Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 15:10

Υποχρεωτική η κάρτα καυσαερίων στη Μεσσηνία από τις 2 Ιουνίου

Επεκτείνεται στη Μεσσηνία, από τις 2 Ιουνίου φέτος, η εφαρμογή του θεσμού της κάρτας ελέγχου καυσαερίων (ΚΕΚ), για όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης καθώς και των κρατικών υπηρεσιών, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

 

Η έκδοση της κάρτας θα γίνεται είτε από εξουσιοδοτημένα από την πιο πάνω Διεύθυνση συνεργεία, είτε από ιδιωτικά και δημόσια ΚΤΕΟ, κατά τη διενέργεια του περιοδικού τεχνικού ελέγχου ή αυτοτελώς. Αυτό σημαίνει -τονίζεται στην ανακοίνωση- ότι όλα τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από την Π.Ε. Μεσσηνίας πρέπει να εφοδιαστούν με την ΚΕΚ.

Για το λόγο αυτό η Διεύθυνση και το υπουργείο εξέδωσαν το παρακάτω πρόγραμμα, το οποίο όμως είναι ελλιπές, καθώς δεν προβλέπεται προθεσμία για τα Ι.Χ. που ο αριθμός κυκλοφορίας τους λήγει σε... 6 - οπότε προφανώς το υπουργείο θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα. 

«α. Τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους με αριθμό κυκλοφορίας που λήγει σε 0, από 2 έως και 30 Ιουνίου 2014. Οσα λήγουν σε 1, από 1 ώς και 31 Ιουλίου. Οσα λήγουν σε 2, από 1 ώς και 31 Αυγούστου. Οσα λήγουν σε 3, από 1 ώς και 30 Σεπτεμβρίου. Οσα λήγουν σε 4, από 1 ώς και 31 Οκτωβρίου. Οσα λήγουν σε 5, από 1 ώς και 30 Νοεμβρίου. Οσα λήγουν σε 7, από 1 ώς και 31 Δεκεμβρίου. Οσα λήγουν σε 8, από 2 ώς και 31 Ιανουαρίου 2015. Οσα λήγουν σε 9, από 1 ώς και 28 Φεβρουαρίου 2015.

β. Τα επιβατηγά δημόσιας χρήσης, τα φορτηγά με μικτό βάρος μεγαλύτερο από 3,5 τόνους και τα λεωφορεία, υποχρεούνται να εφοδιαστούν για πρώτη φορά με ΚΕΚ ως ακολούθως: 

Με αριθμό κυκλοφορίας που λήγει σε 0, 1 και 2 από 2 ώς και 30 Ιουνίου 2014. Οσα λήγουν σε 3, 4, 5 και 6 από 1 ώς και 31 Ιουλίου. Οσα λήγουν σε 7, 8 και 9 από 1 ώς και 31 Αυγούστου».

Με την ίδια ανακοίνωση, η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Μεσσηνίας διευκρινίζει παράλληλα ότι «στα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από την Π.Ε. Μεσσηνίας και θα προσέλθουν στα δημόσια ή ιδιωτικά ΚΤΕΟ για περιοδικό τεχνικό έλεγχο πριν την ημερομηνία που προβλέπεται από το παραπάνω πρόγραμμα, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος καυσαερίων, το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) επέχει θέση Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ).

Η ισχύς της κάρτας ελέγχου καυσαερίων είναι, α) ετήσια, για τα επιβατηγά και τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους και β) εξαμηνιαία, για τα επιβατηγά δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα, τα φορτηγά με μικτό βάρος πάνω από 3,5 τόνους και τα λεωφορεία.

 

Καταλήγοντας η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «όλα τα οχήματα που ταξινομούνται στην Π.Ε. Μεσσηνίας, μετά την έναρξη εφαρμογής του θεσμού της κάρτας καυσαερίων, υποχρεούνται να υποστούν για πρώτη φορά τον προβλεπόμενο έλεγχο καυσαερίων και να εφοδιαστούν με κάρτα, το αργότερο έναν χρόνο ή 6 μήνες μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας τους, ανάλογα με την κατηγορία τους».