Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 07:38

«Η Καλαμάτα μπορεί να ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη»

«Η Καλαμάτα μπορεί να ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη»

Οι επισκέπτες θέλουν να γευτούν στην Καλαμάτα τα τοπικά της προϊόντα, να νιώσουν τη ντόπια φιλοξενία και να διασκεδάσουν σε μαγαζιά με υψηλές παροχές στην εξυπηρέτηση, την ευγένεια και την ποιότητα των προϊόντων τους: Ετσι οραματίζονται στο Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος το μέλλον στο χώρο της εστίασης.

Γιατί η Καλαμάτα μπορεί να ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, αλλά με την μειωμένη δυναμικότητα σε κλίνες δεν μπορεί -προς το παρόν τουλάχιστον- να φιλοξενήσει περισσότερο κόσμο. Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τους καταστηματάρχες στο χώρο της εστίασης να προετοιμάζουν το έδαφος για το μεγαλύτερο κύμα επισκεπτών που έρχεται, όπως άλλωστε δείχνουν και τα νούμερα των αφίξεων επισκεπτών στο αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος".  

Πού βρίσκεται τώρα το επίπεδο των μαγαζιών εστίασης στην Καλαμάτα; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Ανδρέα Ζαγάκο και τα μέλη του ο πήχυς έχει ανέβει ψηλά. "Είναι δεδομένο ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν βάλει υψηλά τον πήχη στη διασκέδαση και την εστίαση", λέει ο κ. Ζαγάκος. Ομως αυτό δεν αρκεί, καθώς "οι καλές τιμές και τα ντόπια προϊόντα, είναι αυτό που πρέπει να προβάλλει ο τόπος". Εξηγεί λοιπόν πως "η τοπική κουζίνα, αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Μεσσηνίας - να γευτεί ο επισκέπτης τα ξεχωριστά μας προϊόντα, με αιχμή το ελαιόλαδο και τις ελιές, αλλά και τα ποτά μας που πρέπει να έχουν τη θέση που τους αναλογεί. Ενα άλλο είναι η σωστή εξυπηρέτηση", συμπληρώνει.

Ετσι λοιπόν, το κυρίαρχο κομμάτι αυτή τη στιγμή για το σύλλογο είναι "να υλοποιήσουμε μέχρι τον Απρίλιο ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των ίδιων των επαγγελματιών και των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης". Και εξηγεί ότι δεν αρκεί "μόνο η ευγένεια και το χαμόγελο, που έτσι κι αλλιώς θεωρώ επιβεβλημένο, αλλά να υπάρχει και η γνώση της δουλειάς, καθώς και το κομμάτι της καθαριότητας γιατί δεν μπορεί να βλέπει κανείς ένα σερβιτόρο απεριποίητο και αγενή".

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Μέσα λοιπόν από την εκπαίδευση ο Ανδρέας Ζαγάκος πιστεύει ότι "θα καταξιωθεί και η δουλειά μας", ενώ "υπάρχει η πρόθεση, με τη συνεργασία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να γίνουν μια σειρά από ευέλικτα σεμινάρια που θα αφορούν την υγιεινή στο χώρο εστίασης και διασκέδασης". Μάλιστα σχεδιάζεται να καλέσουν πιστοποιημένες εταιρείες για να κάνουν αυτά τα σεμινάρια. Αλλά και "ήδη είμαστε σε επαφή με ειδικούς στα κρασιά και το ελαιόλαδο και την τοπική γαστρονομία, ώστε να έχουμε τη βασική γνώση, π.χ. τι είναι το παστό, να μην αυτοσχεδιάζει ο υπάλληλος αν τον ρωτήσει ο επισκέπτης ή να ξέρει να πει τι μπορεί να δει ο επισκέπτης στην πόλη ή ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας διαθέτει μονάδα αιμοκάθαρσης".

Τονίζει λοιπόν ότι "δεν μπορούμε να μείνουμε σε ένα πλέγμα εξυπηρέτησης με μόνα δεδομένα το χαμόγελο και την ευγένεια". Επιπρόσθετα, για την καλοκαιρινή σεζόν ο σύλλογος σχεδιάζει να υπάρχουν διαθέσιμα στα καταστήματα εστίασης φυλλάδια του Δήμου Καλαμάτας ή της Περιφέρειας για να ξέρει ο επισκέπτης τις διαδρομές και τα μέρη που αξίζει να επισκεφτεί. "Υπάρχει υλικό το οποίο σαπίζει σε αποθήκες, να βγει έξω και να δοθεί στον κόσμο και τον επισκέπτη", τονίζει. 

Στόχος είναι μέσα από τις παραπάνω ενέργειες "να ανέβει το επίπεδο των καταστημάτων, γιατί αυτή η υποτιθέμενη αύξηση επισκεπτών στην Καλαμάτα -και λέω υποτιθέμενη γιατί γνωρίζουμε ότι η πόλη δεν διαθέτει παραπάνω από 2.000 κλίνες, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει μια έκρηξη- δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη γιατί προηγούνται ο ύπνος και η φιλοξενία".

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ  ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡ

 

Κλείνοντας ο Ανδρέας Ζαγάκος επισημαίνει ότι "η προσπάθεια που θα γίνει θα είναι σε επίπεδο προτροπής, χωρίς νομικές δεσμεύσεις, ώστε να γίνει συνείδηση ότι θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε τραπέζι η ελιά και το ελαιόλαδο". Ομως θα πρέπει και "οι παραγωγοί και τυποποιητές με μια οικονομική δική τους πολιτική να μας δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε στα μαγαζιά μας τα τοπικά προϊόντα και να είναι σε ανταγωνιστική τιμή με τα εθνικής εμβέλειας - είμαστε επαγγελματίες με μεγάλες υποχρεώσεις και το κέρδος δεν πηγάζει από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε αλλά από τις καλύτερες αγορές που θα κάνουμε", αναφέρει. 

Ο Σταύρος Αλεξανδρόπουλος, υπεύθυνος στο σύλλογο για τον τομέα του Ιστορικού Κέντρου, πιστεύει ότι η Καλαμάτα και πολλά και καλά μαγαζιά διαθέτει και μάλιστα σε αριθμό "παραπάνω απ' ό,τι πρέπει". Λέει ακόμα ότι βασικό για να μείνουν ευχαριστημένοι οι επισκέπτες είναι στα μαγαζιά να υπάρχουν "φυσιολογικές τιμές - είναι πολύ βασικό, όπως και να δίνουμε καινούργια πράγματα στον κόσμο που θα έρθει, διαφορετικά από άλλα μέρη που έχει πάει". Κάτι που θεωρεί ότι στο Ιστορικό Κέντρο επιτυγχάνεται γιατί βρίσκεται "σε καλή κατάσταση". Σημαντικά πιστεύει ότι βοηθά και το "Live Festival", που γίνεται Σεπτέμβρη και Μάη, "είναι κάτι το ξεχωριστό, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως κάτι καλό και ξεχωριστό - όποιος έχει έρθει, έχει ενθουσιαστεί".

Ο Γιάννης Μανέττας, υπεύθυνος στο σύλλογο για τον τομέα του κέντρου, θεωρεί ότι "το επίπεδο των καταστημάτων εστίασης είναι πολύ υψηλό και μακάρι να ήταν έτσι και στην υπόλοιπη Ελλάδα - τόσο καλά και πολλά αριθμητικά μαγαζιά έχουμε στην Καλαμάτα". Τονίζει ακόμη ότι η Παραλία "είναι το κυρίως μέτωπο, κι όχι το κέντρο της πόλης γιατί ο επισκέπτης δεν έρχεται το καλοκαίρι για να ψωνίσει, αλλά για το περάσει στην παραλία". Πάντως δηλώνει ότι "αυτό που θα μπορούσε να γίνει παραπάνω είναι για τα εστιατόρια να χρησιμοποιήσουν τοπικά προϊόντα πάνω στα τραπέζια τους, διαφορετικά σαν καταστήματα διαθέτουμε πολύ παραπάνω από τα στοιχειώδη και θεωρώ ότι για όλα τα καταστήματα ο πρώτος παράγοντας είναι να είναι καθαρό, για να περάσει ο άλλος μια δυο ώρες με άνεση". Εκεί που θεωρεί ο κ. Μανέττας ότι η πόλη πάσχει είναι "στη σήμανση, για να οδηγηθεί κάποιος στο κέντρο της. Και πάσχουμε και από χώρους στάθμευσης, γιατί ο επισκέπτης θα χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο - οι μισοί έρχονται με τσάρτερ και οι άλλοι μισοί θα πάρουν αυτοκίνητο για περιήγηση στο νομό μας". 

Ο Χάρης Βγενής υπεύθυνος στο σύλλογο για τον τομέα της κεντρικής παράκτιας ζώνης επισημαίνει ότι σε σύγκριση με πολλά παράκτια μέρη "στην πόλη έχουμε πολύ καλό επίπεδο, πέφτουν λεφτά στα μαγαζιά της Καλαμάτας". Αυτό που λείπει από το χώρο της εστίασης και της διασκέδασης "και είναι στα σχέδια του συλλόγου, είναι η επιμόρφωση του προσωπικού που την έχουμε στα άμεσα σχέδια, αλλά και να προωθήσουμε τα μεσσηνιακά προϊόντα μέσα στα μαγαζιά μας, θεωρώ αδιανόητο να μην έχουμε τσίπουρα και ούζα μεσσηνιακά". Λέει λοιπόν ότι ως σύλλογος "θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε ένα κύκλο σεμιναρίων, που θα περιλαμβάνει από το πώς θα κρατήσουν το πιάτο, καθώς και επιμόρφωση για μαγείρους, μετρ, τους μπαρίστες, διαγωνισμούς για τους καφέδες και τη σωστή διαχείριση - εκεί που χωλαίνουμε θα κοιτάξουμε στο σύλλογο να το προωθήσουμε". Σημειώνει δε ότι θα δίνεται και χαρτί βεβαίωσης ότι κάποιος παρακολούθησε το σεμινάριο, κι όταν ανοίγει η σεζόν, αυτός που θα κουβαλά μαζί και αυτά τα χαρτιά θα του προσφέρουν πλεονέκτημα". 

Επίσης ένα άλλο πρότζεκτ όπως λέει είναι να προκαλέσουν μια μικρότερη τοπική έκθεση Horeca (η γνωστή έκθεση για το χώρο του καφέ, της εστίασης και τα ξενοδοχειακά), "ώστε να φωνάξουμε τους παραγωγούς της Μεσσηνίας, και τα μαγαζιά από άλλες περιοχές, να γνωριστούμε μεταξύ μας και να δοθεί η ευκαιρία για νέες συνεργασίες".