Κυριακή, 05 Μαϊος 2024 19:45

Το Γυμνάσιο Ανδρούσας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματοποίησαν μαθητές του Γυμνασίου Ανδρούσας.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η Άννα Καπράλου, διευθύντρια του σχολείου δήλωσε:

«Στις 10 Απριλίου το Γυμνάσιο Ανδρούσας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στα Εργαστήρια της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Θεωρούμε πολύ σημαντικές τέτοιες επισκέψεις, για να γνωρίσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία τη φοιτητική ζωή να «ζηλέψουν», ώστε να αρχίσουν να ονειρεύονται για το μέλλον τους! Τα παιδιά έχουν ανάγκη από υγιή πρότυπα από όλους τους χώρους και ερεθίσματα! Μετά την εκδρομή μαθητές αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους, ομαδικά ή ατομικά στο τετράδιο που τους δόθηκε από την Πρυτανεία. Ευχαριστούμε τον κύριο Φουστέρη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Φαρμακοχημείας για την υπέροχη ξενάγηση και τη διδασκαλία που προσέφερε στους μαθητές μας και την Αντιπρύτανη την κυρία Αλμπάνη Ελένη για την φιλοξενία.
Συγχαρητήρια στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, κύριο Μπούρα για το έργο του και το πρόγραμμα «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο» .Πολύ χρήσιμο για τους μαθητές!».

Από την πλευρά της η Αφροδίτη Ταταράκη, καθηγήτρια Χημείας στο Γυμνάσιο Ανδρούσας ανέφερε: “Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε από τον καθηγητή του τμήματος φαρμακευτικής κ. Φουστέρη,στους χώρους των εργαστηρίων της Φαρμακογνωσίας και Φαρμακευτικής Χημείας, όπως επίσης να συνομιλήσουμε και με φοιτητές του τμήματος. Ο καθηγητής κ. Φουστέρης μας μίλησε για τις δυνατότητες των εργαστηρίων και την συμβολή τους στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων. Στη συνέχεια γνωρίσαμε από κοντά την αντιπρύτανη κα .Αλμπάνη Ελένη η οποία μας μίλησε για τη συνεχή ανάπτυξη των τμημάτων του πανεπιστημίου, τόσο σε υποδομές όσο και πρωτοβουλίες συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια, όπως επίσης την αναγνώρισή του διεθνώς.

Αποσπάσματα από τις εντυπώσεις που έγραψαν οι μαθητές στα τετράδια που τους δόθηκαν στην Πρυτανεία.

Ο Κουέντυ Χαλήλι, μαθητής της Β’ Γυμνασίου έγραψε τις δικές του εντυπώσεις: «Την Τετάρτη ήταν ήταν η πρώτη φορά που αντίκρυσα το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ήταν τεράστιο και το θέαμα πολύ εντυπωσιακό! Το λεωφορείο σταμάτησε έξω από το κτήριο του τμήματος Φαρμακευτικής και ο Αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακοχημείας , κύριος Φουστέρης μας υποδέχτηκε και μας έκανε έναν μικρό πρόλογο πριν μπούμε στο κτήριο. Μόλις μπήκαμε, εντυπωσιάστηκα από την καθαριότητα του χώρου και από την αφοσίωση που έδειχναν οι φοιτητές στο εργαστήριο. Στη συνέχεια ρωτούσαμε τους φοιτητές για τις λειτουργίες διαφόρων μηχανημάτων. Είδαμε πολλά μηχανήματα αλλά αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν ένα μηχάνημα που ονομαζόταν διαχωριστής στοιχείων. Αυτή η μηχανή διαχωρίζει τα στοιχεία ενός υγρού ή ενός μείγματος. Επιπρόσθετα ο καθηγητής μας είπε ότι ένα φάρμακο χρειάζεται δέκα χρόνια, για να βγει στην αγορά και μεγάλο κόστος για την έρευνά του! Έπειτα πήγαμε στην Πρυτανεία όπου μας υποδέχτηκε η Αντιπρύτανης και μας μίλησε για το Πανεπιστήμιο. Φύγαμε γεμάτοι χαρά και σημαντικές γνώσεις που θα μας χρειαστούν στο μέλλον!».

O Στάθης Μπίρμπας, μαθητής της Β’ Γυμνασίου έγραψε τις δικές του εντυπώσεις:

«Στην εκδρομή που πήγα με το σχολείο μου στην Πάτρα πέρασα πολύ ωραία σε μία τόσο όμορφη πόλη. Πρώτα πήγαμε στο πανεπιστήμιο Πατρών και ήταν τέλειο. Οι καθηγητές ήταν πολύ ευγενικοί, το πανεπιστήμιο ήταν τεράστιο και πανέμορφο. Εμείς επισκεφτήκαμε την αίθουσα της φαρμακευτικής και ήταν πολύ μεγάλη και είχε πολλά εντυπωσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι φοιτητές. Ο καθηγητής μας εξήγησε διαφορά πράγματα για την επιστήμη της φαρμακευτικής όπως πόσο καιρό και πόσα χρήματα χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου φαρμάκου. Όταν φύγαμε από την αίθουσα της φαρμακευτικής, πήγαμε στην Πρυτανεία και μας υποδέχτηκε η αντιπρύτανης. Θα μας υποδεχόταν και ο πρύτανης αλλά κάτι του έτυχε και δεν ήρθε να μας υποδεχτεί αλλά δεν πειράζει. Η αντιπρύτανης μάς έκανε δώρο ένα στυλό και ένα τετράδιο που έγραφε Πανεπιστήμιο Πατρών. Το πανεπιστήμιο μου άρεσε τόσο πολύ που σκέφτομαι να πάω εκεί για σπουδές όταν μεγαλώσω.»

Η Ντενάντα Μουτσέκου, μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου έγραψε:

«Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία για όλους μας και εύχομαι να δοθεί σε πολλά σχολεία αυτή η ευκαιρία. Έκανε μεγάλη εντύπωση σε εμάς τα παιδιά που όλες οι σχολές ήταν συγκεντρωμένες και έμοιαζε με πόλη. Επισκεφτήκαμε το τμήμα Φαρμακευτικής το οποίο είναι ένα από τα δυσκολότερα και παράλληλα εντυπωσιακά. Στο χώρο αυτό φοιτητές και φοιτήτριες μας έδειξαν διάφορα όπως χρωματογραφίες, χημικές ενώσεις. Είμαστε πολύ τυχεροί που επισκεφτήκαμε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Αυτή η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη. Ήταν μία από τις καλύτερες και ενδιαφέρουσες εκδρομές. Μακάρι όλα τα παιδιά να βρεθούμε σε μερικά χρόνια σε αυτή τη μαγευτική «πόλη» και να μας αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερη, γιατί η φοιτητική ζωή αξίζει! Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακοχημείας, κύριο Μανώλη Φουστέρη, που μας έκανε μάθημα για τα φάρμακα, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που μας ξενάγησαν στα εργαστήρια και τη Διευθύντρια του σχολείου μας, κα. Άννα Καπράλου γι’ αυτή την υπέροχη επιλογή!».

Τις δικές τους σκέψεις εξέφρασαν ο Ζενέλ Μουτσέκου, Έλσα Φερράι και Ρεγγίνα Τζέλο, μαθητές της Α’ Γυμνασίου «Μας έκανε εντύπωση μία φιάλη από μέταλλο που είχε μέσα οξυγόνο. Εντυπωσιαστήκαμε όταν μάθαμε από τον καθηγητή Φαρμακοχημείας πόσο χρόνο χρειάζεται, για να φτιαχτεί ένα φάρμακο και πόσο κοστίζει η έρευνα! Μείναμε έκπληκτοι με το μάθημα στο Πανεπιστήμιο».

Η Σαμούρρι Ελίζα και η Διονυσία Κουράνου, μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου εντυπωσιασμένες έγραψαν: «Πρώτα από όλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές μας που μας έδωσαν την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ύστερα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακοχημείας, κύριο Φουστέρη που μας έκαναν μία υπέροχη ξενάγηση στα εργαστήρια Φαρμακοχημείας. Και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αντιπρύτανη κυρία Ελένη Αλμπάνη που μας υποδέχτηκε και μας φιλοξένησε στην Πρυτανεία και μοίρασε δώρα σε όλους μας. Στα εργαστήρια Φαρμακευτικής βλέποντας τους φοιτητές πήραμε πολλά ερεθίσματα. Αυτό που μας εξέπληξε ήταν όταν ο κύριος Φουστέρης μας μίλησε για τον χρόνο και το κόστος που χρειάζεται η παρασκευή ενός φαρμάκου. Μας εντυπωσίασαν και τα αντικείμενα έρευνας των φοιτητών !
Θερμά συγχαρητήρια στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρων,κύριο Μπούρα! Σπουδαίο το έργο του !».