Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 15:43

Πλύσιμο με αλυσίβα στο ποτάμι του Μύσκα (φωτογραφίες)

Νερόμυλος (Μύσκα): Ενα από τα χωριά του ιστορικού Δήμου Βουφράδος που έχει Σύλλογο Γυναικών με χαρούμενα και κεφάτα μέλη που αγαπούν τον τόπο τους – την φύση – την παράδοση.

Πρόκειται για έναν από τους πολλούς συλλόγους που ξεκινήσαμε στην Καλαμάτα τη σπουδαία αγροτική έκθεση “Αρτος - Οίνος - Ελαιον”.

Για πρώτη φορά στις 6 Σεπτεμβρίου 2015 μαζί με το Τοπικό Συμβούλιο κάλεσαν κόσμο αρκετό για να προβάλλουν το ποτάμι του χωριού τους, αλλά και στη συνέχεια να κάνουν αναπαράσταση του πώς οι προηγούμενες γενιές έπλεναν τα ρούχα τους στο ποτάμι!

Κυριακή πρωί είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουμε από την πλατεία του χωριού με οδηγό τον πρόεδρο του χωριού και να περπατήσουμε κατά μήκος του ποταμού που με κόπο αρκετό είχαν  καθαρίσει όλοι οι κάτοικοι του χωριού με εθελοντική εργασία.

Προχωρήσαμε σιγά – σιγά δίπλα στο ποτάμι (είχε συντελεστεί μεγάλη προσπάθεια για να αναδειχτεί το ποτάμι που είχε ξεχαστεί για χρόνια).  Ο πρόεδρός μας καλωσόρισε όλους τους εκπροσώπους των Συλλόγων: Ευκλής, Παράδεισος, Καλαμιού, Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ρωμυρίου, Βλαχόπουλου, Χιλιοχωρίων, Αμφιθέας, Ομάδας μόνιμων κατοίκων στην περιοχή Φοινικούντας (Ευρωπαίοι πολίτες), Φυσιολατρών, Μελισσοκόμων. 

Στη συνέχεια είδαμε τη μαγεία της φύσης περπατώντας πάνω σε γεφύρια φτιαγμένα από κορμούς δέντρων που είχαν κατασκευάσει οι εθελοντές (ένα μεγάλο μπράβο! σε όλους). Τελειώνοντας την παραποτάμια πορεία, μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στο τμήμα του ποταμιού που είναι δίπλα στο χωριό: οι γυναίκες του Συλλόγου είχαν ετοιμάσει τις κοπανίστρες, το λεβέτι με την αλισίβα και ήταν έτοιμες για να μας δείξουν τον τρόπο που πλέναν τα ρούχα στα χωριά πριν από πολλά χρόνια.

Γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακά χειροποίητα ρούχα – με τις κλώσσες και τα κλωσσόπουλα, τη νάκα με τον μπέμπη, το πινιάτι με το κολατσιό, φορτωμένες με κουρελούδες, σαίσματα, αντρομίδες και καζάνια, περπάτησαν ανάμεσά μας μελωδώντας παραδοσιακά τραγούδια. Πήραν τις θέσεις τους μες το νερό και μας έδειξαν πώς κοπάναγαν τα ρούχα με τον κόπανο πάνω στις πέτρες του ποταμού.  Επειτα, μας παρακίνησαν χαμογελαστές: ''ας δοκιμάσει κι όποιος θέλει''!  

Στη συνέχεια, λουστήκαμε με νερό που είχε αλισίβα, πλυθήκαμε και απολαύσαμε τα καλομαγειρεμένα φαγητά των γυναικών – κολοκυθομαγειρέματα, ψάρια τηγανητά δίπλα στο ποτάμι, σουβλάκια, άφθονο κρασί και νερό από τη βρύση του Σταμάτη.  Ο Δημήτρης με τον εγγονό Γιώργο (οι 'Καρεκλάδες') μας έδειξαν πώς φτιάχνουμε καρέκλες με ''μαρίτσα'' (φυτό που φυτρώνει δίπλα από το ποτάμι).  Μέσα στο ποτάμι ήταν παγωμένα φραγκόσυκα και σταφύλια της περιοχής που το γάργαρο νερό μοίραζε στις όχθες για να τα απολαύσουμε όλοι!

Υ.Γ. Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα διότι οι συντελεστές ήταν πάρα πολλοί. Ολα τα εδέσματα ήταν προσφορά, καθώς και τα τραπεζοκαθίσματα, η ορχήστρα, η γεννήτρια, ο ψήστης. Χρόνια πολλά σε όλους! Και του χρόνου! Να είμαστε όλοι να το επαναλάβουμε!

Νίκος Κισκήρας, Σοφία Κονδύλη

Φίλοι της φύσης και της παράδοσης