Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 15:51

"Αρχέλων": Σχολικές επισκέψεις στον περιβαλλοντικό σταθμό

Ολοκληρώθηκαν οι σχολικές επισκέψεις στον περιβαλλοντικό σταθμό Αϊ-Γιαννάκη του Συλλόγου "Αρχέλων" που δραστηριοποιείται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, με στόχο την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον.

Χαρακτηριστικά από την πλευρά του Συλλόγου "Αρχέλων" για την ολοκλήρωση των σχολικών επισκέψεων σημειώνεται: «Μιας και για το πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, οι σχολικές επισκέψεις έφτασαν στο τέλος τους, ήρθε η στιγμή για έναν απολογισμό. Οι εντυπώσεις μας είναι άκρως θετικές, και από όσα μας μεταφέρανε παιδιά, γονείς, δάσκαλοι και διευθυντές ισχύει το ίδιο και γι’ αυτούς.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο πεδίο προσφέρει πραγματικά δυνατές συγκινήσεις σε όλους εμάς που θέλουμε και εργαζόμαστε για μία αλλαγή στον τρόπο που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του. Και όπως συμβαίνει πάντα στις σωστές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος, ο χρονικός ορίζοντας δεν περιορίζεται στο βραχύ μέλλον, αλλά στόχος είναι η μακροπρόθεσμη προστασία και διατήρηση. Με βάση αυτόν τον άξονα σκέψης λοιπόν, οι σχολικές επισκέψεις όλες αυτές τις εβδομάδες μας έδωσαν την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το μέλλον. Το μέλλον, που σκοπός μας είναι να ιεραρχήσει διαφορετικά τις αξίες του. Ωστε η προστασία του φυσικού αλλά και του ανθρωπίνου περιβάλλοντος να αποτελούν πλέον σημαντικές παραμέτρους στις καθημερινές επιλογές του. 
Μία τέτοια αλλαγή όμως είναι δύσκολη, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Παράγοντες που είναι τόσο κοινωνικοί, όσο και ατομικοί. Από την μεριά μας λοιπόν, αυτό που μπορούμε να επηρεάσουμε είναι η ευαισθησία του κοινού για συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ζητήματα. Αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ευαισθητοποίηση αν δεν προηγηθεί η ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που πολλές φορές είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εμείς εδώ έχουμε ένα πλεονέκτημα. Είναι το πλεονέκτημα της καθημερινής δουλειάς στο πεδίο. Το πρωί για τον εντοπισμό και την προστασία των φωλιών και τη νύχτα για το μαρκάρισμα και την καταγραφή των χελωνών που ωοτοκούν. 
Επομένως βασικός μας στόχος, στο πρόγραμμα, όσον αφορά την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση, είναι να καταφέρουμε να συνδυάσουμε την απλή πληροφόρηση για τις θαλάσσιες χελώνες με τις εμπειρίες της καθημερινής δουλειάς μας στο πεδίο. 
Αλλωστε θεωρούμε ότι αυτή είναι και η πιο άμεση μορφή ευαισθητοποίησης. Οταν δηλαδή, ενώ μιλάμε με επισκέπτες των ενημερωτικών μας σταθμών, οι τσέπες μας έχουν ακόμη άμμο από το σκάψιμο για την προστασία των φωλιών το πρωί, ή όταν η κούρασή μας κατά την διάρκεια της παρουσίασης κρύβεται δύσκολα, γιατί οι χελώνες που έκαναν φωλιές κατά την βραδινή παρακολούθηση δεν μας άφησαν περιθώριο να κοιμηθούμε αρκετά.
Τότε η πραγματική αγάπη για το περιβάλλον και την εθελοντική προσφορά μεταφέρεται άμεσα, και τα παιδιά μας ανακοινώνουν χαρούμενα πως όταν γίνουν 18 χρονών θα γίνουν και αυτά εθελοντές για τις χελώνες. 
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτός ο ενθουσιασμός δεν είναι επιφανειακός και πως θα γίνει ένας σπόρος που θα κάνει το μέλλον ευνοϊκότερο για το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο».