Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 12:25

Ζητούν επανίδρυση και ανέγερση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης

 

Να κινήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες την απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να επανιδρυθεί το καταργημένο 6ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης και να γίνει έτσι δυνατή η ανέγερση νέου κτηρίου σε οικόπεδο που...

 

αγόρασε το 2008 η τ. Νομαρχία Λακωνίας για τον σκοπό αυτό.

Αυτό ζητεί η Επιτροπή κατοίκων Νέου Κόσμου - Ψυχικού Σπάρτης για την επανίδρυση και ανέγερση του 6ου Δημοτικού Σχολείου, με επιστολή της προς τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στην επιστολή, που κοινοποιείται επίσης στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και στην οποία -όπως σημειώνεται σε αυτή- επισυνάπτονται και 301 υπογραφές, η Επιτροπή αναφέρει τα εξής:

“Κύριε Διευθυντή

Κατά τις μεταβολές σχολείων του 2013 καταργήθηκε ύστερα από προτασή σας (;) και με απόφαση του υπουργού Παιδείας το 6ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, επειδή (σύμφωνα με απάντηση του υφυπουργού κ. Κεδίκογλου) δεν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Με την απόφαση αυτή ακυρώθηκε ο αγώνας των κατοίκων μιας μεγάλης και αναπτυσσόμενης συνοικίας της Σπάρτης που στερείται σχολείου, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας (η διεκδίκηση ξεκίνησε το 1986), και οδηγήθηκε ένα κορυφαίο για την πόλη εκπαιδευτικό αίτημα στο σημείο μηδέν -παρ’ ότι το 6ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης ιδρύθηκε από το υπουργείο στα 1994, παρ’ ότι αγοράστηκε το κατάλληλο οικόπεδο έναντι 500.000 ευρώ το 2008 από τη Νομαρχία Λακωνίας και το Δήμο Σπάρτης, παρ’ ότι είχε γίνει η ανάθεση της μελέτης από την πρώην Νομαρχία Λακωνίας το 2010, παρ’ ότι τον Ιανουάριο του 2013 είχε γίνει επίσημη ανακοίνωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για ένταξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης στο ΕΣΠΑ.

Βεβαίως, υπήρξε ''εγκληματική'' ολιγωρία, αδιαφορία κι εμπαιγμός εκ μέρους των αρμοδίων όσον αφορά την υλοποίηση του σχολείου. Ομως γι’ αυτό δεν ευθύνεται η τοπική κοινωνία, που επί 28 συναπτά έτη διεκδίκησε σθεναρά κι ανυποχώρητα ένα σχολείο.

Η αποκλειστική ευθύνη ανήκει δικαιωματικά σ’ αυτό που ονομάζεται κράτος, από την κορυφή έως τη βάση της πυραμίδας του. Αυτό το κράτος είναι που δεν κατόρθωσε, μέσα σε 28 ολόκληρα χρόνια, να υλοποιήσει ένα απλό αίτημα της κοινωνίας για ν’ αποκτήσει σχολείο για τα παιδιά της.

Κι έφτασε αυτό το κράτος στο σημείο να καταργήσει το ιδρυμένο σχολείο, αν και είχαν δημιουργηθεί οι ευνοϊκές προϋποθέσει που αναφέραμε, και να ''τιμωρήσει'' την κοινωνία που το διεκδικούσε, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του.

Κύριε Διευθυντή

Επειδή οι λόγοι διεκδίκησης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, όχι μόνο δεν έχουν παραγραφεί, αλλά αντιθέτως έχουν ενισχυθεί, μέσα και στο σημερινό πλαίσιο των αναγκών λειτουργίας του νέου σχολείου, σας υποβάλλουμε τις 301 υπογραφές κατοίκων του 1986 αλλά και τις 301 υπογραφές κατοίκων του 2010 (οι αριθμοί είναι τελείως ενδεικτικοί, αφού το αίτημα είναι καθολικό), πράγμα που δείχνει τη διαχρονικότητα της διεκδίκησης, αλλά και την αναγκαιότητα του σχολείου και ζητάμε την επανίδρυση του σχολείου, ώστε να καταστεί δυνατή η ανέγερσή του σύμφωνα με την επισήμως εκφρασμένη βούληση του Δήμου Σπάρτης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η ικανοποίηση του αιτήματός μας θα είναι μια πράξη αναγνώρισης του πολύχρονου αγώνα της τοπικής κοινωνίας για καλύτερη εκπαίδευση, μια πράξη σεβασμού απέναντι στα χρήματα του λαού που δαπανήθηκαν για την αγορά του οικοπέδου και μια πράξη υπευθυνότητας του ελληνικού κράτους έναντι ενός δίκαιου αιτήματος που χρόνισε προκλητικά με δική του ευθύνη”.