Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 13:39

Ο Χρ. Γιανναράς στο εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής 

Συνεχίζονται σήμερα τα ανοικτά πανεπιστημιακά σεμινάρια με θέμα «Πολιτικός λόγος» που διοργανώνει το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με τον Δήμο.

Σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου καλεσμένος είναι ο Χρήστος Γιανναράς καθηγητής Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας - συγγραφέας. Θέμα της διάλεξής του θα είναι «Ο πολιτικός λόγος ασυμβίβαστος με την καταναλωτική λογική». Τα σεμινάρια γίνονται στο αμφιθέατρο “Ν. Πολίτης” στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, στο Τμήμα Φιλολογίας, 7 - 9 μ.μ. 

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Υπεύθυνη συντονίστρια είναι η Ελένη Βολονάκη επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας ο Δημήτρης Βεργόπουλος, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων. 

Ο Χρήστος Γιανναράς είναι ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Βόννης και της Σορβόνης (Παρίσι). Δίδαξε Φιλοσοφία, Πολιτιστική Διπλωματία και Συγκριτική Οντολογία σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας. Είναι διδάκτορας πανεπιστημίων στο Παρίσι και Θεσσαλονίκη, επίτιμος διδάκτορας στο Βελιγράδι, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, επισκέπτης καθηγητής στο Παρίσι, Γενεύη, Λωζάνη, Ρέθυμνο Κρήτης. Είναι επίσης συγγραφέας, επιφυλλιδογράφος στην "Καθημερινή" και παλαιότερα στο "Βήμα". Από τα 78 βιβλία που έχει συγγράψει ο Χρήστος Γιανναράς, παρατίθενται ενδεικτικά οι τίτλοι: "Χάιντεγκερ και Αρεοπαγίτης" (1967), "Η Ελευθερία του ήθους" (1970, 1979), "Το Οντολογικόν περιεχόμενον της θεολογικής εννοίας του προσώπου" (1970), "Η Μεταφυσική του σώματος" (1971), "Ορθοδοξία και Δύση - Η Θεολογία στην Ελλάδα σήμερα" (1972), "Το πρόσωπο και ο έρωτας" (1976), "Αλήθεια και ενότητα της Εκκλησίας" (1977), "Σχεδίασμα Εισαγωγής στη Φιλοσοφία" (τομ.Α΄ και Β΄ 1980-1981), "Ορθός Λόγος και κοινωνική πρακτική" (1984), "Το αίνιγμα του κακού" (2008), "Το ρητό και τὸ άρρητο – Τα γλωσσικά όρια ρεαλισμού της μεταφυσικής" (1999), "Η απανθρωπιά του δικαιώματος" (3η 2000), "Μετανεωτερική Μεταφυσική" (2η 2004), "Πολιτιστικὴ Διπλωματία – Προθεωρία ελληνικού σχεδιασμού" (2η 2003), "Εξι φιλοσοφικές ζωγραφιές" (2011) κ.ά.

 

Βιβλία και μονογραφίες του Χρήστου Γιανναρά έχουν δημοσιευθεί σε 12 γλώσσες, όμως ο κύριος όγκος των μελετημάτων του μεταφράζεται σταδιακά στα Αγγλικά μόλις τα τελευταία 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να καθίσταται όλο και περισσότερο εφικτή η διεθνής πρόσβαση στο έργο του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 διοργανώθηκε συνέδριο προς τιμήν του Χρήστου Γιανναρά στην Οξφόρδη, από το Πανεπιστήμιο του Winchester και το Orthodox Theological Research Forum, το οποίο επικεντρώθηκε στην συνεισφορά του Χρήστου Γιανναρά στην φιλοσοφική αναζήτηση (οντολογία, γνωσιοθεωρία) και στην θεολογική μαρτυρία.