Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 07:55

80 εκπαιδευτικοί σε σεμινάριο του ΚΠΕ Καλαμάτας για την Αρχαία Μεσσήνη

Σεμινάριο με θέμα «Περιβάλλον - οικονομία - κοινωνία στην αγορά της αρχαίας Μεσσήνης, σε μια διαχρονική προσέγγιση» διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί.

Το σεμινάριο, το οποίο θα γίνει στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Καλαμάτας (Θουκυδίδου 2) και στην αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης θα παρακολουθήσουν 80 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εκεί θα γίνουν εισηγήσεις, θα διεξαχθούν βιωματικά εργαστήρια και εργασίες με βάση το υποστηρικτικό υλικό σχετικού προγράμματος Π.Ε., το οποίο υλοποιεί το ΚΠΕ Καλαμάτας.
Θα γίνει επίσης μελέτη και έρευνα πεδίου στο χώρο της αγοράς της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου θα μελετηθεί η αγοράς ως χώρος, ως λειτουργία και ως θεσμός πόλης με ταυτόχρονη μελέτη των στοιχείων αειφορίας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με τα συσχετιζόμενα επαγγέλματα και εργαστήρια. Θα μελετηθεί ο τρόπος αγορανομικών ελέγχων της εποχής και οι εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων. Μέσα στις στοές θα εξεταστούν τα θέματα συζητήσεων και συναντήσεων που κρύβει η δυναμική μια πόλης, θα γίνει μελέτη των εκθεμάτων και των χώρων λατρείας, καθώς και των τρόπων και χώρων δημόσιας υγιεινής (αγωγοί, ύδρευση, αποχέτευση, λουτρά, σφαγεία, …). Στη συνέχεια, θα γίνει έρευνα για το σεβασμό στις αρχές της αειφορίας, μελετώντας τη χρήση της αγοράς στην πορεία του χρόνου και τις αλλαγές που προέκυψαν διαχρονικά, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Θα γίνει επίσης μελέτη της πορείας μιας αρχαίας αγοράς και της μεταμόρφωσής της από τόπο συναντήσεως πολιτών, σε τόπο συναντήσεως επισκεπτών με διαφορετική προέλευση. Στις εργασίες θα δοθεί η δυνατότητα μελέτης του χώρου που ανασκάπτεται, αναστηλώνεται και ταυτόχρονα είναι επισκέψιμος, ενώ θα γίνουν σχετικές δραστηριότητες στους χώρους της αρχαίας αγοράς. Με τη δυναμική της, η αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης, θα λειτουργήσει ως καλό παράδειγμα βιώσιμης αστικοποίησης του παρελθόντος, με σεβασμό στις αρχές της αειφορίας, παρέχοντας στοιχεία για τη διαμόρφωση του αυριανού ενεργού πολίτη.
Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής: Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 5 μ.μ. προσέλευση, 5.30 υποδοχή - χαιρετισμοί, 5.45 περίγραμμα και στόχοι σεμιναρίου, Γεώργιος Παναγόπουλος υπεύθυνος ΚΠΕ Καλαμάτας. 6 μ.μ. «Α-μέριμνος στην αρχαία αγορά για διαχρονικές επενδύσεις» Γεώργιος Παναγόπουλος υπεύθυνος ΚΠΕ Καλαμάτας.
6.20 «Πολιτισμός και οικονομία. Το παράδειγμα της αρχαίας Μεσσήνης» Πέτρος Θέμελης καθηγητής Πανεπιστημίου, διευθυντής των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, 6.40 «Μια σύγχρονη προσέγγιση της αγοράς της αρχαίας Μεσσήνης ως μνημείο μείζονος πολιτισμικής και ανθρωποκεντρικής αξίας» Δημοσθένης Κοσμόπουλος αρχαιολόγος - Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, 7 μ.μ. «Οικονομία και Τεχνολογία στην αρχαιολογική έρευνα με την εφαρμογή αρχαιομετρικών τεχνικών. Περιπτώσεις εφαρμογής από την αρχαία Μεσσήνη» Νικόλαος Ζαχαριάς αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, 7.20 διάλειμμα. 7.50 «Οι ενσφράγιστες λαβές αμφορέων της αρχαίας Μεσσήνης - μαρτυρίες για την εισαγωγή κρασιού στην πόλη» Αικατερίνη Τζαμουράνη αρχαιολόγος Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Αναστάσιος Ζόμπολας αναπληρωτής υπεύθυνος ΚΠΕ Καλαμάτας. 8.10 «Η αγορά μιας σύγχρονης πόλης – Η Κεντρική αγορά της Καλαμάτας» Ιωάννης Αδαμόπουλος πρόεδρος Βιομηχανικών Σφαγείων και Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας (ΒΙΣΦΑΚΑ), 8.30 μ.μ. «Παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού προγράμματος Π.Ε. του ΚΠΕ Καλαμάτας με θέμα: "Περιβάλλον - οικονομία - κοινωνία στην αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης, σε μια διαχρονική προσέγγιση» Δήμητρα Μιχαλακοπούλου, Ιωάννα Ραβάνη μέλη Παιδαγωγικής Ομάδας  ΚΠΕ Καλαμάτας, 9 μ.μ. ερωτήσεις – συζήτηση.
Σάββατο 23 Ιανουαρίου 8 προσέλευση, 8.30 χωρισμός σε ομάδες εργασίας και προετοιμασία – αναχώρηση με τουριστικά λεωφορεία για το πεδίο, 9 μετάβαση στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, 9.45 μελέτη και έρευνα πεδίου: αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης. Συντονισμός: Γ. Παναγόπουλος υπεύθυνος ΚΠΕ Καλαμάτας, Α. Ζόμπολας αναπληρωτής υπεύθυνος ΚΠΕ Καλαμάτας, Γ. Αργυροηλιόπουλος μέλος ΠΟ ΚΠΕ Καλαμάτας, Δ. Μιχαλακοπούλου μέλος ΠΟ ΚΠΕ Καλαμάτας, Ι. Ραβάνη μέλος ΠΟ ΚΠΕ Καλαμάτας. 1 μ.μ. παρουσίαση εργασιών μελέτης και έρευνας πεδίου, 1.45 συζήτηση - προτάσεις, 2.15 αξιολόγηση – λήξη σεμιναρίου, 2.45 επιστροφή στο ΚΠΕ Καλαμάτας – παραλαβή βεβαιώσεων.