Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 14:38

Μαρία Χριστάκη: "Διδασκαλία δεξιοτήτων για το μέλλον της εργασίας"

Η κ. Μαρία Χριστάκη είναι ιδιοκτήτρια και διευθύντρια σπουδών του Εκπαιδευτικού Κέντρου Χριστάκη, το οποίο πρόσφατα πιστοποιήθηκε από το βρετανικό φορέα The αriston Project Ltd ως Ελαιώνας (Elaeon). Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το μοναδικό Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο που διαθέτει την εκπαιδευτική τεχνογνωσία για να διδάσκει τις δεξιότητες για το μέλλον της εργασίας, σύμφωνα με το Agenda 2020. 

H κ. Χριστάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University College London του University of London (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), το οποίο βρίσκεται σταθερά την τελευταία πενταετία μεταξύ των 5 καλύτερων πανεπιστημίων της Ευρώπης.

- Κυρία Χριστάκη, στη Μεσσηνία αποτελείτε το Κέντρο Ξένων Γλωσσών με μια από τις πλέον μακρόχρονες παρουσίες στην ξενόγλωσση εκπαίδευση. Ποια είναι η συνταγή μιας τέτοιας κατάκτησης;

«Η αλήθεια είναι ότι η φετινή σχολική χρονιά σηματοδοτεί για μας την αδιάλειπτη λειτουργία 40 χρόνων στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στη Μεσσηνία. Αυτό πιστεύουμε ότι συμβαίνει γιατί συνδυάζουμε την αξιοπιστία με την καινοτομία. Η αξιοπιστία και η συνέπειά μας προσέφερε πάντα δεδηλωμένη ασφάλεια στους μαθητές μας και τους γονείς τους ως προς την επιλογή και την επένδυσή τους. Ως προς το θέμα της καινοτομίας, ήμασταν πάντα οι πρώτοι που παρουσιάζαμε στο κοινό της πόλης μας τις πλέον έγκριτες μεθοδολογίες και τα πιο λειτουργικά τεχνολογικά μέσα. Μάλιστα, σε αντίθεση με πολλούς άλλους φορείς του κλάδου μας, για εμάς η καινοτομία βασίστηκε πάντα σε ουσιαστικό σχεδιασμό, όχι με στόχο την ρηχή προβολή, αλλά με ουσιαστική ανάπτυξη δεξιοτήτων που έχουν κάνει τους μαθητές μας χρόνια τώρα να διακρίνονται στις περαιτέρω σπουδές τους και την επαγγελματική τους πορεία. Με άλλα λόγια είμαστε σταθερά στην κορυφή σε επιτυχίες στα πιο απαιτητικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, ενώ ταυτόχρονα έχουμε εισάγει τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους όπως την ανάστροφη τάξη (flipped classroom) και την προσωποποιημένη διδασκαλία (differentiated instruction) μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων που καθιστούν το μάθημά μας πολύ περισσότερο εξατομικευμένο και αποτελεσματικό.

Το κατεξοχήν παράδειγμα αυτού είναι η εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης για όλους τους μαθητές μας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία μέσω ενός τεστ προσωπικότητας επιτρέπει στον καθηγητή να διαμορφώνει το προφίλ της τάξης σύμφωνα με τους μαθησιακούς τύπους των μαθητών του, ενώ ταυτόχρονα δίνει πρόσβαση στους μαθητές στις εργασίες που έχουν για το επόμενο μάθημα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο τους παρέχει επιπλέον υλικό ειδικά διαμορφωμένο από το δάσκαλο, με στόχο την εμπέδωση του μαθήματος. Με αυτό τον τρόπο σε πρώτη φάση εξοικειώνουμε τους μαθητές μας με τις πιο σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας που συνδυάζουν την ηλεκτρονική μάθηση με την φυσική παρουσία στην τάξη, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε την πρόσβασή τους σε όλο και μεγαλύτερο όγκο υλικού προσαρμοσμένου στις ανάγκες τους. Το μάθημα με αυτό τον τρόπο καθίσταται περισσότερο αποτελεσματικό και εξατομικευμένο».

 

- Επιμένετε καθώς είπατε και πιο πάνω στα περισσότερο απαιτητικά πτυχία. Για όσους δεν γνωρίζουν και μόνο ο μεγάλος αριθμός των πιστοποιητικών που αναγνωρίζονται από το ΑΣΕΠ προκαλεί πονοκέφαλο...

«Πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό. Είναι ομολογουμένως πολύ μεγάλος ο αριθμός των πιστοποιητικών που αναγνωρίζονται από το ΑΣΕΠ. Και βέβαια αυτό έχει προκύψει από την απαίτηση τα παιδιά να έχουν αποκτήσει την πιστοποίηση Β2 ή αλλιώς Lower για τους παλιότερους σε πολύ μικρή ηλικία. Μόνο που με αυτό ως στόχο έχουμε οδηγηθεί σε όλο και πιο "απλά" πιστοποιητικά και σε πολύ μεγάλο βαθμό στην απαξίωση της πραγματικής γνώσης. Η τάση αυτή οφείλεται σε μια σαφέστατα εσωστρεφή ελλαδοκεντρική αντίληψη που βλέπει το ελληνικό Δημόσιο ως τον πιο δημοφιλή εργοδότη, όπως ήταν πριν μερικά χρόνια. Εμείς θεωρούμε ότι ένας μαθητής μας πρέπει να κατέχει τη λειτουργική εκείνη γνώση της γλώσσας που θα του επιτρέψει να μπορεί να ανταγωνιστεί νέους από όλο τον κόσμο ως προς την αναζήτηση εργασίας. Βάζουμε τον πήχη ψηλά και γι’ αυτό το λόγο έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε. Στην εξεταστική του Μαΐου, παραδείγματος χάριν, είχαμε 2 μαθητές που πέρασαν το Proficiency του Πανεπιστημίου του Cambridge με βαθμό Α και ένα μαθητή που το πέρασε στην ηλικία των 13 ετών.

Πάντως η ακόμη μεγαλύτερη ανταμοιβή μας είναι όταν επιστρέφουν μαθητές μας μετά από χρόνια από δουλειά ή σπουδές στο εξωτερικό και μας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι τα Αγγλικά που διδάχτηκαν στο σχολείο μας τους εξασφάλισαν την ακαδημαϊκή ή επαγγελματική καριέρα  που είχαν επιλέξει. Αλλωστε ένας μαθητής που έχει διδαχθεί σωστά Αγγλικά, ακόμη και αν του ζητηθεί αργότερα στη ζωή του να επιβεβαιώσει τις γνώσεις του, με το IELTS παραδείγματος χάριν, το κάνει με ελάχιστη προετοιμασία και κόστος».

 

- Πρόσφατα το σχολείο σας πιστοποιήθηκε από βρετανικό φορέα  εκπαιδευτικής τεχνογνωσίας. Τι σας οδήγησε στο να επιζητήσετε αυτή την πιστοποίηση και τι όφελος πιστεύετε ότι θα έχει για το σχολείο και τους μαθητές σας;

«Πράγματι εδώ και μερικούς μήνες το σχολείο μας αποτελεί το μοναδικό κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης που έχει πιστοποιηθεί στην Πελοπόννησο από το βρετανικό φορέα The αriston Project Ltd , αντικείμενο του οποίου αποτελεί η επαγγελματική αριστεία στο μέλλον της εργασίας και η ανάπτυξη και πιστοποίηση των απαραίτητων δεξιοτήτων γι’ αυτό. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε διαγνώσει την ανάγκη στενότερης επαφής με τις διεθνείς εξελίξεις τόσο ως προς τις εκπαιδευτικές διαδικασίες αλλά και ως προς την αγορά εργασίας. Για αυτό το λόγο ξεκινήσαμε την συνεργασία μας με το βρετανικό φορέα The αriston Project Ltd, ο οποίος ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο του σχολείου μας, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, πιστοποίησε ότι το σχολείο μας κατέχει την τεχνογνωσία για να αποτελέσει ένα προπονητήριο για τις Δεξιότητες 2020.

 

- Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ελάχιστη γνώση έχει ο Ελληνας για το τι είναι οι Δεξιότητες 2020 και γιατί θα έπρεπε να τον αφορούν.

Οι Δεξιότητες 2020, μερικές από τις οποίες είναι η υπολογιστική σκέψη και η παιδεία στα νέα μέσα, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν και πιο μαλακές δεξιότητες (soft skills) όπως η κοινωνική ευφυΐα, η διαπολιτισμική επίγνωση καθώς και η αυτεπίγνωση.  Είναι αυτές που θα αποτελέσουν τα πραγματικά προσόντα των νέων για τη νέα αγορά εργασίας.  Ενα χαρακτηριστικό της νέας αγοράς εργασίας είναι η τεχνολογική ανεργία. Ο εργαζόμενος ακόμη και σήμερα σε μεγάλο βαθμό αντικαθίσταται από μηχανές και δεν υπάρχει επικαιροποίηση του εκπαιδευτικού αντικειμένου που έχει διδαχθεί στο πανεπιστήμιο ως προς το πώς ο νέος θα είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με τη μηχανή. 

Στα προπονητήρια των Δεξιοτήτων 2020 ή αλλιώς Ελαιώνες (Elaeon), όπως έχουμε πιστοποιηθεί και πλέον αποκαλούμαστε, δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές και νέους ανθρώπους να αναπτύσσουν την επίγνωση του νευρολογικού τους προφίλ, των δομών της προσωπικότητάς τους, το μοντέλο με το οποίο επικοινωνούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορούν να αναγάγουν τις τεχνικές δεξιότητες που διαθέτουν, όπως τα Αγγλικά, σε οχήματα για μια πιο παγκόσμια παρουσία και πιο διεθνή δραστηριότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συγκεκριμένες ενότητες δεξιοτήτων που διδάσκονται με την υποστήριξη της The αriston Project στον Ελαιώνα (Elaeon) μας και οι πιστοποιήσεις που αποκομίζουν οι μαθητές μας, μπορεί να αποτελούν επιστημονική φαντασία για το δημόσιο τομέα, αλλά έχουν εκτιμηθεί και αναγνωριστεί στην πράξη από τεράστιους διεθνείς φορείς. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα Πανεπιστήμια Phoenix, Cambridge, Birmingham και Yale, ενώ από την αγορά εργασίας οι υπεροργανισμοί Virgin, Cambridge University Press, Τράπεζα για την Οικονομική Ανάπτυξη στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο μεγαλύτερος και επισημότερος σύνδεσμος εξαγωγικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, με μέλη σε όλη την επικράτεια. Και μόνο η παρουσία των προγραμμάτων Young Pioneers και ROIEDU 16-25 με τις σχετικές πιστοποιήσεις καθιστούν το βιογραφικό σημείωμα ενός υποψηφίου αυτόματα πλουσιότερο και ελκυστικότερο, τουλάχιστον στις πραγματικά υγιείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκεί δηλαδή που η εργασία, η αμοιβή και η ανάπτυξη είναι εγγυημένες και αξιόπιστες. Οι μαθητές μας μέσα από αυτά τα προγράμματα γίνονται πολίτες και εργαζόμενοι του κόσμου, με διεθνές προφίλ.

Τέλος ο νέος σε μας αναπτύσσει την εγγενή ατομική επιχειρηματικότητά του, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αφορά μόνο όσους έχουν δικές τους επιχειρήσεις, αλλά διδάσκει το να διαχειριζόμαστε τα κέντρα κόστους σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στη ζωή μας. Διδάσκει πως οτιδήποτε θέλουμε να αποκτήσουμε πρέπει να έχει κόστος ενέργειας, χρόνου, χρήματος και να κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όχι μόνο από την καλή του πρόθεση».

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Περισσότερες πληροφορίες για το μέλλον της εργασίας μπορεί κανείς να μάθει στο www.elaeon.gr . Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Χριστάκη στην Καλαμάτα είναι πιστοποιημένο από τον βρετανικό φορέα εκπαιδευτικής τεχνογνωσίας The αriston Project.

Διεύθυνση: Ανδρέα Σκιά 14 (έναντι Ταχυδρομείου) Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27210 22187.