Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 08:27

Προβληματισμός στους επαγγελματίες της Μεσσήνης: Πλήγμα για την αγορά η καθυστέρηση της επιδότησης

Η καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων αλλά και το γενικότερο πολιτικό σκηνικό αποτελούν τις βασικές αιτίες που η αγορά της Μεσσήνης δεν κινήθηκε, όπως ανέμεναν οι επαγγελματίες, τις ημέρες των Χριστουγέννων. Οι επαγγελματίες διαπιστώνουν πως από την ώρα που ξεκίνησαν οι διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με όλη την εκλογολογία που συνοδεύονται οι ψηφοφορίες, ο κόσμος «κουμπώθηκε» και δεν τόλμησε μέχρι στιγμής  να κάνει σημαντικές αγορές, επηρεασμένος από το κλίμα της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας.

Ελπίδες ωστόσο υπάρχουν πως η αγορά θα ανακάμψει τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Να σημειωθεί δε πως γενικά το Δεκέμβριο η κίνηση εξαρτάται και από τον καιρό, καθώς τις καλές ημέρες ο κόσμος τις εκμεταλλεύεται για την ελαιοσυγκομιδή. Τον Ιανουάριο ίσως η αγορά ζεσταθεί κυρίως λόγω των εκπτώσεων που θα ξεκινήσουν στα μέσα του μήνα.
Ο Φώτης Κυριακόπουλος διαπιστώνει πως αν και η αγορά κινήθηκε τις πρώτες ημέρες των γιορτών, την παραμονή τα πράγματα δεν πήγαν όπως αναμενόταν, πράγμα που χαρακτηρίζει περίεργο και το αποδίδει κατά ένα μέρος στην καθυστέρηση της καταβολής των επιδοτήσεων, καθώς εκτιμά πως τα λίγα χρήματα που είχε ο κόσμος διαθέσιμα, καταναλώθηκαν σε είδη πρώτης ανάγκης. Ελπίζει όμως οι επόμενες ημέρες να πάνε πιο καλά, καθώς παραδοσιακά οι Ελληνες κάνουν δώρα για την Πρωτοχρονιά.
Γενικά πάντως διαπιστώνει πως οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν επηρεάσει σημαντικά την αγορά καθώς ο κόσμος προβληματίζεται κι επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον.
Η Χρύσα Τσέλιου θεωρεί πως μέχρι στιγμής η κίνηση είναι μειωμένη αρκετά συγκριτικά με πέρυσι. Οπως λέει, η αγορά κινήθηκε αλλά όχι όπως περίμενε, πράγμα που αποδίδει στη γενικότερη οικονομική ύφεση, στην κακή ψυχολογία των καταναλωτών αλλά και στην πολιτική κατάσταση που έχει φοβίσει τον κόσμο, εξηγεί. Σημαντικό ρόλο επίσης, λέει πως έπαιξε το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις καταβλήθηκαν καθυστερημένα.
Ο Γιώργος Τσακόπουλος ευελπιστεί τα χρήματα των επιδοτήσεων να φανούν στην αγορά αυτές τις ημέρες, αφού καταβλήθηκαν αργά για να κάνει ο κόσμος αγορές τις ημέρες των Χριστουγέννων. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο σημειώνει πως η κίνηση στην αγορά δεν είναι όπως πέρυσι. Καταγράφεται αρκετά μειωμένη λόγω της γενικότερης ύφεσης, αλλά κι εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης που αναγκάζει -πιστεύει- τον κόσμο να είναι συγκρατημένος στις αγορές του. Οπως τονίζει ο φόβος της αστάθειας και οι πολιτικές εξελίξεις έχουν μειώσει κατακόρυφα την κίνηση στην αγορά, παρότι οι επαγγελματίες κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.
Ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος χαρακτηρίζει μέτρια την κίνηση τις προηγούμενες ημέρες, καθώς δεν είχαν καταβληθεί οι επιδοτήσεις. Για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς είναι αισιόδοξος πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ αισιόδοξος είναι και για την περίοδο των εκπτώσεων.
Η Μάριον Παναγιωτοπούλου παρατηρεί πως γενικά υπήρξε μια καλύτερη κίνηση από το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και την τελευταία στιγμή, παρότι και η επιδότηση δεν καταβλήθηκε στην ώρα της. Τονίζει πως η Μεσσήνη είναι αγροτική περιοχή, ενώ οι φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις των νοικοκυριών άλλαξαν τα δεδομένα του οικογενειακού προϋπολογισμού. Πιστεύει πως αν υποστηριχτεί το αγροτικό εισόδημα, όπως είναι το λάδι, μπορεί να κυλήσει χρήμα και στην αγορά, αν και η εκλογολογία και το γενικότερο πολιτικό σκηνικό προκαλεί ανασφάλεια στους καταναλωτές.
Γενικά πάντως η ίδια είναι ικανοποιημένη για τα δεδομένα της εποχής καθώς δεν είχε μεγάλες προσδοκίες γι΄ αυτή τη φορτισμένη γενικά περίοδο.
Η Ελένη Μαχαίρα επίσης αποδίδει τη μειωμένη κίνηση για την εποχή στην καθυστέρηση των επιδοτήσεων αλλά και στην αργοπορημένη καταβολή μισθών σε ορισμένους κλάδους του Δημοσίου, όπως λέει. Η ίδια ευελπιστεί να κινηθεί ο κόσμος εν όψει Πρωτοχρονιάς, αν και όπως βλέπει είναι σημαντικές οι συνέπειες στην αγορά από τα όσα εξελίσσονται στην πολιτική σκηνή, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα στον κόσμο. «Λέμε καλή χρονιά, με πολλά ερωτηματικά» σημειώνει κι εύχεται υγεία «για ν’ αντέξουμε όσα μας περιμένουν».