Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 14:14

Γρ. Οικονομόπουλος: Σημαντικές ελλείψεις στους παιδικούς της Καλαμάτας

Ιδιαίτερα σημαντικά παραμένουν τα προβλήματα και μεγάλες είναι οι ελλείψεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καλαμάτας παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κυρίως ως παιδοφυλακτήρια, τονίζει μιλώντας στην "Ε" ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών του Δήμου Καλαμάτας "Η Αλληλεγγύη" Γρηγόρης Οικονομόπουλος.

 

Και αυτό παρά το γεγονός πως οι δήμοι ωφελούνται από τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, υπάρχουν ακόμα σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικό - βοηθητικό προσωπικό, μεγάλα ζητήματα στη λειτουργία των υποδομών αλλά και γενικότερα παθογένειες που ο δήμος και ο αρμόδιος φορέας οφείλουν να αντιμετωπίσουν. Βέβαια, όλα αυτά τα ζητήματα ο Σύλλογος έχει εκδηλώσει την επιθυμία να τα συζητήσει με το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, αλλά το αίτημά τους δεν έχει λάβει απάντηση από τον περασμένο Ιούλιο. 

 

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Η άποψη του κ. Οικονομόπουλου είναι αφενός πως οι παιδικοί σταθμοί, που αποτελούν σημαντικό πυλώνα της προσχολικής αγωγής και πρέπει να ενισχυθούν, θα έπρεπε να λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, ως δομή για παιδιά από 2,5 έως 6 ετών, οργανωμένα και όχι αποσπασματικά ανά δήμο. Αφετέρου, εκτιμά πως αν χρηματοδότηση των ιδιωτικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ τα τελευταία 5 χρόνια -η οποία εκτιμά πως ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ (2.500 ευρώ για καθένα από τα 400 παιδιά που γίνονται δεκτά)- είχε διατεθεί σε υποδομές και λειτουργικά έξοδα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, τότε θα είχαν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα και θα λειτουργούσαν περισσότεροι, στελεχωμένοι και πιο οργανωμένοι σταθμοί στο Δήμο Καλαμάτας. Οπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά "υπάρχουν τόσα δημόσια κτήρια που θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό, με μικρό κόστος, κι έτσι θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν περισσότερες αιτήσεις γονέων, καθώς πολλά παιδιά μένουν εκτός. Ακόμα και στο νέο Δημαρχείο θα μπορούσε ο δήμος να προβλέψει τη διαμόρφωση ενός χώρου με αυλή για τη στέγαση παιδικού σταθμού στην περιοχή, σημειώνει. 

Ο Σύλλογος έχει υπολογίσει πως οι αιτήσεις που γίνονται συνολικά για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, είτε μέσω ΕΣΠΑ για δημοτικούς και ιδιωτικούς, ανέρχονται στις 1.160, για συνολικά 705 θέσεις, με συνέπεια να μένουν εκτός γύρω στα 400 με 500 παιδιά. Ο αριθμός αυτός, εφόσον αντιστοιχεί σε πραγματικά δεδομένα, είναι πραγματικά μεγάλος και ο κ. Οικονομόπουλος τονίζει πως το ζήτημα από το δήμο "δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά".

Αν λάβει κανείς μάλιστα πως την τελευταία 5ετία έχει πάψει η λειτουργία των δύο βρεφονηπιακών (1ος κι 7ος Παιδικός Σταθμός) για την εξοικονόμηση προσωπικού, τότε το ζήτημα γίνεται μεγαλύτερο. "Είναι απαράδεκτο να μη λειτουργούν δομές για βρέφη, στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Πελοποννήσου" σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου. Η απάντηση που έχουν λάβει οι γονείς από το φορέα είναι... "ξεχάστε το", σημειώνει.

 

"ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΟΦΥΛΑΚΤΗΡΙΟ"

Τώρα λειτουργούν 7 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, με συνολικά 17 τμήματα, για 350 παιδιά. Στελεχώνονται από 17 παιδαγωγούς, όσα και τα τμήματα, οι 7 από τους οποίους ασκούν και διοικητικά καθήκοντα και απασχολούνται κι εκτός αίθουσας με ζητήματα τροφοδοσίας, παραγγελιών, άλλα ζητήματα του σχολείου. Το βοηθητικό προσωπικό, που θα έπρεπε να είναι ισάριθμο, αποτελείται από μόλις 4 άτομα. Μέχρι τα Χριστούγεννα εργάζονται και 2 άτομα με δίμηνη απασχόληση. 

"Αντί για ουσιαστική προσχολική αγωγή, το σχολείο μετατρέπεται σε παιδοφυλακτήριο, με την επίβλεψη μάλιστα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε πολλές περιπτώσεις λόγω του μειωμένου προσωπικού" σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο οποίος αναφέρεται και στις περιπτώσεις που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο είτε λόγω κάποιας ασθένειας είτε ακόμα κι επειδή κάποια παιδάκια πρέπει να συνοδευτούν στην τουαλέτα. Επιπλέον, υπάρχουν οι ασθένειες παιδαγωγών, που δε μπορούν να προβλεφθούν. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση περιγράφεται ιδιαίτερα δύσκολη από τον κ. Οικονομόπουλο, ο οποίος σημειώνει πως τίθενται ζητήματα και για την ασφάλεια των παιδιών, λόγω της ελλιπούς επιτήρησης. 

Παρατηρεί δε πως η διοίκηση αναγνωρίζει το πρόβλημα της έλλειψης του προσωπικού, όμως περιορίζεται στην τοποθέτηση κάποιων ατόμων για 5 μήνες, που αναμένονται κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Στους 7 παιδικούς σταθμούς απασχολούνται συνολικά 7 μαγείρισσες, 6 γυναίκες για την καθαριότητα κι ένα άτομο γενικών καθηκόντων.

 

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Αναφορικά με τις υποδομές και τον εξοπλισμό, η κατάσταση παραμένει άσχημη σε πολλές περιπτώσεις, καθώς ούτε καν η απαραίτητη γραφική ύλη διατίθεται, ούτε ο εξοπλισμός. Μάλιστα, αναφορικά με τις κτηριακές εγκαταστάσεις,  αναφέρει πως στον 2ο Παιδικό Σταθμό σε μια αίθουσα 28 τετραγωνικών φιλοξενούνται 25 παιδιά ανάμεσα σε γραφεία, καρέκλες και βιβλιοθήκες, ενώ συνολικά για 50 παιδιά υπάρχουν μόνο 4 λεκάνες στις τουαλέτες. 

Στον 7ο υπάρχει τάξη αρκετά μακριά από τις τουαλέτες, με συνέπεια να χρειάζεται η παιδαγωγός να συνοδεύει τα παιδάκια, αφήνοντας την αίθουσα χωρίς επίβλεψη, όταν υπάρχει ανάγκη. 

Στη Βέργα ο παιδικός σταθμός στεγάζεται σε ισόγειο κατοικίας με αυλή, το οποίο αν κι εξυπηρετεί τις ανάγκες, δεν πληροί τις προϋποθέσεις. 

Στον 1ο Παιδικό Σταθμό η πρόσβαση σε μια αίθουσα είναι εφικτή μόνο μέσω του προθαλάμου που οδηγεί στις τουαλέτες, ενώ στον 3ο Παιδικό υπάρχει ζήτημα ασφάλειας των παιδιών καθώς τα τζάμια στα παράθυρα είναι μονά. 

Ο ίδιος αναγνωρίζει πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά από το παρελθόν, όμως η εκτίμησή του είναι πως "με το ΕΣΠΑ θα έπρεπε να έχουν γίνει στολίδια".

Σε κάθε περίπτωση πιστεύει πως τα 550.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ συν 70.000 ευρώ από τα τροφεία, ένα σημαντικό ποσό θα μπορούσε να διατεθεί για τη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης στους παιδικούς σταθμούς, τόσο για τις υποδομές όσο και για τη στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό  

διοίκηση. "Θα μπορούσαν να έχουν πρότυπους παιδικούς σταθμούς, με παιδικές χαρές και ό,τι άλλο απαραίτητο" παρατηρεί ο κ. Οικονομόπουλος, ο οποίος εκτιμά πως με μια ορθή διαχείριση τα χρήματα αυτά θα επαρκούσαν και για την τροφοδοσία και για τα διάφορα έξοδα αλλά και για το κάτι περισσότερο απ' ό,τι υπάρχει τώρα. 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ

Γενικότερα παρατηρεί πως υπάρχει ζήτημα σε σχέση με τη διοίκηση, καθώς υπάρχουν περιορισμοί ακόμα και στην ανάρτηση ανακοινώσεων του Συλλόγου στους παιδικούς σταθμούς. Με σχετική πρόσφατη ανακοίνωση μάλιστα καταδικάζεται το γεγονός πως "με εντολή της διοίκησης των παιδικών σταθμών του Δήμου Καλαμάτας, οι παιδαγωγοί καλούνται να αφαιρούν από τον πίνακα ανακοινώσεων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Καλαμάτας, ανακοινώσεις του Συλλόγου τους, παρεμποδίζοντας την επικοινωνία των γονέων". Κι επισημαίνεται: "Δηλώνουμε για μία φορά ακόμα πιστοί στις αρχές και τις αξίες που πρέπει να διέπουν τους χώρους της εκπαίδευσης, ότι είναι χρέος μας να προάγουμε την επικοινωνία, την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, την αρμονική συνεργασία και συμμετοχή των γονέων και των εργαζομένων στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των παιδικών σταθμών για την πραγματοποίηση περισσότερο ουσιαστικών αποτελεσμάτων στον τομέα αγωγής των φιλοξενούμενων νηπίων και την ολοκλήρωση των σκοπών της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης".

 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών να περάσει στη Διεύθυνση Πρόνοιας, σημειώνει ο κ. Οικονομόπουλος, ο οποίος τονίζει ακόμα μια φορά πως οι παιδικοί σταθμοί θα έπρεπε να είναι υπό έναν ενιαίο φορέα εκπαίδευσης.