Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 20:06

Δημ. Λαμπρόπουλος: "Μοναδικό το δάσος και η παραλία της Ελαίας"

 

"Τα 4 χιλιόμετρα μοναδικής αμμοπαραλίας σε συνδυασμό με το παράκτιο πευκοδάσος και την φιλοξενία σημαντικών ειδών χλωρίδας και πανίδας και η τύχη που έχουμε εμείς και οι επόμενες γενιές να μην έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τον αδηφάγο ανθρώπινο παράγοντα" είναι αυτά που κάνουν το δάσος και την παραλία μοναδικά και ιδιαίτερα, σημειώνει ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος μέλος του Δ.Σ. του  Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας. Μιλά για το πώς οραματίζονται την ανάπτυξη της περιοχής αλλά κυρίως για την μεγάλη σημασία που έχει η προστασία της. 

 

1) Τι σας οδήγησε στην δημιουργία του συλλόγου σας;

«Η ανάγκη δημιουργίας ενός σημείου αναφοράς για τους χιλιάδες επισκέπτες της συγκεκριμένης παραλίας και του δάσους μαζί με την ατομική υποχρέωσή μας για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ελαίας».

2) Τι στόχους έχει ο σύλλογός σας;

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου δάσους και της παραλίας, να γνωρίσουμε και να φέρουμε σε επαφή με την περιοχή νέους επισκέπτες που θα έχουν ως γνώμονα των διακοπών τους τη δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση στον τόπο που επισκέπτονται ζώντας παράλληλα κάτι που παγκοσμίως είναι μοναδικό, την επίσκεψη στο μοναδικό παράκτιο πευκόδασος σε συνδυασμό με μια σπάνια περιοχή φωλεοποίησης της καρέτα καρέτα».

3) Ποιες δράσεις έχετε αναπτύξει στην περιοχή;

«Πριν την έναρξη κάθε περιόδου τα μέλη του συλλόγου μας και οι φίλοι μας διοργανώνουμε καθαρισμό στο δάσος και την παραλία, δραστηριότητα που συνεχίζεται και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Η καθημερινή επαφή με τους επισκέπτες και η ενημέρωσή τους έχει αποτρέψει βλάβες στο οικοσύστημα, ενώ γίνονται καθημερινά ενημερώσεις σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Σε επιλεγμένους χώρους έχουν κατασκευαστεί μοναδικά βοτσαλωτά από εξειδικευμένο παραδοσιακό τεχνίτη ενώ για την φετινή περίοδο μεταξύ άλλων προγραμματίζουμε μαθήματα πρώτων βοηθειών και πυροπροστασίας».

 

4) Τι πιστεύετε ότι κάνει το δάσος της Ελαίας τόσο ιδιαίτερο;

«Τα 4 χιλιόμετρα μοναδικής αμμοπαραλίας σε συνδυασμό με το παράκτιο πευκοδάσος και την φιλοξενία σημαντικών ειδών χλωρίδας και πανίδας και η τύχη που έχουμε εμείς και οι επόμενες γενιές να μην έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τον αδηφάγο ανθρώπινο παράγοντα».  

 

5)Πώς μπορεί κατά τη γνώμη σας να αξιοποιηθεί καλύτερα;

«Η καλύτερη αξιοποίηση σε βάθος χρόνου είναι σίγουρα η διατήρησή του σε όσο το δυνατό πιο αρχέγονη μορφή υποστηρίζοντας παράλληλα την ανθρώπινη επίσκεψη. Το σημαντικό ερώτημα που χρειάζεται να απαντήσουμε, ο καθένας μόνος και ύστερα ως σύνολο, είναι αν δεχόμαστε το προσωρινό οικονομικό όφελος πάνω από τον άνθρωπο και κυρίως πάνω στις επόμενες γενιές».

 

6) Σας έχουμε ακούσει να προτείνετε την δημιουργία δημοτικού κάμπινγκ. Εχετε βρει ανταπόκριση;

«Δεν έχουμε προτείνει την δημιουργία δημοτικού κάμπινγκ, αλλά καταρχήν την σύσταση ενός φορέα διαχείρισης της περιοχής που θα απαρτίζεται από ειδικούς και σε συνδυασμό με τους υγιείς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να δημιουργηθεί μια ενημερωτικού και οικολογικού προσανατολισμού μόνιμη κατασκήνωση που θα έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία της περιοχής, την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και των κάτοικων, την διατήρηση της παραλίας και του δάσους, την απασχόληση καλοπληρωμένου μόνιμου προσωπικού και την οικονομική ευμάρεια του αγροτικού τομέα και των τουριστικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στα γύρω χωριά».

 

7) Για ποιους λόγους διαφωνείτε με κάποια επενδυτικά σχέδια που ανακοινώθηκαν για την περιοχή;

«Διαφωνώ καταρχήν με τον ορισμό επενδυτικά σχέδια. Δεν είναι επένδυση κάτι που κινείται στα όρια της νομιμότητας και κυρίως απομειώνει την αξία της περιοχής δημιουργώντας στην μέχρι σήμερα παρθένα φύση κατασκευές που θα υπάρχουν και θα πνίγουν τον τόπο και για τα επόμενα εκατό χρόνια. Επενδυτικό σχέδιο είναι η απάντηση της προηγούμενης ερώτησης όπου διασφαλίζεται οικονομικό όφελος δημιουργώντας τουριστική υπεραξία χωρίς να απομειώνει την ποιότητα του περιβάλλοντος».

 

8) Πολλοί υποστηρίζουν ότι ανάπτυξη για μια περιοχή σημαίνει νέες επενδύσεις. Διαφωνείτε; 

«Κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει με την λέξη ανάπτυξη. Μα πρέπει να ορίσουμε τι είναι ανάπτυξη. Είναι τα υπερκέρδη 5-10 εργολάβων και εργολαβίσκων που μοιράζουν ξεροκόμματα σε ανθρώπους που εκμεταλλεύονται εξαιτίας των οικονομικών περιστάσεων; Ή ανάπτυξη είναι να μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας που θα συνδυάζονται με μια γενικότερη αξιοποίηση των αγροτικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων που έχει ο τόπος μας, χωρίς να χρειαστεί να εκχωρήσουμε ή να καταστρέψουμε τίποτα από ό,τι ανήκει σε επόμενες γενιές;».

 

9) Βλέπουμε εκατοντάδες τουρίστες να κατασκηνώνουν κάθε χρόνο στην περιοχή, αρκεί μόνο αυτό;

«Είναι εκατοντάδες σε καθημερινή βάση οι επισκέπτες της παραλίας και του δάσους και ο κάθε ένας από αυτούς χρειάζεται να φάει, να βάλει καύσιμα, να πάρει νερό, καφέ, να πληρώσει το τηλέφωνό του και μια σειρά άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων. Και χρειάζεται να το εμπεδώσουμε αυτό. Εξυπηρετούνται από τις επαγγελματικές ομάδες της περιοχής μας. Προφανώς και θα θέλαμε να έρθουν πολύ περισσότεροι επισκέπτες για τους λόγους που αναφέρω προηγουμένως».

 

10) Πώς σχολιάζετε τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στο θέμα του δάσους και της παραλίας με δεδομένες τις αποφάσεις που πάρθηκαν σε αλλεπάλληλα Δημοτικά Συμβούλια;

«Με μια λέξη. Καιροσκόποι».

 

11) Ποιος κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης;

«Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάθε είδους διοίκησης είναι  καταρχήν να παρουσιάζει και να εφαρμόζει όραμα που θα σέβεται το σύνολο, θα εξελίσσει και θα διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών με βασικό κριτήριο να μην παραδώσει στους επόμενους χειρότερα από ό,τι παρέλαβε».

 

12) Ποια θα μπορούσαν να ήταν τα άμεσα μέτρα που θα έπρεπε να λάβει;

«Καταρχήν να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες, να δοθούν περιορισμένες άδειες σε παραγωγούς της περιοχής να πωλούν τα αγροτικά τους προϊόντα, να μπουν ντουζιέρες και πόσιμο νερό, να αποκαταστήσει τις βλάβες που έχουν δημιουργηθεί από την διάνοιξη των κάθετων οδών, να γίνουν σημεία ενημέρωσης, να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη αλλά και κατασκευή ενός δικτύου πυρόσβεσης».

 

13) Είδαμε την χώρα μας να σύρεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θέμα μη λήψης μέτρων για την προστασία της περιοχής "Natura" που εντάσσεται και η συγκεκριμένη περιοχή. Πώς το σχολιάζετε;

«Αυτό που έπρεπε να έχουμε κάνει ως χώρα εμείς, προσπαθεί να το επιβάλλει μέσω οικονομικών κυρώσεων η Ε.Ε. Η ολιγωρία των αρμόδιων, αρχομένης της τοπικής αυτοδιοίκησης και ως τις κατά καιρούς ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ, που οφείλεται σε αμέλεια ή ανικανότητα ή κάτι πιο ύποπτο και επικίνδυνο, έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο, εκτός της μη αναστρέψιμης βλάβης στο περιβάλλον που κινδυνεύει να δημιουργηθεί, να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια κάθε οικογένειας του δήμου μας ένα πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων που θα πληρώσουμε όλοι οι κάτοικοι».

 

14) Η παραλία της Ελαίας είναι ο πυρήνας φωλεοποίησης της καρέτα καρέτα. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την περιοχή ή μπορεί να λειτουργήσει θετικά και πώς;

«Αν ζούσαμε σε μια άλλη χώρα και ένας τουριστικός πράκτορας μας πρότεινε να επισκεφτούμε με σεβασμό έναν τόπο όπου το φαγητό της ημέρας μας έχει παραχθεί στα τοπικά κτήματα, ενώ θα βλέπαμε δίπλα από το παράκτιο πευκοδάσος μια παράλια όπου ένα σπάνιο είδος ζωής επιστρέφει από ένστικτο και μόνον εκεί για να γεννήσει τα αυγά της ύστερα από ταξίδι χρονών, ενώ τα παιδιά μας μπορούν να κάνουν μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας, θα μας έπειθε; Νομίζω πως ναι και αυτή είναι η πρότασή μου για την ανάπτυξη».

 

15) Συμφωνείτε με τα βασικά μέτρα προστασίας που έχει προτείνει το ΥΠΕΚΑ;

«Συμφωνούμε με κάθε μέτρο που ωφελεί και προστατεύει την παραλία και το δάσος, σε συνάρτηση πάντα με την αειφόρο ανάπτυξη της  περιοχής και που δεν διαταράσσει την διαχρονική παρουσία και δραστηριότητα των κατοίκων. Ενώ κρίνονται αναγκαία μέτρα προστασίας μόνιμου χαρακτήρα».

 

16) Υπάρχει κατά τη γνώμη σας ανεπτυγμένο το αίσθημα της προστασίας του δάσους στην περιοχή;

«Ασφαλώς και υπάρχει ευαισθησία για τον συγκεκριμένο τόπο και αυτό πηγάζει από την διαπίστωση πως τα προβλήματα μόλυνσης σε σχέση με τον όγκο των επισκεπτών είναι λίγα, ενώ με στοχευμένες ενέργειες από την πλευρά του δήμου μπορούν να εξαλειφθούν. Σημαντικός και κρίσιμος ο ρόλος της Πυροσβεστικής, που δείχνει εκπαίδευση και ικανότητα σχετικά με τα θέματα της περιοχής και της αξίζουν συγχαρητήρια».

 

17) Ποιες εθελοντικές δράσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για την προστασία του δάσους και της παραλίας;

«Ο κάθε φορέας που έχει τομέα ευθύνης την περιοχή, χρειάζεται να κάνει τρία πράγματα προς τον κάθε επισκέπτη και κάτοικο του δήμου μας. Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση».

 

18) Εχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορές για αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Αυτός ο τόπος ανήκει στους νεκρούς του και στους αγέννητους. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τον ξεπουλήσει».

 

19) Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που βιώνουμε μας κάνουν πιο «χαλαρούς» σε θέματα περιβάλλοντος;

«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να πείσεις τον άνθρωπο που δεν μπορεί να πάρει γάλα στα παιδιά του, να σκεφτεί ότι ένα μισό μεροκάματό του μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες. Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να καταλάβουμε πως οι λίγοι που βγάζουν κέρδος από την ανέχειά μας, προσπαθούν πλέον να κερδίσουν και σε βάρος της ζωής των παιδιών μας και των εγγονιών μας».

 

20) Πώς οραματίζεστε την περιοχή μετά από 10 χρόνια;

«Να έχει δημιουργηθεί μια οικολογικού προσανατολισμού δημοτική κατασκήνωση που σε συνεργασία με πανεπιστήμια και περιβαλλοντικούς φορείς να ξεναγεί, να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί με βιωματικό τρόπο για την παγκόσμια μοναδικότητα της περιοχής τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες του τόπου μας.  Με τα γύρω χωριά να παράγουν και να διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα και τους νέους της περιοχής να εργάζονται με αξιοπρέπεια στον τόπο τους».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

 

Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος γεννήθηκε το 1976 στο Περδικονέρι Τριφυλίας. Εργάζεται ως διασώστης στο ΕΚΑΒ και έχει αναπτύξει συνδικαλιστική δράση στο χώρο εργασίας του. Είναι βιοκαλλιεργητής και μέλος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας». Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας και εθελοντής με έντονη κοινωνική δράση.