Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014 07:52

Ζητούν τρένο στη γραμμή Καλαμάτα - ΤΕΙ - Μεσσήνη

Να επαναλειτουργήσει άμεσα η προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμάτας - ΤΕΙ - Μεσσήνης, ζητεί το Amnizia Railfan Club, με υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τη διοίκηση του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αφού αναφέρει την πετυχημένη λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου στην Πάτρα, επισημαίνει ότι στη Μεσσηνία είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις, καθώς το μηχανοστάσιο της Καλαμάτας «είναι πιο σύγχρονο, πιο ευρύχωρο και καλύτερα φυλασσόμενο. Συρμοί υπάρχουν, φυλασσόμενοι και διατιθέμενοι σε άριστη κατάσταση και μπορούν άμεσα να χρησιμοποιηθούν». 

Το Amnizia παρατηρεί ότι «υπάρχουν ήδη κατασκευασμένες σύγχρονες και λειτουργικές αποβάθρες για συχνές στάσεις στην προαστιακή γραμμή Καλαμάτας - Μεσσήνης. Η γραμμή αυτή ενώνει τα κέντρα της Καλαμάτας και της Μεσσήνης με τη Βιομηχανική Περιοχή, όπου συγκεντρώνονται έντονες επαγγελματικές δραστηριότητες, με το στρατιωτικό και το πολιτικό αεροδρόμιο της πόλης το οποίο αναβαθμίζεται, με το ΤΕΙ Καλαμάτας, τον ΟΑΕΔ, καθώς και με τις δυτικές συνοικίες της Καλαμάτας και τον εκτεταμένο οικιστικό ιστό του Ασπροχώματος».

Τονίζει ότι «το βασικότερο, ο κόσμος της Μεσσήνης και της Καλαμάτας έχει ήδη αποδείξει ότι ζητά το τρένο. Στο πανηγύρι της Μεσσήνης το Σεπτέμβρη του 2013, οι κάτοικοι Καλαμάτας και Μεσσήνης με παλλαϊκή ανταπόκριση γέμισαν ασφυκτικά τους συρμούς, όπως έκαναν και την πρώτη περίοδο επαναλειτουργίας της γραμμής της Μεσσήνης του 2007, όταν τα δρομολόγια ήταν συχνά και τακτικά».  

Το Amnizia επισημαίνει πως «η επίσημη Πολιτεία, οι τοπικές και υπερτοπικές αρχές, ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κώφευσαν για άλλη μια φορά και με αοριστολογίες μετατόπισαν ασαφώς το θέμα στο μέλλον». 

Και καταλήγοντας, σημειώνει ότι «εμείς οι πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, καθώς και άλλοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες από όλη την Ελλάδα ενώνουμε τις φωνές μας και ζητάμε πια τα λόγια να γίνουν πράξεις: 

- Να επαναλειτουργήσει άμεσα η προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμάτας - ΤΕΙ - Μεσσήνης με τακτικά πυκνά δρομολόγια που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των χρηστών του μέσου, προσφέροντάς τους έτσι ένα σύγχρονο τρόπο ταχείας και οικονομικής μεταφοράς που ταυτόχρονα είναι φιλικός στο περιβάλλον και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του κορεσμένου οδικού άξονα Καλαμάτας - Μεσσήνης. 

- Να αξιοποιηθούν και να προστατευθούν από το πλιάτσικο, υπαρκτές, πρόσφατα ανακαινισμένες και ακριβοπληρωμένες από τον Ελληνα πολίτη, σύγχρονες υποδομές και κτηριακές εγκαταστάσεις. 

- Να αποκτήσει επιτέλους η Καλαμάτα προαστιακή σύνδεση, όπως και άλλες πόλεις (Πάτρα, Χαλκίδα, Λαμία, Λάρισα, Βόλος κ.λπ.) και να προβληθεί προς τους επισκέπτες της πόλης το φιλικό προς το περιβάλλον πρόσωπο του δήμου και των πολιτών της». 

Γ.Σ.