Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 18:44

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου τίμησαν την Τρίτη οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας με την εκδήλωση "Ολοι μαζί, για ένα καλύτερο διαδίκτυο!". Το πρόγραμμα γίνεται για 12η συνεχή χρονιά.

Εχοντας ως σημείο αναφοράς το δικτυακό τόπο "Ασφάλεια στο διαδίκτυο", οι μαθητές ενημερώθηκαν από την αρχή της χρονιάς από την καθηγήτριά τους Μαρία Νικητοπούλου για τα παρακάτω θέματα: δημιουργία – συντήρηση ασφαλών ιστοσελίδων, χρήση εικόνων και βίντεο, ασφαλής αναζήτηση εικόνων και πληροφοριών, στο cyberbullying λέμε όχι!, πνευματική ιδιοκτησία, υπεύθυνη online συμπεριφορά για παιδιά και νέους, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Το σχολείο επικεντρώθηκε σε ένα μοντέλο ενσωμάτωσης της ασφαλούς πλοήγησης, εφοδιάζοντας τα παιδιά με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών προωθείται η ασφαλής και υπεύθυνη συμπεριφορά στη χρήση των ΤΠΕ όχι μόνο στο σχολείο, αλλά στο σπίτι και σε άλλους χώρους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι, μέχρι τώρα, το 19% των παιδιών και των εφήβων που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο, έγινε στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ περίπου 25% των εφήβων χρηστών αναφέρουν εμπλοκή σε φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού. Ποσοστό το οποίο όλο και αυξάνεται γιατί πριν τρία χρόνια μιλάγαμε για 5%.

Αυτό, κάνει επιτακτική την ανάγκη για ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη και τη συμμετοχή του σχολείου ως πρεσβευτή, στην προσπάθεια για το «Ασφαλές διαδίκτυο».     

Η κ. Νικητοπούλου είναι επιστημονικός συνεργάτης του Προγράμματος "Αριάδνη", με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρεσβευτής Ασφαλούς Διαδικτύου, στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου τιμήθηκε για πρώτη φορά στις 

6 Φεβρουαρίου σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως.