναι “η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη συμμετοχή όλων μας”.

Ν.Κ.

 

* Το πρόγραμμα «Σχολείο-Πρεσβευτής» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ και να μάθουν για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.